Wikipedia:Tutorial (Pautan luar)

Dari Wikipedia bahasa Melayu


Tutorial
Pengenalan | Menyunting | Menformat | Pautan | Pautan laman berkaitan | Pautan luar | Perbincangan | Peringatan | Pendaftaran | Laman pengguna | Kesimpulan

[Sunting] Pautan luar

Pautan luar (laman asing) perlu diletakkan di bawah tajuk "Pautan luar" pada hujung rencana.

Cara paling mudah untuk menghasilkan pautan luar ialah dengan meletakkan alamat penuh laman tersebut. Contohnya, jika kita ingin membuat pautan pada Google, yang kita perlukan hanyalah

http://www.google.com/

Wiki akan melayan teks tersebut sebagai pautan secara automatik. Bentuk ini tidak digalakkan kerana ia tidak memberitahu pembaca apakah laman itu.

Untuk menghasilkan pautan luar yang kelihatan lebih menarik, anda perlu menggunakan satu kurungan petak pada kedua-dua hujung alamat laman tersebut. Misalnya, untuk membuat pautan pada Google, anda perlu menaip seperti berikut, [http://www.google.com]. Ia akan mempamerkan pautan tersebut sebagai nombor di dalam kurungan seperti ini [1]. Bentuk ini biasa digunakan untuk menyebut sumber dalam rencana.

Jika anda ingin pautan itu mempunyai teks tertentu, anda perlu mengasingkan tajuk dan alamat laman dengan ruang kosong. Contohnya:

[http://www.google.com/ Carian Google]

Ia akan kelihatan seperti ini, Carian Google. Bentuk ini paling digalakkan.

Perhatian: Penggunaan sesetengah huruf seperti "|" akan menyebabkan alamat pautan tersebut rosak. HTML membolehkan huruf istimewa seperti itu digunakan, tetapi dalam bentuk ASCII, misalnya untuk tanda dollar,$ anda gunakan %24

Mari berlatih dalam kotak pasir


Teruskan tutorial!