Μεσσήνη
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πιθανή παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων |
Το περιεχόμενο που υπήρχε στο παρόν άρθρο πιθανόν παραβιάζει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχεται από την ιστοσελίδα: Αν σκοπεύετε να επεξεργαστείτε το άρθρο, παρακαλούμε να το κάνετε χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο σε μία προσωρινή σελίδα. Ένας διαχειριστής θα αναλάβει τη μετακίνηση του νέου άρθρου που θα επεξεργαστείτε από την προσωρινή σελίδα στον τίτλο του παρόντος άρθρου. |
|
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ( ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ)
Του Γιάννη Π. Πλατάρου
Μαθηματικού
Χτισμένη στη δεξιά όχθη του ποταμού Παμίσου, στο κάτω μέρoς της Μεσσηνιακής πεδιάδας, πεδιάδας το Ομηρικό «Μάκαρ πεδίον» ή «Μακαρία», όπως λέγεται ακόμα και σήμερα. Είναι η μούσα του Σωτήρη Πατατζή που την απαθανάτισε ως «Μεθυσμένη Πολιτεία» στο ομώνυμο μυθιστόρημα, το οποίο περιγράφει ένα μεγάλο μέρος από τη ζωή της πόλης στο Μεσοπόλεμο
'''
Πιθανότατα''' είναι η τοποθεσία '''«Λίμναι»''' Που μνημονεύει ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας (150 μ.Χ.)
Την ίδια τοποθεσία αναφέρει και ο Πολύβιος γύρω στο 215 μ. Χ. που την προσδιορίζει κοντά στον Πάμισο.
Ακόμα και σήμερα, μια συνοικία της αρχαιότερης Ενορίας της Μεσσήνης, του Αγίου Δημητρίου, ονομάζεται «Λιμοχώρι» '''πιθανώς εκ παραφθοράς''' του «Λιμνοχώρι» (αφού λιμός-πείνα δεν θα μπορούσε ποτέ να ενσκήψει στο ευφορότερο σημείο της Μεσσηνίας) .
Αυτό ήταν και το όνομα της πόλης καθ’ όλη τη Βυζαντινή περίοδο σύμφωνα με τον Πετρίδη (Παρνασσός 1877 σελίδα 7) Κατά το Δουκάκη , («Μεσσηνιακά» 1906) η σημερινή πόλη αποικίσθηκε μετά το 400 μ.Χ. όταν οι βάρβαρες ορδές του Αλάριχου κατέστρεψαν την αρχαία Μεσσήνη, ενώ πρόσφυγες και άλλοι κατήλθαν νοτιότερα και ονόμασαν το πόλισμα Νέα Μεσσήνη ή απλώς Μεσσήνη. Φαίνεται ότι υπήρξε πρόοδος, αφού τότε υπήρξαν και Επίσκοποι Μεσσήνης που φέρονται να υπογράφουν σε διάφορες Συνόδους (747, 1147, 1317). Γύρω στα 1300 η επισκοπή Μεσσήνης μεταφέρθηκε στην Ανδρούσα, πατρίδα τότε του Πατριάρχη Αθανασίου και Αγίου πολιούχου της . Αργότερα, όταν η Ανδρούσα αποικίσθηκε σχεδόν αποκλειστικά από Τούρκους, η επισκοπή εγκαταστάθηκε ξανά στη Μεσσήνη, ενώ το όνομά της ξανά ως «Μεσσήνης» δόθηκε το 1833, όπου και διατηρήθηκε έως το 1844, έτος θανάτου του μεγάλου τέκνου της, Επισκόπου Ιωσήφ Μεσσήνης. Η επισκοπή οριστικά καταργήθηκε το 1852 και η έδρα της μεταφέρθηκε στην Καλαμάτα.
Κατά την αρχή της περιόδου της Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο , οι Γάλλοι ιππότες βρέθηκαν μπροστά στο θέαμα της απέραντης κάλυψης της Μακαρίας από το πλημμυρισμένα ύδατα του Παμίσου. Τότε έδωσαν και στην πόλη το προσωνύμιο «iIIe» δηλαδή Νησί και έκτοτε επί 600 τουλάχιστον χρόνια απετέλεσε το μοναδικό όνομα της Μεσσήνης, πριν της ξαναδοθεί επίσημα το όνομα στα 1867. Λόγω του σύντομου και εύηχου της λέξεως, το «Νησί», διατηρείται μέχρι και των ημερών μας.
Από την περίοδο της Φραγκοκρατίας, μοναδική φωτεινή μορφή προβάλλει η θρυλική φραγκορωμιά πριγκίπισσα Ισαβέλλα, γνωστότερη ως «πριγκηπέσα Ιζαμπώ» της οποίας ο ταραχώδης βίος έχει ζωντανέψει στο βιβλίο του Γιάννη Αναπλιώτη «Στα χρόνια της Κουγέστας» καθώς και στο μυθιστόρημα του ΆγγελουΤερζάκη «Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ».
