Άννα Βίσση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Άννα Βίσση
Γέννηση 20 Δεκεμβρίου 1957
Λάρνακα, Κύπρος Country flag
Εθνικότητα Country flag Κυπριακή
Υπηκοότητα Country flag Ελληνική
Είδος Τέχνης Τραγούδι
Καλλιτεχνικά ρεύματα Μοντέρνο λαϊκό, ποπ, χορευτικό

H Άννα Βίσση είναι ελληνοκύπρια τραγουδίστρια που γεννήθηκε στην Πύλα της Λάρνακας, στην Κύπρο, στις 20 Δεκεμβρίου 1957. Είναι γνωστή κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τραγουδά επαγγελματικά απο το 1973, και από τότε έχει κυκλοφορήσει πάνω από 30 άλμπουμ, τα περισσότερα από τα οποία γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Η Άννα Βίσση άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου σε ηλικία έξι ετών. Στα δώδεκά της χρόνια πήρε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό καλύτερης φωνής της Κύπρου. Κατόπιν η οικογένειά της μετακόμισε στην Αθήνα.

Το 1972 γνώρισε το Γιώργο Νταλάρα, με τον οποίο συνεργάστηκε στενά και συμμετείχε σε τρεις δίδκους του -"18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας" - Μίκης Θεοδωράκης, σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου (1974), "Μικρές Πολιτείες" (1974) και "Στα Ψηλά τα Παραθύρια" (1975) με τα τραγούδια "Σε αγαπώ" (1974), "Δίψασα στην Πόρτα σου" (1974), "Στα Χρόνια της Υπομονής" (1975) και "Παραμύθι Ξεχασμένο" (1975).

Το 1977 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο "'Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή", από το οποίο ξεχώρισαν τα τραγούδια του δίσκου ξεχωρίζουν τα "Αγάπησέ με", "Βρες τον τρόπο", "Να 'μουνα στα χέρια σου καράβι", "Σου 'δωσα να πιεις", "Μη βάζεις μαύρο" και "Άς κάνουμε απόψε μιαν αρχή" με το οποίο η Άννα κέρδισε την ίδια χρονιά το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού στην Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησαν τα άλμπουμ "Κίτρινο Γαλάζιο" (1979), "Ναι" (1980), "Άννα Βίσση" (1981) και "Είμαι το σήμερα και είσαι το χθες" (1983), μέσα από τα οποία γίνονται γνωστά τραγούδια όπως τα "Κίτρινο Γαλάζιο και Μενεξεδί", "Αυτός που περιμένω", "Από 'δω κι από κει", "Όσο έχω φωνή", "Γι' αυτό σου λέω μη", Μεθυσμένη Πολιτεία", "Το ξέρω θα 'ρθεις ξανά", "Καλημέρα καινούργια μου αγάπη" κ.α.

Το 1980 συμμετείχε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, εκπροσωπώντας την Ελλάδα με το τραγούδι "Auto Stop" ("Ωτοστόπ"), όπου κατέκτησε την 13η θέση. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ που περιείχε τα πιο γνωστά από τα τραγούδια της μέχρι εκείνη τη στιγμή, το "Τα καλύτερά μου τραγούδια - Best of 1974-1980".

Το 1982 έλαβε ξανά μέρος στον διαγωνισμό διεκδικώντας για την Κύπρο αυτή τη φορά την 5η θέση με το τραγούδι "Μόνο η Αγάπη", σε στίχους της ίδιας.

Τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε με το συνθέτη-τραγουδιστή Νίκο Καρβέλα και τα επόμενα χρόνια θα τραγουδούσε κυρίως συνθέσεις του ίδιου. Ανάμεσα στις επιτυχίες που έκαναν συγκαταλέγονται τα: "Τα μαθητικά τα χρόνια"(1988), "Έμπνευση" (1988), "Ψεύτικα" (1989), "Ελένη" (1994), "Τραύμα" (1997), "Αγάπη Υπερβολική" (2000). Μαζί έχουν τραγουδήσει περισσότερα από δέκα ντουέτα τα περισσότερα από τα οποία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

Το 1984 η Άννα Βίσση άλλαξε δισκογραφική εταιρεία, εγκαταλείποντας τη MINOS - EMI και ηχογραφώντας το δίσκο "Νάχες Καρδιά" στη Sony BMG Columbia.

