Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Saint Vincent and the Grenadines
Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
(Σημαία) (Εθνόσημο)
Εθνικό Σύνθημα: Ειρήνη και δικαιοσύνη
image:LocationSaintVincentAndTheGrenadines.png
Επίσημη Γλώσσα Αγγλικά
Πρωτεύουσα Κίνγκσταουν
Πρόεδρος Σερ Φρέντερικ Μπάλλανταϊν
Πρωθυπουργός Ραλφ Γκονσάλβες
Έκταση
 - Ολική
 - % νερό
Κατατάσσεται 183η
389 km²;
Αμελητέα
Πληθυσμός
 - Ολικός (2005)
 - Πυκνότητα
Κατατάσσεται 175η
119.000
300/km²;
Ίδρυση 27 Οκτωβρίου 1979
Νόμισμα Δολάριο ανατολικής Καραϊβικής
Ζώνη Ώρας UTC -4
Εθνικός ύμνος St Vincent Land So Beautiful
Internet TLD .vc
Κώδικας κλήσεων 1-784

Ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες είναι ένα ανεξάρτητο νησιωτικό κρατίδιο στην Καραϊβική Θάλασσα που ανήκει στη Βρετανική Κοινοπολιτεία.

Πίνακας περιεχομένων

[Επεξεργασία] Ιστορία

Οι Ινδιάνοι της Καραϊβικής απέτρεψαν τον αποικισμό του Αγίου Βικεντίου μέχρι το 18ο αιώνα. Σκλάβοι από την Αφρική, είτε επιζώντες δουλεμπορικών είτε φυγάδες από τα γειτονικά νησιά, αναμίχθηκαν με τους ντόπιους της Καραϊβικής κι έγιναν γνωστοί ως Μαύροι Καρίμπ. Από το 1719, Γάλλοι άποικοι καλλιεργούσαν καφέ, καπνό, βαμβάκι και ζάχαρη. Το 1763, ο Άγιος Βικέντιος παραχωρήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Το 1779 έγινε και πάλι γαλλική κτήση, αλλά το 1783 εκχωρήθηκε και πάλι στους Βρετανούς με τη Συνθήκη των Παρισίων, όπου η Μεγάλη Βρετανία επίσημα αναγνώριζε τη λήξη της Αμερικανικής επανάστασης. Οι διαμάχες μεταξύ των Βρετανών και των Μαύρων Καρίμπ συνεχίστηκαν μέχρι το 1796, όταν kαταπνίχθηκε μια εξέγερση με αρχηγό το Γάλλο ριζοσπάστη Victor Hugues. Η δουλεία στο νησί καταργήθηκε το 1834. Από το 1763 μέχρι την ανεξαρτησία του, ο Άγιος Βικέντιος πέρασε από διάφορα στάδια αποικιοκρατίας της Μεγάλης Βρετανίας. To [1776]] αναγνωρίστηκε αντιπροσωπευτική συνέλευση, το 1877 εγκαθιδρύθηκε κυβέρνηση του Βρετανικού Στέμματος, το 1925 δημιουργήθηκε νομοθετικό συμβούλιο και τελικά το 1951 αναγνωρίστηκε το δικαίωμα ψήφου σε άνδρες και γυναίκες.


[Επεξεργασία] Κυβέρνηση

Η χώρα έχει το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας. Απέκτησε Σύνταγμα στις 27 Οκτωβρίου 1979, με το που κατέστη ανεξάρτητο κράτος. Αρχηγός Κράτους είναι η Ελισάβετ Β΄ Βασίλισσα της Αγγλίας, η οποία εκπροσωπείται από το Γενικό Διοικητή (από το Σεπτέμβριο του 2002 είναι ο Sir Frederick Ballantyne), ενώ Πρωθυπουργός είναι ο Ralph Gonsalves, αρχηγός του κόμματος ULP, από τις 29 Μαρτίου του [[2001]


[Επεξεργασία] Τελευταίες εκλογές

Η Βουλή (House of Assembly) αποτελείται από 21 μέλη, 15 εκ των οποίων εκλέγονται κάθε 5 έτη, σε μονοεδρικές περιφέρειες, ενώ υπάρχουν και 6 διορισμένοι γερουσιαστές. Στις τελευταίες εκλογές, στις 7 Δεκεμβρίου 2005 , το Εργατικό Κόμμα Ενότητας (Unity Labour Party) κέρδισε 55,2% των ψήφων και 12 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, έναντι 44,6% και 3 έδρες για το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα και 0,06% για το Κόμμα των Οικολόγων.


[Επεξεργασία] Νομοθεσία

Η δικαστική εξουσία ασκείται από το Ανώτατο Δικαστήριο, που έχει έδρα την Αγία Λουκία (Eastern Caribbean Supreme Court ).


[Επεξεργασία] Διοικητική διαίρεση

Η χώρα διαιρείται σε έξι επαρχίες: Charlotte, Grenadines, Saint Andrew, Saint David, Saint George, Saint Patrick.

[Επεξεργασία] Διεθνείς Οργανισμοί

ACP, C, Caricom, CDB, ECLAC, FAO, G-77, IBRD, ICAO, ICC, ICFTU, ICRM, IDA, IFAD, IFRCS, ILO, IMF, IMO, Intelsat (nonsignatory user), Interpol, IOC, ITU, OAS, OECS, OPANAL, OPCW, UN, UNCTAD, UNESCO, UNIDO, UPU, WCL, WFTU, WHO, WIPO, WTrO


[Επεξεργασία] Εξωτερικές συνδέσεις