Στα 1770 διαδραματίσθηκε στη Μεσσήνη η τελευταία πράξη της επανάστασης του Ορλώφ. Εκεί μέσα στα ερείπια του παλιού πύργου της Ιζαμπώς, στο σημερινό χώρο της πανηγυρίστρας, οχυρώθηκε ο μεγάλος ήρωας Γιάννης Μαυρομιχάλης ή Σκυλογιάννης. Μαζί του ήταν ο Γιάννης Κολοκοτρώνης με τον γιο του Κωνσταντίνο (πατέρα του Θεοδώρου) και ο Γιώργης Φλέσσας (παππούς του Παπαφλέσσα). Η μάχη που κράτησε 3-4 μέρες ήταν φονικότατη. Οι Τουρκαλβανοί βασιβουζούκοι επιτίθεντο με μανία. Τελικά πιάστηκε ζωντανός ο ΓιάννηςΚολοκοτρώνης, Τον μετέφεραν στην Ανδρούσα όπου και τον κρέμασαν. Ο Φλέσσας έπεσε κι αυτός, ενώ o Σκυλογιάννης ανατινάχτηκε στα ερείπια του Μελίπυργου Έκτοτε, η 25η Μαίου 1770 έμεινε στην ιστορία, παρ ότι επισκιάσθηκε από την επιτυχημένη έκβαση της επανάστασης του 1821.
Στα 1800 ιδρύεται στη Μεσσήνη αλληλοδιδακτικό σχολείο, στο οποίο δίδαξε ο σοφός κληρικός Καλλίνικος Καστόρχης. Στην εθνεγερσία η Μεσσήνη μετέχει μεταξύ των πρώτων. Υπήρξε κέντρο εκγύμνασης νεοσυλλέκτων όπου μάλιστα στο σημερινό προσφυγικό συνοικισμό υπήρχε και πεδίο βολής ή “έμπεδα” όπως έλεγαν Όλοι οι νεοσύλλεκτοι συνετηρούντο δαπάναις της πόλεως επί τουλάχιστον ένα χρόνο.
Οι ηρωϊκές οικογένειες των Δαρειώτη και Καλαμαριώτη μετείχαν ενεργά στον αγώνα. Χαρακτηριστικό το Τσάμικο της εποχής:
«Λουκά, Λουκά Νταρειώτη, Μήτσο Καλαμαριώτη».
Στα 1825 ο Ιμπραήμ ισοπέδωσε τη Μεσσήνη κατακαίοντας τα πάντα. Μετά την απελευθέρωση έγινε ανακατάταξη του πληθυσμού. Κάποιες παλιές οικογένειες Μεσσηνιωτών διεσπάρισαν αλλού, ενώ στη Μεσσήνη κατέφθασαν Αρκάδες, προερχόμενοι κυρίως από το Αρκουδόρεμα και του Γαρζενίκου. Τότε εγκαταστάθηκε, στη Μεσσήνη και ο μέγας ήρωας της επανάστασης του Ρεθύμνου Γεώργιος Τσουδερός, του οποίου η οικογένεια μετά το θάνατό του (1859) επανεγκατεστάθη στην Κρήτη.
Τότε έγινε και ένα απίστευτο περιστατικό, με τα σημερινά δεδομένα βεβαίως. Συγκεκριμένα, χωρίσθηκαν τα αρχεία από τη διοίκηση της Κυπαρισσίας (πρώτη πρωτεύουσα του νομού) και συνεστήθη διοίκηση της Κάτω Μεσσήνης, που ήταν και η έδρα Επισκοπής. Οι Μεσσηνιώτες όμως, έχοντας κατά νου τις αρνητικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση στρατού στα ταραγμένα χρόνια της επανάστασης, έκαναν διαδήλωση και αρνήθηκαν να δεχθούν την εγκατάσταση! Έτσι έγινε Πρωτεύουσα του νομού η Καλαμάτα!……
Τα χρόνια εκείνα είχε επισκεφθεί τη Μεσσήνη και ο Όθωνας. Το 1850 την πρώτη φορά και το 1862 τη δεύτερη. Μάλιστα τη δεύτερη φορά εν περιοδεία έμαθε ότι είχε γίνει επανάσταση και ζητούσαν την έξωσή του. Τότε έφυγε από την Μπούκα και δεν ξαναγύρισε στην Ελλάδα.
Στις 13-3-1844 πέθανε και ο Μέγας ήρωας του Αγώνα , Ιωσήφ Μεσσήνης (ή Ανδρούσης, όπως ήταν παλιός του τίτλος) ετάφη προ της ωραίας Πύλης του Αγίου Ιωάννου, ενώ αργότερα το 1900 στήθηκε και η Προτομή του, όπου πάνω της χαράχθηκαν οι στίχοι του Παλαμά:
«Ιωσήφ Ανδρούσης ιερό της Εκκλησίας βλαστάρι
με το σταυρό, με το σπαθί και της θυσίας του Θεού τη χάρη.
Για την Πατρίδα μαχητής και για το γένος
στην καλή γη του ελεύθερη, κοιμάται δοξασμένος».