Ακολουθούν τρία άλμπουμ που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία: "Κάτι Συμβαίνει" (1985), "Η Επόμενη Κίνηση" (1986) και "Τώρα" (1988), δίσκοι που περιλαμβάνουν διαχρονικά τραγούδια όπως τα "Δώδεκα", "Σαν και μένα καμμιά", "Κι όμως έχεις φύγει", "Κάτι Συμβαίνει", "Τι έχω να χάσω", "Πράγματα", "1988 κι ακόμα σ' αγαπώ", "Μαγικό Χαλί", "Τα Μαθητικά Χρόνια", "Τώρα" κ.α. Ο δίσκος "Η Επόμενη Κίνηση" έφτασε τις 130.000 πωλήσεις.

Ακολούθησαν τρία ακόμα άλμπουμ σε μουσική και στίχους Καρβέλα ("Έμπνευση" (1988), Φωτιά (1989) και "Είμαι" (1990) και το 1991 η Άννα Βίσση εμφανίστηκε στην πρώτη ελληνική ροκ όπερα, με τίτλο "Δαίμονες", σε λιμπρέττο του Σταύρου Σιδερά και μουσική και πρόσθετους στίχους του Νίκου Καρβέλα. Η παράσταση σκηνοθετήθηκε από τον Τζον Μοδινό και κυκλοφόρησε σε διπλό άλμπουμ. Το 1994, η Άννα Βίσση πρωταγωνίστησε στην όπερα "Ωδή στους θεούς" ("Ode to the Gods") του Σταύρου Σιδερά, στην Κύπρο, ενώ τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε και ο δίσκος "Ρε!". Κατόπιν κυκλοφόρησαν δυο τραγούδια, το "Αμήν" και το "Ελένη", σε ένα maxi single. Το 1994 εκδόθηκε επίσης ο δίσκος της Άννας "Ω! Κύπρος" με τραγούδια που αναφέρονται στην πατρίδα της και το 1995 ο δίσκος "Κλίμα Τροπικό".

Το Φεβρουάριο του 1997 η Βίσση κέρδισε 3 Μουσικά Βραβεία στην εκδήλωση του περιοδικού Ποπ Κορν, στις κατηγορίες "Καλύτερη Γυναίκα Τραγουδίστρια", "Καλύτερη Ερμηνεία" και "Καλύτερο Ραδιοφωνικό Τραγούδι". Στα τέλη του χρόνου αυτού, η Άννα Βίσση ξεκίνησε περιοδείες στο εξωτερικό που συνοδεύτηκαν με την κυκλοφορία του cd single "Forgive me this", σε παραγωγή του Ric Wake.

Η Αννα παρουσίασε το νέο της άλμπουμ "Αντίδοτο", στο μεγαλύτερο δισκοπωλείο του Πειραιά. Πάνω από 5.000 οπαδοί της ήταν εκεί για να την δουν ζωντανά, ένα γεγονός που επαναλήφθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου η Αννα μετά βίας κατόρθωσε να πλησιάσει το κατάστημα δίσκων!

Μέσα σε διάστημα 7 μόλις ημερών, το "Αντίδοτο" ξεπέρασε τα 80.000 αντίτυπα πωλήσεων, δημιουργώντας ένα ακόμη ρεκόρ γιά τα ελληνικά δεδομένα. Η εταιρία Sony Music Europe την τίμησε απονέμοντας της βραβείο για το τριπλά πλατινένιο "Τραύμα".


