Portal:Harry Potter

From Wikipedia

Biografi | Falsafah | Geografi | Sejarah | Matematik | Masyarakat | Sains | Sastera | Teknologi | Undang-Undang

Imej:Logo-HP-portal.png

sunting  

Portal Harry Potter

Portal telah diadakan untuk menguruskan dan menyediakan masukan umum bagi segala perkaitan dengan Harry Potter. Francais Harry Potter kini mempunyai enam buah buku, dua buku kecil atau sampingan, empat buah filem beserta masukan yang akan datang. Portal ini kini masih dalam pembikinan dan diharapkan agar lebih banyak pengguna dapat membantu untuk memajukan portal dan projek ini untuk kegunaan masa depan. Terima kasih, dan selamat datang ke Portal Harry Potter.

sunting  

Rencana pilihan

Quidditch

Quidditch merupakan permainan terkenal di alam sihir. Terdapat pasukan profesional dan Hogwarts turut mempunyai pasukan yang mewakili rumah masing-masing. Dalam buku keempat, Harry telah menyaksikan perlawanan Piala Dunia Quidditch bagi pasukan antarabangsa. Quidditch telah memainkan peranan penting dalam enam buku pertama.

Quidditch dimainkan di padang berbentuk lonjong dan mempunyai tiga gelung gol di setiap dua hujung. Pasukan yang memperoleh paling banyak mata akan menang. Terdapat tujuh pemain dalam pasukan: satu Penjaga (Keeper), dua Pemukul (Beaters), tiga Pengejar (Chasers), dan satu Pencari (Seeker). Mereka pula memainkan empat jenis bola iaitu sebiji Quaffle, dua biji Bludger dan sebiji Snitch.


Lebih lanjut...

sunting  

Pautan web

Laman-laman Rasmi

Laman Berita

  • Laman atau karya ini dalam bahasa Inggeris Mugglenet: Berita, maklumat, permainan, penyuntingan, dan media; beserta Podcast dan secara keseluruhannya adalah laman yang sangat bagus
  • Laman atau karya ini dalam bahasa Inggeris Veritaserum: Berita, galeri gambar, dan video
  • Laman atau karya ini dalam bahasa Inggeris HPANA (Harry Potter Automatic News Aggregator) - Pengumpul Berita Harry Potter Automatik
  • Laman atau karya ini dalam bahasa Inggeris The Leaky Cauldron: Laman berita
Laman Maklumat

Laman Cereka Peminat

sunting  

Berita Harry Potter

Filem:

Buku:

  • Buku ketujuh dikhabarkan sudah dalam proses terakhir oleh J. K. Rowling sebelum dihantar untuk penyuntingan yang dijangka akan bermula hujung tahun 2006.
  • Dikatakan, J. K. Rowling kini mempunyai tiga calon tajuk untuk dipilih bagi buku terakhirnya.
  • Pembaca remaja di Chicago telah memilih "Harry Potter and the Half-Blood Prince" oleh J.K. Rowling sebagai buku kegemaran dan mendapat tempat pertama dalam Sepuluh Teratas Remaja tahunan (Teens’ Top Ten - TTT). Undian dijalankan pada Minggu Membaca Remaja iaitu 15-21 Oktober 2006.

Pelakon:

  • Jason Isaac yang melakonkan watak Lucius Malfoy baru sahaja menamatkan sesi penggambarannya.
sunting  

Gambar pilihan

Severus Snape (Alan Rickman) sendiri terkejut apabila Harry Potter mampu bertutur "Parseltongue" (bahasa ular) memandangkan hampir semua ahli sihir tahu hanya keturunan Slytherin (termasuk Voldemort sendiri) yang mampu berkata dengan ular.

Arkib...



sunting  

Watak pilihan

Luna Lovegood (lahir tahun 1981) merupakan watak rekaan dalam siri Harry Potter. Beliau digambarkan seolah-olah nyanyuk, dengan tongkat saktinya disangkut di belakang telinganya, memakai subang berbentuk lobak yang besar dan rantai yang dibuat dari gabus penutup botol Bir Butter. Bapa Luna merupakan penyunting Majalah The Quibbler, majalah yang (menurutnya) "perkara penting yang perlu diketahui ramai." Luna mula diperkenalkan dalam Harry Potter dalam Kumpulan Phoenix, di dalam Ekspres Hogwarts. Apabila tiada lagi gerabak lain yang kosong bagi Harry, Ginny dan Neville Longbottom, Ginny mengajak mereka ke gerabak yang diduduki Luna..

Watak ini akan dilakonkan oleh Evanna Lynch dalam filem Harry Potter and the Order of the Phoenix yang akan datang.


Lebih lanjut...

sunting  

Perkara yang anda boleh lakukan

Penambahan rencana

  • Menambah rencana yang masih tiada (pautan yang masih merah).
  • Menambahkan maklumat kepada rencana stub atau yang terlalu pendek.
  • Mengemaskini maklumat mengikut maklumat terkini.
sunting  

Kategori

sunting  

Tahukah anda...

