Debreli Hasan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Selanik Vilayeti Kayılar Kazası debre köyünden olup uzun askerlik yılları içerisinde haksızlığa dayanamayarak kendisine hakaret eden komutanını vurur ve dağlara kaçar eşkiya olur.

Konu başlıkları

[değiştir] Eşkiyalığı

kendiside pişman olur ama asaleti ona kötü eşkiyalık yerine Robin Hood gibi eşkiyalık yaptırır. Gayri müslimleri soyar.Fakir türklere dağıtır. Bekarları evlendirir. Bacısı Erdemuş ta İbrahim Beylerdedir. Zaman zaman jandarmadan kaçak olarak drama'dan kayılara akrabalarına bacısı esmaya ziyarete gelir. Yaptıklarına çok pişman olmuştur. Ama çare yoktur.Geri dönülmez yola girilmiştir.

[değiştir] Edebiyatta Yeri

Asil bir insan olan Selanik Vilayetinin Drama kazasının bey sülalesinden Drama'lı Hasan'ın askerde kendisine hakaret eden yüzbaşısını vurması ve dağlara kaçarak Drama civarında eşkiyalık yapmaya başlamış ve bu sırada halkın sevgisini kazanmıştır. Hasan'ın ölümü üzerine onu öven "Drama'lı Hasan" türküsü söylenmiştir.

[değiştir] Bak

[değiştir] Debreli Hasan Türküsü (Drama Köprüsü Türküsü)

Drama köprüsü bre Hasan, dardır geçilmez

Soğuktur suları Hasan, bir tas içilmez


At martini Debreli Hasan dağlar inlesin

Drama mahpusunda Hasan, karakedi dinlesin

Mezar taşlarını Hasan, koyun mu sandın

Adam öldürmeyi Hasan, oyun mu sandın

At martini Debreli Hasan, dağlar inlesin

Drama mahpusunda Hasan, dostlar dinlesin

Drama köprüsü Hasan dardır daracık

Çok istemem yanko çorbacı bin bes yuz liracik

At martinini Debreli Hasan, dağlar inlesin

Drama mahpusunda Hasan, karakedi dinlesin

Drama köprüsünü Hasan, gece mi geçtin

Ecel şerbetini Hasan, ölmeden mi içtin

At martini Debreli Hasan, dağlar inlesin

Drama mahpusunda Hasan, dostlar dinlesin.