Μέχρι το 1852 την επισκοπή Μεσσήνης διηύθυνε ο επίσκοπος Γεράσιμος Παγώνης. Αυτόν διεδέχθη ο Προκόπιος Γεωργιάδης, μετέπειτα μητροπολίτης Αθηνών. Μετά απ αυτόν ο ιεροκήρυκας Στέφανος Αργυριάδης ο οποίος κατηγορήθηκε «επί Σιμωνία» (δηλαδή «εμπόριο των ιερών») από τους Μεσσηνιώτες. Τότε, ο Αργυριάδης αφόρισε όλη την πόλη και παραιτήθηκε!…..Τον διαδέχθηκε ο Πανάρετος Κωνσταντινίδης (συγγενής του Ιωσήφ Ανδρούσης) επί των ημερών του οποίου η Επισκοπή μεταφέρθηκε στην Καλαμάτα! Στην «προφορική» του παράδοση ο (επιεικώς) αμαθής λαός, απέδωσε τον αφορισμό της πόλης στον... Ιωσήφ (!) ο οποίος βεβαίως ήταν ήρωας και μεγίστη αγία ασκητική μορφή. Απλώς αναφέρομε αυτό το περιστατικό, για να καταφανεί η αδήριτη ανάγκη επανέκδοσης της «ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ» του Θεοδώρου Τσερπέ, ώστε να υπάρξει η ενδεδειγμένη ενημέρωση σε όλο τον πληθυσμό, κάτι που επιτέλους έγινε το 1998 με επιμέλεια του υποφαινομένου.
Γύρω στα 1865 δολοφονήθηκε στη Μεσσήνη -πιθανώς από Μανιάτες- ο Ολλανδός βιομήχανος Ζέγκερης, ο οποίος είχε ιδρύσει στα 1850 μεγάλη μεταξοβιομηχανία στο σημείο που είναι ακριβώς απέναντι από το παγοποιείο.
Γύρω στα 1896 υπηρετούσε στη Μεσσήνη και ο διαβόητος συνταγματάρχης του ιππικού Δημήτριος Μπαϊρακτάρης, ο μετέπειτα εξολοθρευτής του εγκλήματος στις κακόφημες συνοικίες της Αθήνας(Πλάκα, Ψειρή κ.λ.π.). Το 1898 εκκλήθη στην Αθήνα για να επιβάλλει την τάξη.
Στη Μεσσήνη έδρασαν, δρουν, γεννήθηκαν μεγάλες προσωπικότητες, Πανελλήνιας εμβέλειας
. Ο κατάλογος ξεκινά από τον Μεσσήνης Ιωσήφ, τους Δαρειωταίους, τους Καλαμαριωταίους, τον Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κουμουνδούρο αργότερα, το Νίκο Καλλικούνη, καθηγητή Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και τον Αδαμάντιο Αδαμαντίου, καθηγητή της Βυζαντινής Ιστορίας. Από τις νεώτερες γενιές αναφέρομε τον συγγραφέα της «Νεράϊδας του βυθού» και της περίφημης «Μεθυσμένης Πολιτείας» τον Σωτήρη Πατατζή, τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιάννη Αλευρά, τον μαθηματικό Δημήτριο Λαμπράκη, τον θεατρικό συγγραφέα, γιατρό και δημοσιογράφο Νίκο Ζακόπουλο και τη σκηνοθέτιδα, φιλόλογο, λογοτέχνιδα Φρίντα Λιάππα. Από τους ζώντες αναφέρουμε τον Ακαδημαϊκό φιλόσοφο και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελο Μουτσόπουλο, τον καθηγητή της Ιστορίας στο ίδιο πανεπιστήμιο Βασίλη Κρεμμυδά, τον επίσης ιστορικό Βασίλη Παναγιωτόπουλο και τον λογοτέχνη Μέμο Παναγιωτόπουλο, τον επίσης Πανεπιστημιακό οικονομολόγο Θεόδωρο Λιανό, τους ηθοποιούς Στέφανο Ληναίο, Έλλη Φωτίου, Δέσποινα Στυλιανοπούλου και Νικήτα Τσακίρογλου, τον χαράκτη Τάκη Κατσουλίδη, τον Πρόεδρο των Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, τον τραγουδιστή Γιάννη Θωμόπουλο, τον τραγουδοποιό Νίκο Δουλάμη, τον ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο, το συγγραφέα Γιώργο Μανιάτη για να αναφέρουμε και τους νεότατους: Σάκη Μανιάτη σκηνοθέτη και Ειρήνη Σκλήβα, Μις Κόσμος. Φυσικά ο κατάλογος δεν εξαντλείται σ’ αυτά τα ονόματα , καθώς οι προηγούμενοι είναι οι πλέον γνωστοί απ' τους σπουδαίους. Όπως μάλιστα έχει πει και η επίσης σπουδαία Νίκη Γαρίδη- Κακκαβά (ή «γιαγιά Νίκη» για όσους τη γνωρίζουν έτσι):«Ο τόπος μας έχει βγάλει τόσους σπουδαίους που κανονικά δεν θα έπρεπε να πατάμε στη γη από υπερηφάνεια...»