Tahukah anda...
  • bahawa J. K. Rowling, pengarang buku ini telah dilahirkan pada 31 Julai, tarikh yang sama Harry Potter dilahirkan dalam buku? (Catatan: JKR dilahirkan pada 1965, manakala Harry dilahirkan pada 1980)
  • bahawa akan muncul watak bernama Mopsy iaitu watak yang menyukai anjing dalam buku ke-4 tetapi tidak pernah muncul?
  • bahawa terdapat sekolah sihir lain selain Hogwarts seperti Akademi Kuasa Ajaib Beauxbatons, Institut Pengajian Sihir Durmstrang dan Institut Ahli Sihir Salem.
  • bahawa nama pertama Ginny ialah Ginevra, bukan Virginia?
  • bahawa Dean Thomas tinggal bersama ibu dan bapa tirinya?
  • bahawa dalam cetakan pertama versi Amerika bagi Harry Potter and the Goblet of Fire, turutan mangsa Voldemort yang muncul dari tongkat sakti adalah salah? Bapa Harry yang keluar dahulu sebelum ibunya, sedangkan dia sepatutnya muncul kemudian.
  • bahawa nama keluarga Hermione Granger asalnya dicadangkan dengan nama Puckle, dan Draco Malfoy pula ialah Spungen?
  • bahawa masyarakat sihir mempunyai kementerian mereka dan Menteri Sihir tetap menteri yang berkhidmat di bawah Perdana Menteri?
  • bahawa moto sekolah Hogwarts, Draco Dormiens Nunquam Titillandus, adalah Latin bagi " Jangan Mengganggu Naga yang Tidur?"
  • bahawa bab pertama dalam buku Harry Potter dengan Putera Berdarah Kacukan hampir pernah diletakkan dalam buku pertama, ketiga dan kelima sebelum diletakkan ditempat yang sesuai dalam buku keenam?
  • bahawa bekas pengetua Hogwarts masih berkhidmat untuk pengetua sekolah terkini walaupun telah mati melalui poster yang tergantung di pejabat pengetua?
  • bahawa Arabella Figg dan Argus Filch mempunyai awalan nama AF, kedua-duanya meminati kucing, dan kedua-duanya Squib (anak dari pasangan ahli sihir yang tidak mempunyai kuasa sihir)?
  • bahawa Gilderoy Lockhart adalah satu-satunya watak yang diasaskan oleh manusia sebenar?
  • bahawa hari lahir Hermione adalah 19 September dan Ron adalah 1 Mac?
  • bahawa Daisy Dodderidge (1467-1555) merupakan pemilik pertama wanita Leaky Cauldron?
  • bahawa Aberforth Dumbledore, abang Albus, pernah menjadi tajuk berita kerana menggunakan mantera haram pada kambing?
  • bahawa Lily dan adiknya, Petunia, dinamakan sempena nama bunga. Lily daripada bunga lili yang melambangkan kesucian dan kejernihan manakala bunga petunia melambangkan amarah dan dendam?
  • bahawa Lord Voldemort merupakan bekas Ketua Pelajar dan pelajar terbaik di Hogwarts ketika zamannya?


Arkib...

sunting  

Petikan kata

  • Luna Lovegood: "...tapi sekarang pemain Hufflepuff yang berbadan besar itu telah mencuri bola Quaffle daripada Ginny, saya tak ingat namanya, macam Bibble... bukan, Buggins..."
    McGonagall: "Cadwalladerlah!"
  • Dumbledore: "Walau bagaimanapun, cermin ini tidak memberikan kita pengetahuan mahupun kebenaran"
  • Pomona Sprout: "Tumbuhan ini perlu dipicit. Kamu boleh kumpulkan nanahnya..."
    Seamus Finnigan: "Kumpulkan apa?"
  • McGonagall: "Black dan Potter. Ketua geng kecil mereka. Kedua-duanya sangat bijak tentunya.... sebenarnya luar biasa bijak. Saya tak fikir kita akan ada lagi pasangan pengacau seperti mereka..."
    Rubeus Hagrid: "Fred dan George Weasley boleh memberi mereka kepuasan atas usaha mereka."
  • Ron Weasley: "Awak makan semula nampaknya."
    Hermione Granger: "Saya rasa ada cara yang lebih baik untuk nyatakan pendirian tentang hak kebebasan elf"
    Ron Weasley: "..awak memang laparpun."
  • George Weasley: "Semasa kami di tahun pertama, Harry,... muda, bebas, dan polos... er, lebih polos daripada sekarang."
  • Ron Weasley: "Awak rasa mereka tahu cerita terbaru ke?"
    Harry Potter: "Kalau ada pun, kita tak akan dapat dengar cerita itu selepas Dekri... yang ke berapa sekarang?"
  • Harry Potter: "Profesor... saya terima risalah kementerian yang dihantar melalui burung hantu tentang langkah-langkah keselamatan yang patut kita ambil daripada gangguan Death Eater..."
    Dumbledore: "Ya, saya pun dapat satu. Berguna tak risalah tu?"
    Harry Potter: "Tak juga."
  • Ron Weasley: "Saya dah cakap. Dia ni kemaruk elf."

Arkib...

sunting  

Penyumbang

Anda dipersilakan untuk meletakkan nama anda di sini sekiranya anda lazim menyumbang rencana berkaitan Harry Potter. Terdapat banyak lagi yang perlu diperkembangkan dan dilakukan dengan Portal Harry Potter ini!

sunting  

WikiProjek

Wikiprojek Harry Potter

sunting  

Wikimedia Berkaitan

Wiktionary
Kamus Bahasa Melayu
Wikibooks
Buku teks dan manual bebas
Koleksi petikan kata Sumber percuma
Wikispecies
Panduan spesies
Sumber berita bebas Commons
Multimedia bebas
Meta-Wiki
Koordinasi projek Wikimedia
Apakah portal? | Senarai portal | Portal pilihan