Kullanıcı mesaj:81.214.145.216
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İLÇEMİZİN ORTA
Toplam yüzölçümü 513 km² olan Orta İlçesinin kuzeyini Çerkeş, Atkaracalar ve Kurşunlu İlçeleri çevirmektedir. Doğusunda yine Kurşunlu ve Şabanözü ilçesinin bir bölümü, güneyinde Şabanözü ve Ankara ile batısında Çerkeş ve Ankara vardır. İlçenin Çankırı’ya olan uzaklığı 70 kilometredir. Halkın temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan ilçede sanayi tesisi bulunmamaktadır.
Başlıca göç merkezleri Ankara ve İstanbul’dur.
TARİHİ
İlçenin tarihçesi Hititlere kadar uzanır.İlk Hitit çağlarına ait küp mezarlar-çıkan yapı taşları(Çankırı Kültür Merkezi önündeki aslan taşlar gibi)İlçenin orta yeri büyük bir höyüktür.Harfiyatlar sırasında su kanalları-toplu halde insan iskeletleri-küp mezarlar-ev temelleri ve Karaağaç yaylasındaki ören şehri denilen harabeler-Kalfat yaylasında balanan yıkık harabeler ile kale ile Kayılar arazisi içindeki kartal kaya kalesi gibi yerlerin bulunuşu-İlçenin ve çevrenin çok eski çağlarda kurulduğu ve yerleşim yeri olduğu anlaşılmaktadır. İlçenin Kayı-Salur-Büğdüz-Dodurga-Yuva-Bayındır gibi köy adlarının oluşu Türk Boylarının buralara yerleştiklerinin ispatıdır. Orta İlçesinin bilinen ilk adı ’’Kari Pazardır".Eski tapu kayıtlarında Şerii mahkeme ilamlarında "Kari Pazar naibine"hitabı kullanılmıştır.Kari’nin lugat manası:-okuyan inceleyen, Kur’an-ı Kerimi Kaidesine göre okunmasını bilen kişi.Karipazar ise Kur’an okuyanların toplantı yeri manasına gelir.Şimdiki İmam-Hatip Lisesinin Doğu kısmında bir medrese ve caminin olduğu burada Arapça Farsça Kur’an-ı Kerim ve dini ilimler okutulduğu söylenmekle birlikte adı geçen yerde bir türbenin (Osman Dede) oluşu türbenin yanında caminin ve medresenin temellerinin hala varlığı bilinmektedir.
Bu medrese ve caminin yanında eskiden halk pazarı kurulurmuş.Halk dilinde kari Pazar yerine kara Pazar olarak İlçenin adı kullanılmaya başlamıştır.Daha sonra bilinmeyen bir tarihte ismi değiştirilip, İlçe İlçeye bağlı olan köylerin ortalık bir yerinde olduğundan ismine Orta İlçesi adı verilmiştir.Gerçektende İlçenin durumu yerleşim alanı,köylerin ve kasabaların uzak ve görüş mesafesine göre orta yerdedir.Yörenin turistlik ve tarihi yerleri Sakaeli mağaraları ve güldürecek barajı.Ekonomisi hayvancılık ve tarıma dayalıdır.İlçenin toplam nüfusu (Merkez,Köy ve Kasaba dahil 35 775 dir.
Canbazzade Ahmet Efendi Camii: Orta ilçesinde bulunan cami 1802 yılında Canbazzade Ahmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Kare planlı caminin üst örtüsü sekizgen kasnak üzerine düz ahşap tavanlı ve dıştan kiremit çatılıdır. ali canbaz canbaz1341@hotmail.com
Bu kayıtlı olmayan ya da sisteme girmeyip anonim kalmış bir kullanıcının mesaj sayfasıdır. Bu sebeple IP adresi ile gösterilmektedir. Bu tür IP adresleri diğer insanlar tarafından da kullanılabilir. Eğer siz de bir anonim kullanıcı iseniz ve yöneltilen yorumlar sizle ilgili değilse kayıt olun ya da sisteme girin ki ileride başka yanlış anlaşılma olmasın.
[RIR WHOIS bakış: Amerika Avrupa Afrika Asya-Pasifik Latin Amerika/Karayip]