Στα αξιοσημείωτο της σύγχρονης Μεσσήνης, είναι το Πάρκο της, οι υδατοπίδακες που χορεύουν με τη μουσική και φυσικά η παραλία της Μεσσήνης Μπούκα, στην οποία κάθε χρόνο χιλιάδες λουόμενοι κάνουν τα μπάνια τους με όλες τις διευκολύνσεις και υπηρεσίες να παρέχονται δωρεάν από το Δήμο Μεσσήνης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη βράβευση της με τη «Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης» τις αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδα καλαθοσφαίρισης παράλιας πετοσφαίρισης και αντισφαίρισης). Σ’ αυτές προστίθενται σκιάδια, τραπέζια για φαγητό στην εξοχή, παγκάκια, καμπίνες, πόσιμο νερό, μαρίνα ελλιμενισμού μικρών σκαφών στο κουλντούκι, πράσινο, καθημερινός καθαρισμός της άμμου από ειδικό μηχάνημα κ.λ.π. Κάθε χρόνο ο Δήμος Μεσσήνης κάνει καινούργια έργα που αναβαθμίζουν συνεχώς το περιβάλλον. Βεβαίως δεν θα παραλείψουμε να αναφερθούμε και στο περίφημο Μεσσηνιακό καρναβάλι, με τις φωτιές το βράδυ της Κυριακής των Απόκρεω, το κρέμασμα ης «γριάς Συκούς» το πρωί της Καθαροδευτέρας, τον σατυρικό λόγο του καρνάβαλου το απόγευμα με την παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών που δίνουν ένα μοναδικό τόνο και καθιστούν το καρναβάλι της Μεσσήνης το σπουδαιότερο, ίσως μετά απ' αυτό της Πάτρας στον Πελοποννησιακό χώρο. Θα αναφερθούμε και στον περίφημο «σαϊτοπόλεμο» που γίνεται τη Δευτέρα του Πάσχα και βέβαια Μεσσηνιώτικο πανηγύρι που γίνεται στις 20 Σεπτεμβρίου και διαρκεί 9 μέρες.Το πανηγύρι συνδυάζεται με την κάθοδο της και Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας από το καθολικό της Μονής του Βουλκάνου (Ιθώμη) που είναι κτισμένη παρά την Αρχαία Μεσσήνη. Η λιτανεία ης εικόνας γίνεται επί 20 χιλιόμετρα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ εγκαθίσταται στο μετόχι της μονής, ναό της Ζωοδόχου Πηγής αποτελεί προσκύνημα για χιλιάδες προσκυνητών συρρέουν από πολλά μέρη της Ελλάδος.
Τα τελευταία χρόνια η Μεσσήνη δείχνει να ανθίσταται στην πληθυσμιακή συρρίκνωση και παρουσιάζει σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης εφ’ όσον ευοδωθούν ορισμένα στρατηγικής σημασίας έργα-«κλειδιά» . Πρόκειται για την υλοποίηση του σχεδίου πόλης στην Μπούκα, την κατασκευή του περιμετρικού δακτυλίου του Νομού, στο τμήμα Καλαμάτα-Μπούκα - Ριζόμυλος και τεσσάρων καθέτων αξόνων που θα καταστήσουν την ενδοχώρα της Μεσσήνης παράλια περιοχή. Είναι βέβαιο ότι με την υλοποίηση των παραπάνω στρατηγικών στόχων, η Μεσσήνη θα μπει σε τροχιά οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης, κάτι που οπωσδήποτε δικαιούται από τις τόσες θυσίες στους Εθνικούς αγώνες που έδωσε στην ιστορία τόσων αιώνων της…….
Παράρτημα Ι :
Κατάλογος διασήμων τέκνων της πόλεως Μεσσήνης
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΡΑΣΑΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟ Β’ ΗΜΙΣΥ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΟΣ
Πρέπει ευθύς εξ αρχής να τονισθεί ότι ο παρών κατάλογος είναι μη αντικειμενικός. Η σύνταξή του πραγματοποιήθηκε κατά την οπωσδήποτε υποκειμενική γνώμη του υπογράφοντος .Επίσης είναι ελλιπής ,αφού δεν πραγματοποιήθηκε κάποια ειδική επί τούτω έρευνα. Πηγή του είναι ένας παρόμοιος κατάλογος του ιδίου συντάκτη που υπάρχει στην β' έκδοση του βιβλίου του σοφού Μεσσηνιώτη συγγραφέα Θεοδώρου Μιχ. Τσερπέ, «Ιστορία της Πόλεως Μεσσήνης» Πρωτογενής πηγή και αυτού, υπήρξαν οι προφορικές πληροφορίες των κατοίκων της Μεσσήνης, τις οποίες φροντίσαμε να διασταυρώσουμε .
