Nor Zila binti Haji Aminuddin
Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.
Ella | ||
---|---|---|
![]() |
||
Latar belakang | ||
Genre | Rock | |
Pekerjaan | Penyanyi |
Ella (lahir 31 Julai 1966) atau nama sebenarnya Norzila Aminuddin adalah Artis Rock No.1 di Malaysia. Beliau adalah satu-satunya Diva Rock terkenal di Malaysia. Sehingga kini, beliau masih mempertahankan gelarannya sebagai Ratu Rock Malaysia.
Jadual isi kandungan |
[Sunting] Biografi
Ella dilahirkan di Gelugor, Pulau Pinang dan telah dibesarkan di Lembah Klang, Selangor. Beliau tinggal bersama ibu dan bapanya serta adik-beradik yang lain. Di zaman persekolahannya, beliau sering diundang menyanyi dan membuat persembahan ketika setiap majlis sedang diadakan di sekolah. Ella telah menamatkan pengajiannya sehingga tingkatan lima di Tunku Ampuan Rahimah Girl School , Lembah Klang. Sebelum beliau menceburi bidang seni, beliau telah banyak membuat persembahan di merata tempat di Klang. Antaranya seperti di beberapa Kelab Malam dan Lounge di sekitar Lembah Klang. Setelah mengadakan persembahan di beberapa kelab tersebut, Ella telah dilamar oleh salah satu kumpulan iaitu kumpulan The Boys yang juga merupakan penyanyi Kelab Malam. Setelah berbincang, akhirnya Ella bersetuju untuk bergabung dengan kumpulan mereka dan diberi nama Kumpulan Ella & The Boys.
[Sunting] Kejayaan Ella
Akhirnya kumpulan Ella And The Boys telah berjaya mencuri perhatian penonton dan peminat sekaligus meletakkan mereka sebaris dengan kumpulan Search, dan Wings sebagai penyanyi berkumpulan tersohor di Malaysia. Pada 1987, Ella telah diberi gelaran Ratu Rock Malaysia oleh peminat ramai kerana beliau adalah satu-satunya penyanyi rock wanita yang berjaya ketika itu. Namun kumpulan yang ditubuhnya hanya bertahan selama tiga tahun sahaja kerana Ella telah membuat keputusan untuk bergerak solo dalam industri muzik. Setelah membuat keputusan, akhirnya beliau telah berjaya merakamkan album solo beliau yang pertama iaitu Pengemis Cinta yang melonjakkan nama beliau sebagai di antara artis wanita paling popular di Malaysia sekaligus meletakkan diri beliau sebaris dengan diva-diva terkenal yang lain. Setelah berjaya dengan kemunculan album pertamanya, beliau telah dilamar oleh Syarikat Rakaman EMI Malaysia pada tahun 1992. Namun setelah Ella setuju dengan lamaran tersebut, beliau telah muncul dengan album solo keempat beliau iaitu ELLA 30110 yang telah berjaya mencatat jualan album tertinggi dalam masa yang singkat ketika itu sekaligus menjadikan Ella setaraf dengan artis-artis yang terkenal di Tanah Air. Setelah berjaya dengan jualan album yang membanggakan, Ella telah berhasrat untuk menghasilkan album kelimanya yang dirakam di Amerika Syarikat pada 1994. Namun hasrat beliau tercapai untuk merakamkan album di luar negara. Dengan hasrat itulah menjadikan beliau sebagai Artis Malaysia Pertama Merakamkan Album Penuh di Amerika Syarikat ketika itu. Namun dengan kesungguhan beliau untuk merakamkan album yang berjudul ELLA USA, akhirnya album tersebut telah berjaya mengulangi kejayaan jualan albumnya yang terdahulu. Album tersebut telah berjaya mencatat jualan tertinggi iaitu sebanyak 350,000 Unit sekaligus menjadikan beliau sebagai artis wanita paling laris penjualan albumnya. Ella juga telah mengadakan persembahan di beberapa negara seperti Jepun, Hong Kong, Singapura, Indonesia, Korea, Amerika Syarikat dan Brunei. Beliau juga terkenal dan mempunyai peminat yang ramai di Indonesia.