Τον Μάρτιο του 1998 η Αννα παρέλαβε 7 συνολικά βραβεία κατά τη διάρκεια της τελετής των απονομών των ετήσιων βραβείων τού έγκυρου νεανικού μουσικού περιοδικού ΠΟΠ ΚΟΡΝ, στις κατηγορίες "Καλύτερη Γυναίκα Τραγουδίστρια", "Καλύτερη ερμηνεία", "Καλύτερη ζωντανή εμφάνιση", "Καλύτερο άλμπουμ", "Καλύτερο Τραγούδι", "Καλύτερο Εξώφυλλο Αλμπουμ" και "Καλύτερο Ραδιοφωνικό Τραγούδι", ενώ ο Νίκος Καρβέλας κέρδισε το βραβείο στη κατηγορία "Καλύτερη Σύνθεση" για το τραγούδι "Μαύρα Γυαλιά".

Η Άννα Βίσση είναι η τραγουδίστρια με τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους πιο εμπορικούς δίσκους της είναι οι: "Τραύμα" (1997) 190.000 πωλήσεις, "Κραυγή" (2000) 170.000 πωλήσεις, "Αντίδοτο" (1998) 160.000 πωλήσεις και "Ή Επόμενη Κίνηση" (1986) 130.000 πωλήσεις.

Ο τελευταίος της πλήρης δίσκος έχει τίτλο «Nylon» και πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με το τραγούδι «Everything», με το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στις 20 Μαΐου 2006 κατακτώντας την ένατη θέση.

Το 1994 παρουσιάσε μουσικό τηλεοπτικό σόου για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ANT1 με τίτλο "Με αγάπη Άννα". Έχει συμμετάσχει σε αρκετές φιλανθρωπικές συναυλίες, βοηθώντας ιδρύματα για τα παιδιά στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το 1996 και το 1997 τραγούδησε στις Πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Συντάγματος, ενώ συμμετείχε και στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

[Επεξεργασία] Δισκογραφία

  • 1978 - Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή
  • 1979 – Κίτρινο γαλάζιο
  • 1980 - Τα καλύτερα μου τραγούδια (Best of 1974-1980)
  • 1980 - Ναι
  • 1981 - Αννα Βίσση
  • 1982 - Είμαι το σήμερα και είσαι το χθες
  • 1984 - Να 'χες καρδιά
  • 1985 - Κάτι συμβαίνει
  • 1986 - Η επόμενη κίνηση
  • 1988 - Έμπνευση!
  • 1988 - Τώρα
  • 1989 - Φωτιά
  • 1990 - Είμαι
  • 1991 - Δαίμονες
  • 1992 - Λάμπω!
  • 1992 - Εμείς
  • 1993 - Άννα Βίσση Live
  • 1993 - Τα πρώτα μου τραγούδια
  • 1994 - Ρε!
  • 1994 - Ω! Κύπρος
  • 1995 - Κλίμα Τροπικό
  • 1996 - Της αγάπης δρομολόγια
  • 1997 - Τραύμα
  • 1998 - Αντίδοτο
  • 1999 - Αννα Βίσση (Best Of κυκλοφόρησε στην Γαλλία)
  • 2000 - Everything I Am
  • 2000 - Κραυγή
  • 2001 - The Video Collection
  • 2001 - Μάλα Η Μουσική Του Ανέμου
  • 2002 - X
  • 2002 - Οι μπαλάντες της Άννας Βίσση
  • 2003 - Παράξενες Εικόνες
  • 2004 - Μεθυσμένη Πολιτεία
  • 2004 - Άννα Βίσση Live 2004
  • 2005 - Call Me
  • 2005 - Nylon
  • 2006 - Everything
  • 2006 - 14 Μεγάλα Τραγούδια
  • 2007 - (expected)