Η χρησιμότητα ενός τέτοιου καταλόγου πρέπει να θεωρείται σημαντική, αφού προάγει την γνωριμία και τον κοινοτισμό μεταξύ όλων των κατοίκων της Μεσσήνης ,πράγμα που μόνο αγαθές συνέπειες μπορεί να έχει. Εξ άλλου η συντριπτική πλειονότητα των μελών του παρόντος καταλόγου ,δεν είναι πλέον μόνιμοι κάτοικοι Μεσσήνης και τα νεώτερα μέλη της κοινωνίας μας πρέπει να τους γνωρίζουν , αφού ως νέοι μπορούν κάποτε να χρειασθούν την αρωγή των καταξιωμένων μελών μας. Καθόλου αμελητέα επίσης δεν θα πρέπει να θεωρείται η ψυχολογική τόνωση των Μεσσηνιωτών , αφού η ανάγνωση και μόνον ενός τέτοιου καταλόγου τους οδηγεί στην άκρως ευχάριστη και για αρκετούς εκπληκτική διαπίστωση ότι τούτος ο τόπος έχει βγάλει εξαιρετικές προσωπικότητες και ως προς το πλήθος και ως προς την ποιότητα.
Από μηνύματα που λαμβάνομε, ο παρών κατάλογος "έχει πιάσει πολύ τόπο" και αυτό βεβαίως συνιστά και την αμοιβή μας ,αφού δεχθήκαμε και ……φραστικές επιθέσεις(!) ,προφορικά και δια του τύπου για τον κατάλογο. Αυτό βεβαίως έγινε , διότι δεν προτιμήσαμε την παλιά και δοκιμασμένη πολιτική συνταγή την οποία με επιτυχία ακολουθούν πάμπολλοι τοπικοί και εθνικοί ταγοί, σύμφωνα με την οποία «ο καλύτερος τρόπος να μην κάνεις πολιτικό λάθος, είναι να μην κάνεις ………..τίποτα!»
Έτσι , επιλέγουμε τον δρόμο της γνώμης μας, αφού γνωρίζουμε πως έχουμε δίκιο, έστω κι αν ,ακόμα και αυτοί που μας υποστηρίζουν, δεν το κατανοούν πάντα…………………………
Η εύανδρος Μεσσήνη έχει καταγράψει στην Ιστορία τεράστιες προσωπικότητες τις οποίες δεν καταχωρίζω στον παρόντα κατάλογο , αφού έχουν ήδη καταχωριστεί στα κατάστιχα της Ιστορίας και όπως τους πρέπει. Ο παρών κατάλογος είναι στενός χρονολογικά και συντάσσεται για τους προειρηθέντες λόγους.
Όποιος εκ των κ. κ. αναγνωστών έχει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στην ηλ. διεύθυνση Plataros@sch.gr και πάρα πολύ ευχάριστα θα δεχθώ τις όποιες παρατηρήσεις του και θα του απαντήσω. Έτσι θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα παρόντα στοιχεία και να κάνουμε τον κατάλογο πληρέστερο και λειτουργικότερο.
ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΝΕΩΤΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΔΡΑΣΑΝΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ Β' ΗΜΙΣΥ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ
Αλευράς Γιάννης: Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων και για ένα
διάστημα Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας (1909 - 1995) ιδρυτής
Ο.Τ.Ο.Ε.
Αλεβίζος Τάσος (ΤΑΣΟΣ): ………… Χαράκτης (Λευκοχώρα).
Αποστολόπουλος Αρίστος: Συγγραφέας (ΕΑΜ -ΕΛΑ.Σ.) (Πιλαλίστρα).
Αποστολόπουλος Γεώργιος: Αρχίατρος (Πιλαλίστρα)
Αρκάδιος Νικόλαος: Γ. Δ/ντής Υπουργείου Πρόνοιας (πενθερός Σημίτη)
.Αλιφέρης Χρήστος: …………………………………Φωτογράφος.
Αθανασά Στεφανία: ………………… Αθλητική ελπίδα του τόπου.
Ανδρουσινός Δημήτριος:Πρόεδρος Συλλόγου Φαρμακοποιών Αθήνας.
Αλεξόπουλος Τάσος:…………………………………….Στρατηγός.
Αντωνοπούλου Στ. Σμαραγδή:Επικ. Καθηγήτρια Παν. Αθηνών Βιοχημεία.
Αθανασόπουλος Δημήτριος:…….. Ηχολήπτης Κινηματογράφου.
Αλεβίζος Μιχάλης : ……………………Φωτογράφος (Λευκοχώρα)
Αλεβίζος Γεώργιος : Ανώτερος αξιωματικός Πυροβολικού (Κάτω Μαυρομάτι)
Αλεξανδροπούλου Όλγα ………………………………Ηθοποιός.
Αλμπάνης Περικλής……………………………………. Ηθοποιός.
Βασιλαδιώτης Αναστάσιος: Γ. Δ/ντής Τράπεζας Ελλάδος.
Βασιλείου-Ιωαννίδου Δέσποινα(γένος Τσερπέ):Επικ. Καθ. Παν.Πατρών
Βλαχογιαννόπουλος Παναγιώτης: Επικ. Καθηγητής Ιατρικής Παν. Αθηνών.
Γαρίδης Κ. Παναγιώτης:(το γένος Κακκαβά) Καθ. Πληροφορικής Παν. Αθηνών.
Γεωργόπουλος Ηλίας : ………….Ανώτερος αξιωματικός ΕΛ. ΑΣ .
