Αρτέμιδα
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Αρτέμιδα (Άρτεμη ή Άρτεμις, παλαιότερα Λούτσα) είναι παράκτια κωμόπολη των Μεσογείων Αττικής, 25χμ ανατολικά των Αθηνών. Αποτελεί κόμβο ανάμεσα στο Διεθνή Αερολιμένα των Αθηνών και το Λιμένα της Ραφήνος. Επίσης αποτελεί το επίνειο των Σπάτων, ενώ βρέχεται από τους Κόλπους Αρτέμιδος και Πεταλιών. Από το 1998 αποτελεί αυτόνομο Δήμο της Ανατολικής Αττικής και γνωρίζει σταδιακή ανάπτυξη, ενώ προσπερνάται πολλές φορές από τις εξελίξεις.
Πληροφορίες Δήμου Αρτέμιδος | |
---|---|
Πόλη | Αρτέμιδος |
Νομαρχία | Ανατολικής Αττικής |
Νομός | Αττικής |
Χώρα | Ελλάδα |
Έκταση | 21,226 χμ2 |
Υψόμετρο | 0-2 μ |
Πληθυσμός: | 17.391 (2001) |
Πυκνότητα Πληθ. | 819 κατ./χμ2 |
Ταχ. Κώδικας: | 190 16 |
Δήμαρχος: | Αλτιπαρμάκης Γεώργιος |
Διεύθυνση: | Λ.Βραυρώνος 5η στάση |
Επικοινωνία: | 22940-82666 |
Αποστολή Fax: | 22940-81803 |
Ε-mail: | dmerimna@otenet.gr |
Πίνακας περιεχομένων |
[Επεξεργασία] Ετυμολογία
Η αρχική ονομασία του τότε παράκτιου χωριού ήταν "Λούτσα" λόγω της εγκατάστασής του σε παραθαλάσσια ζώνη. Στην αρβανίτικη γλώσσα η ονομασία αυτή αντιπροσωπεύει ένα μέρος προικισμένο με υδάτινο πλούτο. Όταν η περιοχή αναπτύσσεται και αναγνωρίζεται ως Δήμος τιμάται με την ονομασία της Θεάς Αρτέμιδος καθώς η ομώνυμη λεωφόρος που διέρχεται από το παραδοσιακό κέντρο καταλήγει νότια στην Αρχαία Βραυρώνα όπου σώζονται τα ερείπια του Ιερού Ναού της Βραυρωνίας Αρτέμιδος. Στο έμβλημα δε του Δήμου χαράσσεται η εικόνα της Αρτέμιδος, ένα έμβλημα παρόμοιο με τον Αθηναϊκό Δήμο Αμαρουσίου.
[Επεξεργασία] Ιστορική Εξέλιξη
Η περιοχή έως τα τέλη του '70 αποτελεί χωριό ανατολικά των Αθηνών με αγροτικό και κτηνοτροφικό χαρακτήρα. Κατά τις δεκαετίες του '80 και του '90 καθίσταται δημοφιλής λόγω της εγγύτητάς της με την πρωτεύουσα ως παραθαλάσσιος προορισμός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με την οικιστική επέκταση της πρωτεύουσας επιλέγονται εκτάσεις της Λούτσας από μεσοαστούς για την οικοδόμηση εξοχικών. Η περιοχή διαμορφώνει το ιδιαίτερο προφίλ της και πραγματοποιείται απόσχιση από το Δήμο Σπάτων-Λούτσας. Στα τέλη του '90 η περιοχή γνωρίζει μια ελεγχόμενη ανάπτυξη, χωρίς όμως να συνοδεύεται από μια παράλληλη ανάπτυξη των υποδομών. Η παράκτια ζώνη αξιοποιείται από γραφικά καφέ, καταστήματα και bar και διαμορφώνεται σταδιακά το παραθεριστικό προφίλ της περιοχής. Αναγνωρίζεται πλέον ως Δήμος και αρχίζει να διεκδικεί την ανάπτυξη που της αρμόζει.
Το 2004, με την μετεγκατάσταση του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών από το Ελληνικό στα Σπάτα της Μεσογαίας, η Αρτέμιδα ούσα επίνειο των Σπάτων επηρρεάζεται άμεσα από την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Παρατηρείται παρά ταύτα συμφόρηση, καθώς δε συνοδεύεται παράλληλα από διευθέτηση των εκτάσεων και χρήζονται έργα υποδομής.
Στα νεότερα χρόνια της πόλης διετέλεσαν δήμαρχοι ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος, πρώτος Δήμαρχος όταν η Αρτέμιδα αναγνωρίζεται ως Δήμος, Βάιος Τυράκης, Γεώργιος Κασίμης και Γεώργιος Αλτιπαρμάκης.
