Karipap
Dari Wikipedia bahasa Melayu
Karipap merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia. Ia terdapat dalam pelbagai perasa, bergantung kepada inti di dalamnya. Bahan utama initi karipap ialah daging dan kentang. Pengguna ubi kentang sering digunakan sebagai init karipap, adakalanya inti ubi keledek juga digunakan. Nama karipap boleh dikaitkan dengan inti tersebut, yang menggunakan serbuk kari sebagai bahan perasa. Adakalanya sekarang, inti karipap boleh digunakan dengan lada hitam. Isi ikan yang dibuat sebagai inti karipap, dikenali sebagai temosa.
Di Johor, karipap lebih dikenali sebagai epok-epok. Dalam bahasa Inggeris pula ia dipanggil curry puff, tetapi bezanya ialah bentuk curry puff tidak semestinya seperti karipap. Juga, perbezaan dari segi pembuatan pastri karipap dan curry puff tidak sama. Lipatan pada atas karipap yang seperti satu corakan dipanggil kelim.
Jadual isi kandungan |
[Sunting] Jenis-jenis karipap
[Sunting] Karipap daging
Karipap daging merupakan karipap berinti daging dari lembu dengan kentang. Karipap jenis ini merupakan inti karipap yang paling banyak dibuat di Malaysia. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang. Inti kentang berlada hitam lebih enak dibuat dengan daging.
[Sunting] Karipap ayam
Inti karipap ini ialah daging ayam bersama ubi kentang. Penggunaan bahan perasa serbuk kari lebih bersesuaian dengan daging ayam. Ia juga, merupakan pilihan karipap yang sering dimakan sebagai sarapan mahupun dikala waktu petang.
[Sunting] Temosa/Karipap ikan
[Sunting] Karipap sardin
Karipap Sardin merupakan karipap berinti ikan sardin dalam tin yang kerap digunakan sebagai inti karipap ini di Malaysia. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang mahupun karipap daging. Bagi membezakan karipap jenis ini dicam atau dikenalpasti, kebanyakkan karipap sardin dibuat berbentuk jenis panjang atau pun bulat berbeza dengan karipap biasa yang berbentuk setengah bulat.
[Sunting] Resepi
[Sunting] Karipap Daging
[Sunting] Bahan-Bahan:
[Sunting] Bahan Inti :
- 1 kg kentang - dipotong dadu
- 600 gm bawang besar - dipotong dadu
- 800 gm daging lembu - dipotong dadu kecil
- 1 biji bawang besar (di tumbuk lumat )
- 3 ulas bawang merah (di tumbuk lumat )
- 4 ulas bawang putih (di tumbuk lumat )
- 1" halia (di tumbuk lumat )
- 1 sudu besar jintan manis (di tumbuk lumat )
- 1 paket serbuk kari
- ¾ cawan minyak
- 1 batang besar kulit kayu manis
- 3 sd besar gula
- 1 sd besar garam
- ½ sd teh msg
- 700 ml air
[Sunting] Doh Karipap :
- 1 kg tepung gandum - diayak
- 1 sd besar garam
- ¾ buku (188gm) lepa susu `Farmcows'
- 2 biji telur
- 1 cawan ais
- 500 ml air
[Sunting] Lain-lain
- Minyak untuk menggoreng
- Tepung secukupnya untuk mencanai
[Sunting] Cara membuatnya:
- Inti :
Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis hingga kembang, masukkan bahan tumbuk dan kacau hingga wangi. Bila garing masukkan serbuk kari dan kacau atas api perlahan hingga bergumpal.
Masukkan daging yang telah dicuci dan gaul sebati. Masukkan garam dan serbuk perasa. masukkan air dan biarkan mendidih hingga agak kering baru masukkan msg, gula dan kentang. Kacau hingga mula kering. Masukkan bawang dadu dan kacau sebentar. Angkat dan sejukkan.
- Doh :
Masukkan tepung dalam mangkuk.Gaulkan bersama air, garam dan ais. Sementara itu gaul tepung dgn telur hingga jadi serbuk roti. Panaskan Farmcows atas api kecil hingga bebuih dan tuang rata2 atas tepung tadi. Gaul lagi hingga jadi serbuk roti - gunakan hujung jari. Masukkan sedikit sedikit air ais bergaram dan gaul hingga jadi doh. Rehatkan 1/2 jam.
Bahagikan doh 4 bahagian (setiap bahagian menghasilkan +-25 keping karipap) dan ambil 1 bahagian canai nipis atas landasan bertepung. gulung ketat2 dan golek hingga jadi selinder berdiameter 1 1/2". Potong setebal 1/2" hingga mendapat +- 20 ke 25 ketul. Canai nipis setiap satu (2mm) dan isikan 1 sd besar inti, tutup dan picit untuk menutupkannya, kelim kemas-kemas untuk mengelakkan bocor sewaktu menggoreng. Ulangi proses yang sama hingga habis.
Goreng terendam atas api perlahan - sederhana hingga kuning keemasan.
Tos atas kertas dapur dan hidangkan.