Δουλάμης Νίκος: ………………..Τραγουδοποιός - Τραγουδιστής.
Δασκαρόλης Αθανάσιος: ……………Στρατηγός - Συγγραφέας.
Δημουλά Κική (γένοςΚαλαμαριώτη) : Παγκόσμια ποιήτρια
Δημητρόπουλος Πέτρος:Συνταγματάρχης Πεζικού (Λυκότραφο)
Διονυσόπουλος Θεόδωρος: Συγγραφέας-Επιθεωρητής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δουρδούνης Γιάννης :…………………………….Μέλος Δ.Σ. ΟΤΟΕ
Δούβαλης Βαγγέλης: …………………... Μουσικός -Τραγουδιστής
Δουλγέρης Ιωάννης -Κωσταντίνος: Αρχιμουσικός Στρατού- Ταξίαρχος
Ζακόπουλος Νίκος: Θεατρικός Συγγραφέας - Γιατρός σεξολογίας Δημοσιογράφος (1917-1997).
Ζαλμάς Σταύρος:…………………….. Ηθοποιός("Άγγιγμα ψυχής")
Ζουλιάτης Χρήστος : Φωτογράφος (Λευκοχώρα)
Θεοδωρόπουλος Κ.Ιωάννης: Δικηγόρος - Πανεπιστημιακός
Θεοδωρόπουλος Κ. Αθανάσιος : Δικηγόρος -Ανώτατος Υπάλληλος Βουλής των Ελλήνων
Θωμόπουλος Γιάννης: …………………………….Τραγουδιστής.
Θεοχάρης Κωνσταντίνος …………………Ποιητής (Ανδρούσα).
Θωμόπουλος Απόστολος του Νικ.: Ζωγράφος - Συντηρητής Αρχαιοτήτων.
Θωμόπουλος Γεώργιος του Nικ..: Καθ. Βιολογίας Παν. Θεσσαλονίκης.
Κακκαβά-Γαρίδη Νίκη: ………………………………Λογοτέχνης.
Κανελλόπουλος Δημήτρης: …………………………Λογοτέχνης
Κατσουλίδης Τάκης:…..Ζωγράφος – Χαράκτης- Ευεργέτης Δήμου (Λαού) της Μεσσήνης.
Κόκκαλης Σωκράτης: …..(Πρόεδρος Ολυμπιακού, ΙΝΤΡΑΚΟΜ).
Καλογερόπουλος Γρηγόριος : Καθ. Μαθηματικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών
Καλογερόπουλος Σταύρος: Πρ. Δ.Σ.Γαλ/βιομ/νίας"Δωδώνη" μέλος Δ.Σ. Α.Τ.Ε. ,Γεωλόγος , Διδάκτωρ Οικονομικής Γεωλογίας
Καλονάρος Πέτρος: Καθ. Γαλλικών - Φωτογράφος - Συγγραφέας(Μάνη).
Καλοφωλιάς Δημήτριος : Εκδότης Ημερήσιας εφημερίδας "ΕΞΠΡΕΣ" κ.ά.
Κανελλόπουλος Αθ. Αργύριος: Γενικός Δ/ντης ΔΕΗ και Μηχ, - Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π. - Δρ. Οικονομικών.
Κανελλοπούλου Αθ. Ελένη : Καθηγήτρια Γεωλογικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών
Καρτερολιώτης Κ. Σταύρος: Ταξίαρχος Ε.Β.Χ.
Καμπάς Ι. Χρήστος: Πρόξενος Ελλάδος - Λογοτέχνης.
Καραμπέτσος Παναγιώτης: Αθλητική ελπίδα του τόπου
Κωστόπουλος Κωνσταντίνος: Δικαστικός - Μέλος Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Κατσάρας Γεώργιος: Συνταγματάρχης Πυροβολικού (Πετράλωνα)
Κατσίποδας Βαγγέλης: ……………………………. Τραγουδιστής.
Κούσκουλας Βασίλης:…………….. Καθ. Φυσικής Παν. (Η.Π.Α.).
Κούτης Δημήτριος: Μουσικοδιδάσκαλος- Συγγραφέας μουσικών βιβλίων
Κρεμμυδάς Βασίλης:………………..Καθ. Ιστορίας Παν. Αθηνών, Διευθυντής Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Κουμούτσου Λένα: …………………………… Σοπράνο (Η.Π.Α.).
Καββαδίας Δημήτριος:·………………………………… Ηθοποιός.
Κούτσικας Δημήτριος:Ιατρός - Βουλευτής - Δήμαρχος. Μεσσήνης.
Κούτσικας Φοίβος: ……………………………………. Βουλευτής.
Λαμπράκης Δημήτριος: Δρ. Μαθηματικών -Πρύτανης επί δύο θητείες του Παντείου Πανεπιστημίου
Λαμπροπούλου Μαριλίτα του Γεωργίου σκηνοθέτις και ηθοποιός
Λιάππα Φρίντα: Σκηνοθέτης - Λογοτέχνης - Φιλόλογος (1948-1994).
