Silivri

Vikipediya, açıq ensiklopediya - ویکیپدیا ، آچیق انسایکلوپدیا

silivri
silivri
silivri
silivri

Silivri, İstanbulun təqribən 70 kilometr qərbində, E-5 (yeni adıyla D-100) karayolu üzerində olan bir ilçəsidir.

Çatalca Yarımadasının cənub qısmındə, 41 dərəcə, 3 dəqiqə şumal paraleli ve 28 dərəcə, 20 dəqiqə şərq meridyenləri arasındadır. Qərbdən Tekirdağ iline bağlı Çorlu ve Marmara Ereğlisi ilçeleri, doğusunda İstanbul iline bağlı Büyük Çekmece ilçesi, kuzeyinde İstanbul iline bağlı Çatalca ilçesi, kuzeybatıda Tekirdağ iline bağlı Çerkezköy ilçesi, güneyinde ise Marmara Denizi yer alır. Marmara Denizi'ne kıyılarının uzunluğu yaklaşık 45 km. olan ilçenin yüzölçümü yaklaşık 760 km²'dir. 18 köyü ve 8 beldesi bulunan ilçenin merkezi ise 6 mahalleye ayrılmıştır.

Mündəricat

[redaktə / تحریر] Nufus

2000 yılı verilerine göre ilçe merkezi nüfusu, 44.530, ilçe genelinde ise 108.155'tir. Silivri'nin nüfusu 1997'deki verilere göre 38.932 iken 2000'de 44.530'a yükselmiştir. 2006 itibarı ile ise tahminen 70 bine yakındır. En kalabalık beldesi Selimpaşa'dır. 2000 nüfus sayımında Selimpaşa'da 9.151 kişi kayıtlara işlenmiştir. En küçük köyü ise 210 kişi ile Küçük Sinekli'dir. Onu 275 kişiyle Küçük Kılıçlı Köyü takip etmektedir. En kalabalık köyü ise Silivri'ye en yakın köy olan 3.796 nüfuslu Alipaşa Köyü'dür.

[redaktə / تحریر] Tarım ve ticaret

Silivri denince akla "Silivri Yoğurdu" gelmekle birlikte, 1950'li-1960'lı yıllardaki o "Silivri Yoğurdu"ndan eser kalmamıştır. Zamanında ülke çapında ün yapmış olan yoğurdunun özelliği, hayvanların otlatıldığı meraların botanik yapısından ve bölgesel mayalama / yoğurt yapım tekniğinden geldiği sanılmaktadır.

Teknolojinin gelişmesiyle, Silivri Yoğurdu, tüm özelliklerini kaybetmiş ve Silivri'deki yoğurt üreticileri, herkesin evinde bile yapabileceği yoğurtlardan üretir olmuşlardır.

Silivri'de günden güne azalan ekilebilir tarım topraklarında daha çok buğday yetiştirilmektedir. Daha sonra ise ayçiçeği ve arpa gelmektedir. Meyve yetiştiriciliğinin yok denecek kadar az olduğu Silivri'de 1970'lere kadar birçok yerde bağ olmasına rağmen, günümüzde üzüm yetiştiriciliği neredeyse hiç yapılmamaktadır. Bağcılığın yok olmasının sebebi, ilçedeki Rumlar'ın göçe zorlanmış olmasıdır. Sebze yetiştiriciliğinin de günden güne azaldığı görülen Silivri'de, karpuz yetiştirme konusunda bir saplantı olduğu görülmektedir. Çok az miktarda arıcılık yapılmakla birlikte, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği de günden güne azalmaktadır. Genellikle sığır-inek ve koyun yetiştirilmekte olup Danamandıra Köyü'nde manda yetiştiriciliği az da olsa devam etmektedir.

[redaktə / تحریر] Sanat

Sİlivri'de 1960'lı yıllardan beri yapılagelmekte olan Yoğurt Festivali ile Silivri'nin yaz aylarına bir canlılık getirilmeye çalışılmakta ve Silivri'nin tanıtımı öngörülmektedir.

Bazı yıllar, ilgisizlik gerekçesiyle düzenlenmeyen Silivri Yoğurt Festivali, son birkaç yıldır uluslararası katılımlarla organize edilmeye çalışılmaktadır. Doğal olarak popüler kültür düzeyini aşamayan festivalde, Silivri'de yaşayan sanatçılara yeterli yer ayrılmaması eleştirilere yol açmaktadır.

2000'li yılların başlamasıyla birlikte Silivri'de edebiyat / sanat alanında bazı gelişmeler olmuştur. Yerel gazetelerdeki şiir sayfalarından sonra Çıkın adında (tüm ülkede dağıtımı yapılmaya çalışılan) bir şiir seçkisi çıkarılmış, radyo ve televizyon kanallarındaki şiir ve türkü programlarından sonra yoğun katılımlı şiir-türkü geceleri düzenlenmiştir.

Belediye bünyesinde yaklaşık 15 yıl faaliyet gösteren ve gençlerin kültürel-sanatsal faaliyetlerde bulunmasını sağlayan Kültürevi kapanmıştır. Fakat resim, ebru gibi sanatsal alanlarda faaliyet gösteren iki sanat evi mevcuttur. Ayrıca kimi kişisel enstrüman kurslarıyla, gençlere müzik ve enstrüman bilgileri, yetenekleri kazandırılmaya çalışılmaktadır.

Silivri, yerel gazetecilikte sürekli bir 'canlılık' yaşamaktadır. İlk yerel gazetenin (Silivri Ekspres Gazetesi) 1960'lı yıllarda çıkarıldığı Silivri'de, 1980'lerin sonundan beri çeşitli gazete ve dergiler yayınlanmıştır. Bunlardan yayınına devam eden kalmasa da, ağırlıklı olarak Silivri'den haberler yayınlayan bölge gazeteleri yayın hayatlarına devam etmektedir.

Şu anda, sadece Silivri'den haber yayınlayan günlük (21. Yüzyılda Silivri Değişim Gazetesi) ve haftalık (Bizim Silivri Gazetesi) birer gazete ile onbeş günde bir yayınlanan bir derginin (Silivri Haber Dergisi) yanı sıra, 6-7 tane de bölge gazetesi bulunmaktadır.

Silivri'de 1980'lerin sonundan beri yayın yapan iki yerel radyo bulunmaktadır.

[redaktə / تحریر] Xarici keçidlər