Μέμος Μακρής
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μέμος Μακρής | |
Πραγματικό όνομα | Αγαμέμνων Μακρής |
Γέννηση | 1 Απριλίου 1913 Πάτρα, Ελλάδα ![]() |
Θάνατος | 26 Μαΐου 1993 Αθήνα, Ελλάδα ![]() |
Εθνικότητα | ![]() |
Υπηκοότητα | ![]() |
Είδος Τέχνης | γλύπτης |
Ο Μέμος Μακρής (Αγαμέμνων Μακρής) (Πάτρα 1 Απριλίου 1913 - Αθήνα 26 Μαΐου 1993) ήταν μεγάλος Έλληνας γλύπτης του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Πάτρα. Το 1919 η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και αναμίχθηκε γρήγορα στην καλλιτεχνική και πολιτιστική ζωή της δεκαετίας του '30. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ο Μακρής πήρε μέρος με έντονη δράση στην Εθνική Αντίσταση. Μετά την απελευθέρωση συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Απελάθηκε από τη Γαλλία το 1950 λόγω των αριστερών του πολιτικών πεποιθήσεων και βρήκε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία. Στην Ουγγαρία δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην καλλιτεχνική, πολιτική και πολιτιστική κίνηση της χώρας. Το 1964 του αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα, την οποία επανάκτησε το 1975 μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Το 1978 στην Εθνική Πινακοθήκη πραγματοποιήθηκε η πρώτη αναδρομική έκθεσή του στην Ελλάδα .
[Επεξεργασία] Έργα
Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνουν το μνημειώδες γλυπτό που αφιερώνεται στα θύματα του ναζιστικού στρατόπεδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν στην Αυστρία, το μνημείο στους Ούγγρους εθελοντές του ισπανικού εμφύλιου πολέμου στη Βουδαπέστη, το μνημείο της απελευθέρωσης στο Πεκς. Πολλά άλλα έργα του κοσμούν πλατείες και κτήρια σε όλη την Ουγγαρία. Στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστός για το γλυπτό του με τη μορφή του κεφαλιού ενός νέου που βρίσκεται στην είσοδο του Πολυτεχνείου, προς τιμήν των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973. Στην Κύπρο ξεχωρίζει για το εμβληματικό άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακάριου στο προεδρικό μέγαρο.
[Επεξεργασία] Πηγές
- Δήμος Πατρέων - Δημοτική Πινακοθήκη, Μέμος Μακρής, κατάλογος αναδρομικής έκθεσης γλυπτικής, επιμέλεια Δημήτρης Παπανικολάου, Επιμέλεια έκθεσης Ζιζή Μακρή και Κλειώ Μακρή, Πάτρα 1995.