Α.Ε. Λήμνος
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Αθλητική Ένωση "Λήμνος" είναι αθλητικό σωματείο της Μύρινας.
[Επεξεργασία] Ίδρυση
Η Α.Ε. Λήμνος ιδρύθηκε το 1992 από συγχώνευση τριών παλιών σωματείων της Μύρινας, του Παλλημνιακού, του Αστέρα και των Αργοναυτών.
Ως χρώματα της ομάδας επιλέχτηκαν το κίτρινο του Παλλημνιακού, το γαλάζιο του Αστέρα και το κόκκινο των Αργοναυτών. Εδρα της ομάδος είναι το Δημοτικό Γυμναστήριο Μύρινας.
[Επεξεργασία] Πορεία
Στόχος της συγχώνευσης ήταν η δημιουργία μιας αξιόμαχης ποδοσφαιρικής ομάδας, η οποία θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα σωματεία του Νομού Λέσβου, ώστε να αναδειχθεί πρωταθλήτρια της ΕΠΣ Λέσβου και να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα Εθνικής Ερασιτεχνικής κατηγορίας.
Πράγματι τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της κατάφερε να κυριαρχήσει στο τοπικό πρωτάθλημα (Όμιλος Λήμνου της ΕΠΣ Λέσβου) και να αγωνιστεί δυο φορές στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής. Όμως, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις του ομίλου της. Αποδείχτηκε ότι υπήρχαν μεγάλες διαφορές, οικονομικές και οργανωτικές, από τις υπόλοιπες ομάδες, τις οποίες δεν μπόρεσε να ξεπεράσει αν και έγιναν προσπάθειες με πρόσληψη προπονητών από την Αθήνα, όπως ο Μπάμπης Σταυρόπουλος.
Τα χρόνια εκείνα από την ομάδα αναδείχτηκε ο Δημοσθένης Μανουσάκης, διεθνής με τις Εθνικές Ομάδες Νέων και Ελπίδων, ο οποίος στη συνέχεια έκανε καριέρα σε ομάδες Α΄ Εθνικής, όπως η Ξάνθη και το Αιγάλεω.
Στη συνέχεια η Α.Ε.Λ. περιέπεσε σε παρακμή και τα τελευταία χρόνια δεν καταφέρνει να διακριθεί ούτε σε λημνιακό επίπεδο .
[Επεξεργασία] Τμήματα
Εκτός από το ποδοσφαιρικό τμήμα, η ΑΕΛ έχει ενεργό τμήμα στίβου, με παρουσία σε λεσβιακό και πανελλήνιο επίπεδο. Επίσης, ο σύλλογος είναι μέλος των ομοσπονδιών Άρσης Βαρών, Πάλης και Πυγμαχίας, χωρίς όμως να υπάρχει σχετική δραστηριότητα.