Συζήτηση:Αγελάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αγαπητέ φίλε, χρειάζεται να προστρέχουμε σε αξιόπιστες πηγές και να είμαστε προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε σε ετυμολόγηση λέξεων. Τα κείμενα δείχνουν, και σας βεβαιώ για αυτό, ότι η λ. αγελάδα είναι ήδη μεσαιωνική, ο δε τύπος αγελάς, -άδος απαντά από τον 11ο αιώνα.

Προέρχεται από την ελληνιστική φρ. αγελάς βους "θηλυκό βόδι αγέλης", η οποία έχει μακραίωνα ιστορία.

Υπάρχουν αξιόπιστα και προσιτά μεσαιωνκά λεξικά, τα οποία θα είναι καλό να συμβουλεύεστε όποτε διατυπώνετε ετυμολογική άποψη. Και είναι σπουδαίο να τοποθετούμε σωστά τη λέξη στον χρόνο, ώστε να μην κάνουμε λάθος. Αν χρειάζεστε οποιαδήποτε διευκρίνιση και τυχαίνει να γνωρίζω, θα χαρώ να βοηθήσω. Ευχαριστώ. Dr Moshe 14:34, 3 Οκτωβρίου 2006 (UTC)

δεν νομίζω ότι θέλει έρευνα για να δεί κάποιος ότι η ετυμολόγιση που δίνεται στο άρθρο είναι λανθασμένη (η σωστή είναι βεβαίως αυτή που δίνει ο Dr Moshe) αλλά δεν έχετε να πείτε, είναι αστεία. μα καλά που την βρήκε; σε παιδικό ποιηματάκι; --Λύκινος 16:02, 3 Οκτωβρίου 2006 (UTC)