Λιναίος Στέφανος …………….. (Σάκης): Ηθοποιός - Βουλευτής.
Λιανός Θεόδωρος: ……………….Καθ. Οικονομίας Παν. Αθηνών.
Λύκουρας Γεώργιος……….Μουσικολόγος -Μουσικός-Συγγραφέας
Λεβέντης Βασίλης: ……………Πρόεδρος «Κόμματος Κεντρώων».
Λουκάκος Πάνος:Δημοτικός υπάλληλος - Λόγιος - Δημ. Σύμβου-λος.
Μαθιοπούλου Δώρα: …………………Αθλητική ελπίδα του τόπου.
Μαντάς Ηλίας του Αθανασίου : …………………….Ανώτερος Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ.
Μιχαλόπουλος Παναγιώτης: Τραγουδιστής - αρχοντορεμπέτης (Λυκότραφο).
Μιχαλόπουλος Γρηγόριος : Εκδότης της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ" Πρόεδρος Εθνικής Παρατάξεως
Μπιτζάνης Ε. Ηλίας : τ. Βουλευτής - Δημοσιογράφος -Αρχισυντάκτης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ" Καλαμάτας- Χημικός
Μανιάτης Σάκης:………………………………………. Σκηνοθέτης
Μακαρούνης Γεώργιος: Συνταγματάρχης Πεζικού (Λυκότραφο)
Μερλόπουλος Δημήτριος : τ. Βουλευτής Καθ. Παν. Τορόντο
Μουτσόπουλος Ευάγγελος: Ακαδημαϊκός-Καθ. Φιλοσοφίας
Παν. Αθηνών - πρώην Πρύτανης Παν.Αθηνών.
Μαρκόπουλος Βαγγέλης: Καθηγητής Η/Υ Πανεπιστημίου Πειραιώς
Μανιάτης Γιώργος: ……..…Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Στοχαστής.
Μαρκόπουλος Γιώργος:………………...………………….Ποιητής.
Μανιάτη Ελένη:…………………………………………….Ηθοποιός.
Μουρούτσος Μιχάλης :Χρυσός Ολυμπιονίκης του "τάε-κβο-ντο" του 2000 στο Σίδνεϋ (Πανιπέρι)
Μπαρδόπουλος Τάκος:………………………………..Στρατηγός.
Μπιζύμης Μιχάλης : Καθ. Σωματικής Αγωγής , προπονητής στίβου & πλειάδας Ελλήνων Πρωταθλητών.
Μπλάνας Χρήστος : ……………………..Αξιωματικός Μηχανικού
Μπασακίδης Κωνσταντίνος:…..Αξιωματικός πεζικού (Αμφιθέα)
Μπόμπολας Γεώργιος : ….Εκδότης εφημερίδας "ΕΘΝΟΥΣ" κ.ά.
Μπουλούκος Θεόδωρος:…………………Ανώτατος Αξ. Στρατού.
Μπουφέας Κων/νος: ……………………………..Επιχειρηματίας.
Μπρούμας Παναγιώτης ..........Διευθυντής Υποκαταστήματος Αγροτικής Τράπεζας Καλαμάτας
Μανιατογιάννης Ε. Νικόλαος: ………………Εικονολήπτης ΕΡΤ.
Μητσέας Θωμάς: Συνταγματάρχης Καθ. Σχολής Πολέμου (Ανάληψη).
Μπερδέκλης Γεώργιος ……………………….Στρατηγός (Κλίμα)
Νικολοπούλου Σταυρούλα .....................Προϊσταμένη ΟΑΕΔ Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης Καλαμάτας.
Ντουφεξής Σαράντος:……..Αρχιτέκτων - Παν/κός - Λογοτέχνης.
Νινιός Γιώργος: ………………………………Ηθοποιός (‘Αμμος).
Ξυνός Γεώργιος : ……………Ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.Ας
Οικονομόπουλος Ιωάννης .........Διευθυντής υποκαταστήματος EUROBANK Καλαμάτας
Παπαδοπούλου Αδαμαντία ……Επίτροπος Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Πτωχός Παύλος: ..Πολιτικός Μηχανικός - Δήμαρχος Μεσσήνης.
Πατρινιός Φώτιος: ………………………………………Ηθοποιός.
Πατατζής Σωτήρης: Λογοτέχνης, Πεζογράφος, Συγγραφέας του
μυθιστορήματος «Μεθυσμένη Πολιτεία» της «Νεράιδας του βυθού» κ. α.
Παναγιωτόπουλος Μέμος: ………………………….Λογοτέχνης.
Παναγιωτόπουλος Βασίλειος: ……Καθ. Ιστορίας Παν. Αθηνών.
Παπαγιάννης Παναγιώτης: τ. Δήμαρχος Χολαργού Εκδότης περιοδικού για την τοπική Αυτοδιοίκηση.
Παναγιωτόπουλος Νίκος:…………..Ζωγράφος - Οικονομολόγος.
Παναγόπουλος Στέλιος: ………………Δκ/τής Εθνικής Τράπεζας.
Πάτσος Πέτρος :……………………….Ανώτατο Στέλεχος Γ.Σ.Ε.Ε.
