Λήμνος
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Λήμνος είναι το όγδοο νησί της Ελλάδας με έκταση 438 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, στο Θρακικό πέλαγος, ανάμεσα στο Άγιον Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο. Μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο αποτελούν την επαρχία Λήμνου του νομού Λέσβου. Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Λήμνου είναι η Μύρινα, που πήρε το όνομα της γυναίκας του πρώτου βασιλιά του νησιού, του Θόαντα. Ως το 1955 η Μύρινα ονομαζόταν Κάστρο, ονομασία που επικράτησε κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο και άτυπα ακόμα έτσι αποκαλείται από τους παλιότερους Λημνιούς.
Η Λήμνος είναι ηφαιστειογενές νησί. Αν και δεν έχει δάση, έχει εκτετάμένες εύφορες πεδιάδες καλλιεργημένες με σιτηρά κι αμπέλια. Επίσης, έχει υπέροχες και καθαρές παραλίες και είναι ένα νησί ιδανικό για ήρεμες διακοπές. Οι βασικές ασχολίες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία. Επίσης, ο τουρισμός, το εμπόριο και τα ναυτικά επαγγέλματα. Ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται σε περίπου 17.000 (2001).
Πίνακας περιεχομένων |
[Επεξεργασία] Συγκοινωνίες
[Επεξεργασία] Πρόσβαση στο νησί
[Επεξεργασία] Με πλοίο
Η εταιρεία Saos Ferries συνδέει το νησί με τον Νομό Αττικής με τρία δρομολόγια την εβδομάδα, από και προς το Λαύριο (μέσος όρος διάρκειας ταξιδιού 9 ώρες) . Δρομολόγια υπάρχουν επίσης και από και προς την Κύμη, τον Άγιο Ευστράτιο και τα Νέα Μουδανιά. Κάποια όμως από αυτά δεν εκτελούνται όλες τις εποχές του χρόνου γι' αυτό πριν ταξιδέψετε καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με τα κατά τόπους λιμεναρχεία ή τα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Η Nel Lines συνδέει με 2 δρομολόγια την εβδομάδα το νησί με τη Θεσσαλονίκη (8 ώρες), τη Μυτιλήνη (5 ώρες), την Χίο (8 ώρες) , και τον Πειραιά (18 ώρες). Το καλοκαίρι η χρονική διάρκεια του ταξιδιού από τον Πειραιά μειώνεται, χάρη στο ταχύπλοο Αίολος Κεντέρης. Η Ga Ferries κάνει δρομολόγια προς τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.
[Επεξεργασία] Με αεροπλάνο
Υπάρχουν καθημερινά δύο δρομολόγια των Ολυμπιακών Αερογραμμών από και προς Αθήνα, και 6 φορές την εβδομάδα από και προς τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει επίσης 5 φορές την εβδομάδα δρομολόγιο άγονης γραμμής που ενώνει τη Λήμνο με την Μυτιλήνη, τη Σάμο και την Ρόδο.
[Επεξεργασία] Συγκοινωνίες εντός του νησιού
Καθημερινά εκτελούνται 2 δρομολόγια από τη Μύρινα προς τις κοινότητες του νησιού με τα ΚΤΕΛ Λήμνου, τα δρομολόγια των οποίων ωστόσο περιορίζονται στα πρωινά των καθημερινών ημερών, ενώ δεν λειτουργούν το Σαββατοκύριακό. Δεν υπάρχουν άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλά ταξί που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών.
[Επεξεργασία] Αυτοδιοίκηση
Το νησί χωρίζεται σε 4 δήμους με 32 Δημοτικά Διαμερίσματα:
Εδώ ανήκει και η περιοχή με ιαματικά λουτρά Θέρμα
- Καλλιόπη
- Καμίνια
- Κοντοπούλι
- Λύχνα
- Μούδρος
- Παναγιά
- Πλάκα
- Ρεπανίδι
- Ρουσσοπούλι
- Ρωμανού
- Σκανδάλη
- Φυσίνη
Εδώ βρίσκονται και οι τοποθεσίες με αξιόλογη φυσική ομορφιά, κοντά στη θάλασσα Κότσινας, Αγία Σοφία, καθώς και οι αρχαίες πόλεις Πολιόχνη και Ηφαιστία.
- Δήμος Νέας Κούταλης με έδρα τον Κοντιά
- Κοντιάς
- Αγκαριώνες
- Καλλιθέα
- Λιβαδοχώρι
- Νέα Κούταλη
- Πεδινό
- Πορτιανού
- Τσιμάνδρια
Εδώ βρίσκονται και οι τοποθεσίες με αξιόλογη φυσική ομορφιά, όπως το Διαπόρι.
- Άγιος Δημήτριος
- Ατσική
- Βάρος
- Δάφνη
- Καρπάσι
- Κατάλακο
- Σαρδές
Στο Δήμο Ατσικής ανήκει και το χωριό Προπούλι
Στο Επαρχείο Λήμνου ανήκει και η κοινότητα του Αγίου Ευστρατίου.
[Επεξεργασία] Η Λήμνος στην αρχαιότητα
[Επεξεργασία] Αρχαιολογικοί τόποι
[Επεξεργασία] Η Λήμνος κατά την Μυθολογία
Κατά την μυθολογία, η Λήμνος είναι το νησί του Ηφαίστου.
[Επεξεργασία] Εξωτερικοί σύνδεσμοι
- Επαρχείο Λήμνου
- Λήμνιακός Εξερευνητής (LemnosExplorer.com), Φωτοπαρουσίαση - τοπία του νησιού
- Δήμος Μύρινας
- Δήμος Μούδρου
- Δήμος Νέας Κούταλης
- Λήμνος,το νησί του Ηφαίστου
- Τουριστικός οδηγός για τη Λήμνο
- Λήμνος, η κορώνα του Αιγαίου. - Φωτογραφίες
Αυτό το άρθρο γεωγραφίας της Ελλάδας χρειάζεται επέκταση. Βοηθήστε τη Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το!