Μάνγουε
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Μάνγουε είναι Άινου, θεϊκό πλάσμα του φανταστικού κόσμου που δημιούργησε ο Άγγλος συγγραφέας Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν
Ο Μάνγουε είναι ο βασιλιάς των Άινουρ, αδελφός του Μέλκορ. Αν και ο Μέλκορ είναι πιο ισχυρός, στον Μάνγουε έχει δοθεί το χάρισμα να βλέπει τις σκέψεις του Έρου Ιλούβαταρ, του Δημιουργού, και να καταλαβαίνει τους σκοπούς του. Μένει με την γυναίκα του, την Βάρντα στο Οϊολόσσε, ένα πύργο πάνω στο ψηλότερο βουνό του θεϊκού νησιού Βάλινορ, το Τανίκουετιλ.
Ο Μάνγουε είναι επίσης προστάτης των πουλιών και θεός των συννέφων και τον ανέμων. Ιερά του πουλιά και κατάσκοποί του στην Μέση Γη είναι οι Αετοί. Από τα ξωτικά ονομάζεται, όπως αναφέρει και ο Τόλκιν, Σούλιμο, που σημαίνει άρχοντας της πνοής της Άρντα.