Ερρίκος Α' της Καμπανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ερρίκος ο 1ος της Καμπανίας ο φιλελεύθερος, κόμης της Καμπανίας (1152 - Μάρτιος 1181). Μεγαλύτερος γιος του Θεοβάλδου του 2ου της Καμπανίας, πήρε μέρος στην 2η Σταυροφορία υπό την αρχηγία του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου του 7ου. Μετέφερε ένα γράμμα υπόδειξης από τον Βερνάρδο του Κλαιρβό, στον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο τον 1ο Κομνηνό, βρισκόμενο ανάμεσα στα σημαντικότερα στην σύνοδο υπό τον βασιλιά της Ιερουσαλήμ Βαλδουίνο τον 3ο (1148) στην Άκρ.

Με τον θάνατο του πατέρα του κληρονόμησε την περιοχή της Καμπανίας, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές δόθηκαν στον αδελφό του. Στην συνέχεια είδε με έκπληξη ότι οι περιοχές του αδελφού του ήταν πλουσιότερες και περισσότερο αναπτυγμένες. Ο Ερρίκος παρόλα αυτά πρόβλεψε την σπουδαιότητα της Καμπανίας σαν η πλέον ισχυρή και πλούσια περιοχή της Γαλλίας. Σύντομα κατόρθωσε με την βοήθεια 2.000 υποτελών του κατόρθωσε να δημιουργήσει τόσο ισχυρή δύναμη που θα μπορούσε να συναγωνιστεί το ίδιο το Γαλλικό βασίλειο. Με την επίβλεψη του έγινε το μεγαλύτερο οικονομικό και εμπορικό κέντρο ολόκληρης της Δυτικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα έγινε κέντρο γραμμάτων και τεχνών αφού ο σοφός Στέφανος του Αλινέρ έγινε καγκελάριος στην αυλή του (1176). Το 1179 πήγε στα Ιεροσόλυμα μαζί με άλλους ευγενείς συντροφιά με τον δούκα Πέτρο ντε Κουρτεναί, και τον Φίλιππο του Ντρέ επίσκοπο του Μποβώ. Επέστρεψε μέσω της Μικράς Ασίας αλλά αιχμαλωτίστηκε απο τον Σελτζούκο σουλτάνο του Ρούμ Κιλίζ Αρσλάν τον 2ο. Απελευθερώθηκε με λύτρα που πλήρωσε ο βυζαντινός αυτοκράτορας αλλά πέθανε σύντομα και τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος γιός του Ερρίκος. Όταν ο Ερρίκος έγινε βασιλιάς των Ιεροσολύμων, στην Καμπανία πήρε τα δικαιώματά του ο αδελφός του Θεοβάλδο.

[Επεξεργασία] Κληρονόμοι

Το 1164 παντρεύτηκε την Μαρία της Γαλλίας κόμισσα της Καμπανίας κόρη του Λουδοβίκου Ζ' της Γαλλίας από την πρώτη σύζυγο του Ελεονώρα της Ακουιτανίας. Παιδιά τους ήταν:

[Επεξεργασία] Πηγές

Αγγλική Wikipedia