Δελφοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ελλάδα
Δελφοί



Συντεταγμένες 38°32′ Ν 22°22′ Ε
Χώρα Ελλάδα
Γεωγρ. διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Περιφέρεια Στερεά Ελλάδα
Νομός Φωκίδα
Δήμος Δελφών
Αρ. δημ. διαμερισμάτων 2
Έκταση δήμου 73,126 χμ²
Πληθυσμός δήμου 3.511
Πυκνότητα δήμου 48 κάτ./χμ²
Πληθυσμός πόλης 2.373
Υψόμετρο 570 μ
Ταχ. κωδικός 330 54
Τηλ. κωδικός 22650
Δικτυακός τόπος http://www.delphi.gr/

Οι Δελφοί είναι ένας αρχαιολογικός χώρος και σύγχρονη κωμόπολη του νομού Φωκίδας, στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού. Το κλίμα των Δελφών έχει χαρακτηριστικά του μεσογειακού κλίματος, όμως επηρεάζεται από τον Παρνασσό κατά τους χειμερινούς μήνες. Αποτελεί έδρα του Δήμου Δελφών ενώ τα δημοτικά διαμερίσματα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στον δήμο ειναι οι Δελφοί και το Χρισσό. Λόγω της σπουδαιότητας των Δελφών κατά την αρχαιότητα, όπου ονομαζόταν Ομφαλός της Γης, η περιοχή αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς ξένων τουριστών στην Ελλάδα από όλο τον κόσμο.

Πίνακας περιεχομένων

[Επεξεργασία] Ιστορία

Αρχαιολογικός Τόπος Δελφώνa
UNESCO Μνημείο ΠΠΚ
Χώρα μέλος Ελλάδα Ελλάδα
Τύπος Πολτισμικό
Κριτήρια i, ii, iii, iv, vi
Ταυτότητα #393
Περιοχήb Ευρώπη και Βόρειος Αμερική

Ιστορικό εγγραφής

Περιγραφή: 1987
11η Συνεδρίαση

a Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων της ΠΠΚ
b Επίσημη καταχώρηση από την UNESCO

Το αρχαίo θέατρο
Το αρχαίo θέατρο

Η τοποθεσία των Δελφών ήταν ιερό μέρος και μαντείο με μεγάλο κύρος στην αρχαιότητα. Οι Δελφοί θεωρούνταν ο «ομφαλός του κόσμου»: Αναφέρεται στα αρχαία κείμενα ότι όταν ο Δίας άφησε δύο αετούς από τις δύο άκρες της Γης, αυτοί συναντήθηκαν στους Δελφούς. Περίφημοι είναι οι απόκρημνοι βράχοι του Παρνασσού πάνω από τους Δελφούς, που ονομάζονται Φαιδριάδες πέτρες.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Ανδρόνικο πρωτομάντισσα στο Μαντείο των Δελφών θεωρείται η Γη, την οποία διαδέχθηκε η κόρη της Θέμις και στη συνέχεια η Τιτανίδα Φοίβη. Όταν ο Απόλλωνας σκότωσε τη δράκαινα, δημιούργησε στους Δελφούς το ναό του.

Σύμφωνα με τον Διόδωρο οι Δελφοί δεν κατοικήθηκαν ποτέ, λόγω των αερίων που έβγαιναν απο τη γη και προκαλούσαν περίεργη συμπεριφορά των ζώων.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, που υπήρξε ιερέας στο μαντείο των Δελφών, η Πυθία σε κατάσταση έκστασης έδινε τους χρησμούς της έμμετρα.

[Επεξεργασία] Ανασκαφές

Ο αρχαιολογικός τόπος είχε κατοικήθεί από το χωριό Καστρί, ήδη από τον Μεσαίωνα. Ήταν αναγκαίο να μετακινηθεί το χωριό ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι ανασκαφές κάτι όμως που αρνούνταν οι κάτοικοι. Η ευκαιρία να μετατοπισθεί το χωριό δόθηκε όταν αυτό καταστράφηκε μερικώς από σεισμό και οι κάτοικοι έδωσαν τον αρχαιολογικό χώρο με αντάλλαγμα ένα νέο χωριό. Το 1893 η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή αφαίρεσε σημαντική ποσότητα εδάφους από πολυαριθμους τόπους έτσι ώστε τα σημαντικά κτήρια του ιερού του Απόλλωνα όπως επίσης και χιλιάδες αντικειμένων, επιγραφών και γλυπτών να έρθουν στην επιφάνεια.

Τέσσερεις περιοχές του χώρου αναστηλώθηκαν περισσότερο ή λιγότερο. Ο Θησαυρός των Αθηναίων αναστηλώθηκε ολόκληρος λόγω του πλήθους των αυθεντικών αρχαίων αντικειμένων που βρέθηκαν από την γαλλική ομάδα υπό την χορηγία του Δημάρχου Αθηναίων. Ο Βωμός των Χιωτών αναστηλώθηκε το 1959 από την Ελληνική Αρχαιολογικές Υπηρεσία. Η Θόλος και ο Ναός του Απόλλωνα υπέστησαν μικρές αναστηλώσεις.

Ο ναός του πολιούχου Αγίου Νικολάου. Στην εκκλησία αυτή έγινε ο γάμος των ηθοποιών Αλίκης Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ.
Ο ναός του πολιούχου Αγίου Νικολάου. Στην εκκλησία αυτή έγινε ο γάμος των ηθοποιών Αλίκης Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

[Επεξεργασία] Δείτε επίσης

[Επεξεργασία] Διαδικτυακοί Τόποι

Flag Greece template.gif Αυτό το άρθρο γεωγραφίας της Ελλάδας χρειάζεται επέκταση. Βοηθήστε τη Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το!

Δήμοι του νομού Φωκίδας

ΆμφισσαΔελφοίΔεσφίναΕυπάλιοΓαλαξείδιΓραβιά
ΙτέαΚαλλιείςΛιδωρίκιΠαρνασσόςΤολοφώναΒαρδούσια