Συμπληγάδες Πέτρες
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Συμπληγάδες Πέτρες στην ελληνική μυθολογία ήταν δύο πολύ μεγάλοι βράχοι σε θαλάσσιο στενό, που ενώνονταν και αποχωρίζονταν συνεχώς, και έτσι έκαναν αδύνατο το πέρασμα ενός πλοίου από το μεταξύ τους στενό. Το πλοίο «Αργώ» με τους Αργοναύτες κατόρθωσε και πέρασε από εκεί μόνο με τη βοήθεια της θεάς Ήρας, πιθανότατα αφού έχασε την πρύμνη του (κατ' άλλους την πλώρη του). Συγκεκριμένα, ο Φινέας συμβούλευσε να αφήσουν πρώτα ένα περιστέρι να περάσει ανάμεσα, όπως και έγινε. Οι βράχοι έκλεισαν πίσω από το περιστέρι, που έχασε μόνο φτερά της ουράς του, και όταν ξανάνοιξαν, η «Αργώ» πέρασε με τους Αργοναύτες να κωπηλατούν με όλη τους τη δύναμη. Από τότε, οι δύο βράχοι ακινητοποιήθηκαν μονίμως.
Οι Συμπληγάδες ήταν γνωστές και ως «Πλαγκταί», «Κυάνεαι», «Συνδρομάδες» και «Συνορμάδες». Οι Ρωμαίοι τις αποκαλούσαν cyaneae insulae. Ο Όμηρος τις συσχετίζει με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Ο Λόρδος Βύρων τις αναφέρει ως «κυανές Συμπληγάδες» στις τελευταίες στροφές του ποιήματός του Childe Harold's Pilgrimage.
Ο μύθος αυτός χαρακτηρίζει ασφαλώς κάποιο επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα, που ταυτίζεται σύμφωνα με διάφορους μελετητές μάλλον με τον Βόσπορο ή τον Ελλήσποντο, αλλά και με τον Πορθμό του Γιβραλτάρ ή τον Πορθμό της Μεσσήνης στη Σικελία. Ο Πλίνιος τις ταυτίζει με τις νήσους Φανάρι, και εξηγεί ότι «η ιστορία οφείλεται στο ότι χωρίζονται από πολύ μικρό διάστημα, ώστε από τους εισερχόμενους στη Μαύρη Θάλασσα που τους έβλεπαν καθέτως φαίνονταν δύο, και μετά, όταν η οπτική γωνία γινόταν λίγο πλάγια, εμφανίζονταν σαν να κινούνται και να ενώνονται σε ένα σώμα».
[Επεξεργασία] Αναφορές
Απολλώνιος ο Ρόδιος: «Αργοναυτικά» Β΄ 317-340, 549-610