[Επεξεργασία] Singles

  • 1973 - Το Παληό τ' Αεροπλάνο
  • 1977 - Ας Κάνουμε Απόψε μιαν Αρχή
  • 1978 - Μια Μικρή Ψυχούλα / Θέλω
  • 1978 - Ο Κος Νόμπελ / Ω! Μαρία
  • 1980 - Ωτοστόπ
  • 1982 - Love Is A Lonely Weekend (Μόνο η Αγάπη)
  • 1985 - Για τα Παιδιά
  • 1994 - Αμήν
  • 1995 - Μην Ξεχνάς
  • 1997 - Τραύμα
  • 1998 - Σ' Έχω Επιθυμήσει
  • 1998 - In The Mood
  • 2000 - Everything I Am
  • 2000 - Αγάπη Υπερβολική
  • 2001 - Μάλα Η Μουσική του Ανέμου
  • 2002 - Τάσεις Αυτοκτονίας
  • 2003 - The Remixes 2003 (Χ Remixes)
  • 2004 - The Remixes 2004 (Paraxenes Ikones Remixes)
  • 2004 - Live (Τραγούδια από το Άννα Βίσση Live 2004)
  • 2005 - Call Me
  • 2005 - Nylon
  • 2006 - Eurovision 2006
  • 2006 - Everything

[Επεξεργασία] Διεθνείς Κυκλοφορίες

  • 1982 - Love Is A Lonely Weekend (Single)
  • 1997 - Forgive Me This (Promo)
  • 1997 - Forgive Me This (Single)
  • 1997 - Travma (Αυστραλέζικη κυκλοφορία)
  • 1999 - Anna Vissi (διεθνής κυκλοφορία)
  • 2000 - Re (Turkish Release)
  • 2001 - Everything I Am (CD & Single - Διεθνής κυκλοφορία)
  • 2001 - Kravgi (Τούρκικη κυκλοφορία)
  • 2002 - X (Τούρκικη κυκλοφορία)
  • 2002 - Kravgi (Αυστραλέζικη κυκλοφορία)
  • 2004 - Paraksenes Ikones (Τούρκικη κυκλοφορία)
  • 2005 - Live (Τούρκικη κυκλοφορία)
  • 2005 - Strange Pictures (Βουλγαρική έκδοση του "Παράξενες Εικόνες)
  • 2005 - Call Me (Single, USA Digital Download)



Εκπρόσωποι της Ελλάδας στη Γιουροβίζιον
Μαρινέλλα | Μαρίζα Κωχ | Πασχάλης, Μαριάννα Τόλη, Ρόμπερτ Γουίλλιαμς και Μπέσσυ Αργυράκη | Τάνια Τσανακλίδου | Ελπίδα | Άννα Βίσση | Γιάννης Δημητράς | Κρίστι Στασινοπούλου | Τάκης Μπινιάρης | Bang | Αφροδίτη Φρυδά | Μαριάννα | Χρήστος Κάλλου και Wave | Σοφία Βόσσου | Κλεοπάτρα | Καίτη Γαρμπή | Κώστας Μπίγαλης | Ελίνα Κωνσταντοπούλου | Μαριάννα Ευστρατίου | Μαριάννα Ζορμπά | Θάλασσα | Antique | Μιχάλης Ρακιντζής | Μαντώ | Σάκης Ρουβάς | Έλενα Παπαρίζου | Άννα Βίσση | Σαρμπέλ


Εκπρόσωποι της Κύπρου στη Γιουροβίζιον
Δώρος Γεωργιάδης | Άννα Βίσση | Σταύρος και Κωνσταντίνα | Άντυ Πωλ | Λία Βίσση | Αλέξια | Γιάννης Σαββιδάκης και Φανή Πολυμέρη | Αναστάζιο | Έλενα Πατρόκλου | Ευρυδίκη | Κυριάκος Ζυμπουλάκης και Δήμος Μπεκέ | Ευρυδίκη | Άλεξ Παναγή | Κωνσταντίνος Χριστοφόρου | Χαρά και Ανδρέας Κωνσταντίνου | Μιχάλης Χατζηγιάννης | Μαρλέν Αγγελίδου | Άλεξ Παναγή | ONE | Στέλιος Κωνσταντάς | Λίζα Αντρέας | Κωνσταντίνος Χριστοφόρου | Αννέτ Αρτάνι | Ευρυδίκη