Πανόπουλος Ν. Πάνος : Αναπλ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πετρουλάκης Ηλίας: …………….Μέλος Δ.Σ. Αγροτικής Τράπεζας
Πλεμμένος Δ. Παναγιώτης: Συνταγματάρχης Ιππικού -Τεθωρακισμένα.
Πλεμμένος Γ. ‘Αρης: ……………………..Στρατηγός Στρ. Ξηράς.
Πλεμμένος Γ. Νικόλαος: …………….Ταξίαρχος Χωροφυλακής.
Ποτηρόπουλος Γεώργιος:Γεν . Επιθεωρητής Εθνικής Τράπεζας
Πλεμμένος Ντίνος : Εκδότης εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ" Καλαμάτας
Ροϊδάκης Τάκης : ………….Φωτογράφος Παγκοσμίου κλάσεως
Ρούτση Χριστίνα του Ιωαν.. ...............Καθηγήτρια Πνευμονολογίας του Παν. Αθηνών.
Σακελλαροπούλου Δ. Βιργινία :………Εισαγγελέας Τριπόλεως
Σαμπαζιώτη - Ζάππα Αγγελική ……….Ζωγράφος (Λευκοχώρα)
Στεφόπουλος Ιωάννης (Νάσος )…..Αρχιμουσικός Φιλ. Μεσσήνης
Στυλιανόπουλος Γιάννης : Αντισυνταγματάρχης Διαβιβάσεων (Καρτερόλι)
Στυλιανόπουλος Παναγιώτης : Συνταγματάρχης Πυροβολικού
Στυλιανοπούλου Δέσποινα ……………………………Ηθοποιός.
ΣπυρόπουλοςΚωνσταντίνος:Δήμαρχος Μεσσήνης Καθ. Εθν. Μετσόβειου Πολυτεχνείου- Τομέας Μηχανικής
Σπανός Ε. Δημήτριος: …………………………..Ποιητής - Λόγιος.
Σπυροπούλου-Στασινάκη Μάρθα:………………. .Καθ. Εθν. Μετσόβειου Πολυτεχνείου
Στασινάκης Κωνσταντίνος:……………………………… .Καθ. Εθν. Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Σκλήβα Ειρήνη: …………………………………Μις Κόσμος 1997.
Σημίτη Δάφνη: ….(το γένος Αρκαδίου) Σύζυγος Πρωθυπουργού.
Στασινόπουλος Μιχαήλ:…. Πρόεδρος Δημοκρατίας .
Σπανός Νάκης: ……………………………………Ακαδημαϊκός , Καθ. Παν. ΗΠΑ
Σκλβάγκος Χρήστος:…………………………………. Στρατηγός.
Ταμπούρλος Παναγιώτης του Δημ. Γενικός Δ/της ΟΤΕ-Μάστερ Οικονομικών
Τουφεξής Σταύρος .. ..........................Ανώτερος Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ
Τσακίρογλου Νικήτας: ………………………………….Ηθοποιός.
Τσερπές Γεώργιος: Καθ. Βιολογίας - Ωκεανολογίας Παν. Κρήτης.
Τσερπές Νίκος:……………… Καθ. Μαθηματικών Παν. Πατρών.
Τσερπές Θεόδωρος:………………………Νομικός- Συγγραφέας.
Τσερπές Ιωάννης : Προϊστάμενος Γραφείου Πρωτ/βάθμιας εκ/σης Μεσσήνης
Τσάτουμας Λούης: …………………Αθλητική Ελπίδα του τόπου.(Το χρυσό μετάλλιο στην Κίνα!)
Τσίκινης Ηρακλής : .................Διεθνής , αξιολογημένος διαιτητής ποδοσφαίρου - FIFA
Τσούσης Σταύρος: ……..Ταγματάρχης - Νομάρχης - ΔήμαρχοςΜεσσήνης.
Φωτίου ‘Ελλη: ………………………………Ηθοποιός (Ανάληψη).
Φράγκος Νικόλαος:……………………………… Αντιπτέραρχος.
Φιλοπούλου Δήμητρα ……………………………Τραγουδίστρια.
Φωτόπουλος Τάκης: ………….Γενικός Επίτρόπος ΕπικράτειαςΕλεγκτικού Συνεδρίου.
Φωτόπουλος Ιωάννης : …………………..Αξιωματικός Πεζικού.
Φωτεινόπουλος Γεώργιος :…………πρώην Νομάρχης Λέσβου.
Φωτεινόπουλος Δημήτριος:………………………… Στρατηγός.
Xρονόπουλος Αντώνιος: ……………….Νομικός - Λογοτέχνης.
Χριστόπουλος Χρίστος:…… Δικηγόρος - Δήμαρχος Μεσσήνης.
Χρονόπουλος Γιάννης : Καθηγητής μουσικής Ακαδημίας του Γκράτς της Αυστρίας
Χρονόπουλος Βασίλειος: Πρόεδρος συνδικάτου εργαζομένων Υπουργείου Μεταφορών- τ. Αντιπρόεδρος Μακεδονικών Αερογραμμών , Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθηνών