Μπέλα Δ' της Ουγγαρίας
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπέλα ο 4ος (1206 - 1270) βασιλιάς της Ουγγαρίας και της Κροατίας (1235 - 1270) απο την εθνική δυναστεία των Αρπάντ. Γιός και διάδοχος του βασιλιά Ανδρέα 2ου της Ουγγαρίας και της Γερτρούδης της Μερανίας.
Η μητέρα του δολοφονείται (1213) απο Ούγγρους ευγενείς. Ο πατέρας του απέτυχε να τιμωρήσει τους δολοφόνους, και άφησε στον Μπέλα την πρωτοβουλία να το κάνει 30 χρόνια αργότερα. Ο Μπέλα παντρεύτηκε (1218) την Μαρία Λασκαρίνα, κόρη του αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεόδωρου 1ου Λάσκαρη και της Άννας Αγγελίνας.
Πίνακας περιεχομένων |
[Επεξεργασία] Άσχημες περιπέτειες απο τους Μογγόλους
Κατα το χρονικό του Πικτουμίν (1328) ο Μπέλα τράπηκε σε φυγή απο το Μοχί όταν επιτέθηκαν στην Ουγγαρία φυλές Κουμανών, που με την σειρά τους τράπηκασν σε φυγή απο τις Μογγολικές ορδές. Ο Μπέλα επιχείρησε συμμαχία με τους Κουμάνους, τους έδωσε άσυλο και αρραβώνιασε τον γιό και διάδοχο του Στέφανο, με την κόρη ενός Κουμάνου χάνου του Κουθέν. Οι Κουμάνοι προσηλυτίστηκαν στον χριστιανισμό και βαπτίσθηκαν. Ο Μπέλα προσπάθησε να εξυψώσει το βασιλικό κύρος ανακτώντας τα χαμένα εδάφη. Οι προσπάθειες του δημιούργησαν ένα μεγάλο κενό ανάμεσα στον ίδιο και τους ευγενείς, την ίδια εποχή που οι Μογγόλοι σάρωναν τα πάντα προχωρώντας δυτικότερα. Ο Μπέλα παρήγγειλε στους ευγενείς να κινητοποιηθούν και να αφήσουν τις προσωπικές έριδες αλλά λίγοι τον άκουσαν. Ο Μπέλα έστειλε μηνύματα στον πάπα Γρηγόριο τον 9ο και στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Φρειδερίκο τον 2ο αλλά πάλι χωρίς ανταπόκριση. Οι Μογγόλοι συνέτριψαν τον στρατό του Μπέλα στην μάχη του Μοχί (1241). Ο σύμμαχος του Κούρθα δολοφονήθηκε απο κακόπιστους Ούγγρους άρχοντες στο Πέρθ μόλις λίγο πρίν την επίθεση. Οι Μογγόλοι κυρίευαν Ουγγρικές πόλεις και χωριά σφάζοντας τον πληθυσμό μέχρι που έφτασε το νέο του θανάτου του μεγάλου τους άρχοντα Οζεντέι Χάν. Τότε ώς εκ'θαύματος έφυγαν χωρίς να ενοχλήσουν τίποτα στην φυγή τους αφήνοντας τον Μπέλα και το Ουγγρικό βασίλειο να επιζήσουν.
[Επεξεργασία] Μάχες για την αναδιοργάνωση του βασιλείου του
Ο Μπέλα άρχισε να περιφέρεται σε όλο το βασίλειο αναδιοργανώνοντας την άμυνα του, κτίζοντας κάστρα ώστε να το προστατέψει απο νέα Μογγολική επίθεση. Τα έργα που έκανε σε όλη την χώρα, και το πάθος του του έδωσαν τον τίτλο του "2ου ιδρυτή του βασιλείου".Ο Μπέλα ήθελε να κερδίσει το Δυτικό τμήμα της Ουγγαρίας που είχε κυριευθεί απο τον Φρειδερίκο τον 2ο της Αυστρίας, σάν τιμή της βοήθειας που του παρήχε κατά των Μογγόλων, βοήθεια που δέν ήρθε ποτέ. Ο Μπέλα νίκησε τον Φρειδερίκο (1246) που σκοτώθηκε αφού τσαλαπατήθηκε απο το άλογο του. Ο Μπέλα έκανε και μακροχρόνιο πόλεμο με τον Οττοκάρ τον 2ο της Βοημίας για να κερδίσει τον έλεγχο στην Αυστρία και στην Στυρία, αλλά τελικξά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα δίκαια του μετά απο την ήττα στην μάχη του Κρόινσεμπουρν (1260). Στην συνέχεια κοίταξε να προστατέψει τα υπόλοιπα τμήματα του βασιλείου του όπως η Δαλματία, η Βοσνία και η Σερβία. Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του αντιμετώπισε την επανάσταση του γιού και διαδόχου του Στέφανου που τον ανάγκασε να μοιράσει το βασίλειο του στα δύο με τον Στέφανο να αντιστέκεται στην πολιτική του πατέρα του.
[Επεξεργασία] Κληρονόμοι
Με τον γάμο του με την Μαρία Λασκαρίνα παιδιά του ήταν :
- O διάδοχος του Στέφανος Ε' της Ουγγαρίας
- Κονεγκούντα, που παντρεύτηκε τον βασιλιά της Πολωνίας Βολέσλαο τον 5ο, και μετά τον θάνατο του έγινε μοναχή.
- Γιολάντα, που παντρεύτηκε τον μεγάλο δούκα Βολέσλαο τον Πίο
- Ελισάβετ, που παντρεύτηκε τον δούκα Ερρίκο τον 13ο της Κάτω Βαυαρίας
[Επεξεργασία] Πηγές
Αγγλική Wikipedia