Τσικνοπέμπτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι τρείς εβδομάδες πριν την αρχή της σαρακοστής ονομάζονται Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου.

Στο μέσο της Κρεάτινης εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη κατά την οποία παραδοσιακά τρώμε πολύ κρέας κατά κάποιο τρόπο προετοιμαζόμενοι για την νηστεία της σαρακοστής. Για την ορθόδοξη παράδοση οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές οπότε στην Κρεάτινη εβδομάδα η Πέμπτη είναι η καταλληλότερη μέρα να κραιπαλιάσουμε.

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση το κρέας ψήνεται πολύ μέχρι να μυρίσει τσίκνα και είναι πολύ δύσκολο να φας σε εστιατόριο αν δεν έχεις κλείσει τραπέζι πρώτα.

Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Schmutziger Donnerstag οι γερμανοί και την λιπαρή Τρίτη Mardi Gras οι γαλλόφωνοι (βέβαια αυτή γιορτάζεται και στην Νέα Ορλεάνη (New Orleans Mardi Gras στα Αγγλικά) όπως λέει και το τραγούδι).

Άλλες γλώσσες