[Επεξεργασία] Χαρακτηριστικά
Η πόλη είναι χτισμένη δίπλα στη θάλασσα, στον κόλπο της Αρτέμιδας.Ο πληθυσμός παρουσίασε μεγάλη αύξηση τη δεκαετία του '90,καθώς και την τελευταία πενταετία.Η οικιστική ανάπτυξη συνεχίζεται μ'έντονους ρυθμούς,δημιουργώντας όμως προβλήματα.Κυρίως γιατί η πόλη δεν έχει τις υποδομές ν'αντέξει τόσο πληθυσμό.Άλλο ένα πρόβλημα είναι η έλλειψη σχολικών κτιρίων. Το λιμάνι εξυπηρετεί κυρίως αλιευτικά και ιδιωτικής χρήσεως σκάφη. Η παραλία είναι δημοφιλής προορισμός το καλοκαίρι και απέναντί της υπάρχουν πολλές καφετέριες και μπαρ. Μεταξύ αυτών και της παραλίας βρίσκεται το Πάρκο Αρτέμιδος, το οποίο αποπερατώθηκε τον Ιούλιο του 2006. H περιοχή της Αρτέμιδας είναι αρκετά εκτεταμένη.Κάποιοι αριθμοί δίνουν μια ιδέα του μεγέθους.Έχει έκταση 49km2(περίπου όσο ο Δήμος Πατρών),480km οδικό δίκτυο,πάνω από 650km δίκτυο ύδρευσης,18km παραλία, ενώ ο Δήμος διαιρείται σε 14 Πολεοδομικές Ενότητες (13 νέες εντάξεις και το παλιό "Κέντρο"). Η γειτνίαση με το αεροδρόμιο αλλά και το λιμάνι της Ραφήνας,δημιουργεί πλεονεκτήματα αλλά και προβλήματα.Ένα φλέγον ζήτημα είμαι η διεύλεση των αεροπλάνων πάνω από την πόλη,αλλά και η δημιουργία μονάδας βιολογικού καθαρισμού.Ειδικά το δεύτερο αν δε γίνουν σωστές κινήσεις θ'αποδειχθεί καταστροφικό για την πόλη.
[Επεξεργασία] Συγκοινωνιακή Σύνδεση
Ο δήμος συνορεύει με αυτούς των Σπάτων και της Ραφήνας. Η λεωφ. Κωνσταντίνου Καραμανλή συνδέει οδικώς την Αρτέμιδα με την Αθήνα μέσω Σπάτων, η λεωφ. Βραυρώνος με το Πόρτο Ράφτη (Μαρκόπουλο) και η λεωφ.Αρτέμιδος με την Ραφήνα. Στην πρώτη βρίσκεται και η δευτερεύουσα είσοδος για το προσωπικό του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.
Η πόλη είναι τέρμα και αφετηρία των λεωφορειακών διαδρομών 304, 305 και 316 του ΟΑΣΑ. Η πόλη αποτελεί επίσης τμήμα της διαδρομής 321.
[Επεξεργασία] Συνοικίες & Όμοροι Δήμοι
| Λούτσα | Βραυρώνα | Βελανιδέζα | Πράσινος Λόφος | Βρύση |
Βορειοδυτικά: Πικέρμι | Βόρεια: Ραφήνα | Βορειοανατολικά: Κόλπος Πεταλιών |
Δυτικά: Σπάτα | Άρτεμις | Ανατολικά: Κόλπος Αρτέμιδος |
Νοτιοδυτικά: Μαρκόπουλο | Νότια: Πόρτο Ράφτη | Νοτιοανατολικά: Κόλπος Βραυρώνος |
Μεσόγεια Αττικής |
---|
Ανθούσα | Αρτέμιδα | Βάρη | Γέρακας | Γλυκά Νερά | Καλύβια Θορικού | Κερατέα | Κορωπί | Κουβαράς | Μαρκόπουλο | Παιανία | Παλλήνη | Πικέρμι | Ραφήνα | Σπάτα |
Δήμοι Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής |
---|
Νομαρχία Ανατολικής Αττικής: | Άγιος Κωνσταντίνος | Άγιος Στέφανος | Ανάβυσσος | Ανθούσα | Άνοιξη | Αρτέμιδα | Αυλώνα | Αφίδνες | Αχαρνές | Βάρη | Βαρνάβας | Βούλα | Βουλιαγμένη | Γέρακας | Γλυκά Νερά | Γραμματικό | Διόνυσος | Δροσιά | Θρακομακεδόνες | Κάλαμος | Καλύβια Θορικού | Καπανδρίτι | Κερατέα | Κουβαράς | Κρυονέρι | Κορωπί | Λαύριο | Μαλακάσα | Μαραθώνας | Μαρκόπουλο Μεσογαίας | Μαρκόπουλο Ωρωπού | Νέα Μάκρη | Νέα Παλάτια | Παιανία | Παλαιά Φώκαια | Παλλήνη | Πικέρμι | Πολυδένδρι | Ραφήνα | Ροδόπολη | Σαρωνίδα | Σκάλα Ωρωπού | Σπάτα | Σταμάτα | Συκάμινο | Ωρωπός| |