Beliau telah berjaya memegang gelaran Jutawan yang juga disandang oleh artis-artis lain seperti Datuk Yusof Haslam, Datuk Sharifah Aini, Tan Sri SM Salim, Allahyarham Sudirman Hj Arshad, Sheila Majid dan Jamal Abdillah. Setelah berjaya dengan kejayaan albumnya itu, Ella telah diiktiraf oleh 'Malaysia Book Of Records (MBOR)'sebagai Artis Malaysia Pertama Mempunyai Penjualan Album Terbanyak dan Artis Malaysia Pertama Merakamkan Album Penuh Di Amerika Syarikat.
Pada tahun 1998, Ella telah dipilih untuk menyanyikan lagu Standing In The Eyes Of The World sebagai Lagu Tema Sukan Komanwel 1998 yang buat pertama kalinya diadakan di Malaysia. Namun beliau telah berjaya menyanyikan lagu tersebut dan terciptalah album beliau yang berjudul Standing In The Eyes Of The World. Ella merupakan satu-satunya Artis Malaysia yang menyanyikan Lagu Tema tersebut. Pada 1999, Ella telah menghasilkan album kesembilannya iaitu album EL yang juga turut bekerjasama dengan Slash yang merupakan gitaris terkenal Dunia dan juga bekas gitaris Guns N' Roses. Album tersebut berjaya mencatat jualan yang membanggakan.
Pada tahun 2000, Ella telah menyepikan diri untuk seketika kerana mahu menumpukan kepada bidang fesyen yang diminati olehnya. Setelah setahun menyepi, beliau akhirnya telah menghasilkan albumnya yang berjudul Ilham Bicara. Meskipun jualan album tersebut tidak sehebat jualan albumnya yang terdahulu, Ella tetap tersenarai di antara artis yang mempunyai penjualan album terbaik. Pada 2003, beliau telah melahirkan albumnya yang ke-20 iaitu Simbiosis. Lagu tersebut telah berjaya menjadi perhatian pendengar radio sekaligus menjadikan penjualan albumnya mencapai tahap platinum. Dua tahun kemudian, Ella telah melahirkan album yang mengandungi semua lagu-lagu Ella dari zaman rock hinggalah ke zaman millenium iaitu Ella A Journey Beyond. Pada tahun yang sama juga, beliau telah menghasilkan album yang berjudul Ratu Rock yang merupakan album khas Ella selama 20 tahun menceburi bidang seni. Album tersebut telah mencatat tahap platinum. Pada 2007, beliau telah melahirkan album solo iaitu yang berjudul Rama- Rama dengan nafas yang lebih baru. Antara lagu yang telah menarik perhatian ramai dan telah menjadi lagu paling popular sepanjang tahun ini adalah lagu Rama-Rama dan J.T.M. Lagu yang paling memberikan kesan impak yang besar adalah lagu Rama-Rama kerana telah berjaya menjuarai carta Era selama hampir sepuluh minggu.
[Sunting] Usahawan Berjaya
Setelah berjaya mencipta nama di bidang seni, akhirnya beliau berjaya menceburi bidang pernigaan yang menjadi impiannya selama ini. Beliau telah berjaya membuka beberapa syarikat hasil usaha beliau sendiri. Antaranya ialah seperti Ella's Production, Ella Inc's Sdn Bhd. dan Syarikat Ombak Warna Sdn Bhd. Hingga kini, beliau merupakan antara Usahawan yang berjaya Malaysia sekaligus menjadikan beliau di antara artis Usahawan paling berjaya. Sebelum ini, Ella telah menguruskan pelbagai perniagaan seperti mengimport dan mengeksport sesuatu barang yang telah diuruskan oleh syarikat miliknya sendiri. Terkini, beliau telah mengeluarkan sejenis produk kecantikan dan kesihatan yang menggunakan nama beliau sendiri iaitu ELLA. Produk tersebut telah mendapat sambutan hangat sekaligus telah membawa produk beliau hinggalah ke negara jiran seperti Singapura, Indonesia dan juga Brunei.
[Sunting] Kontroversi
Baru-baru ini, Ella telah dituduh mengadakan aksi lucah bersama pasangannya di sebuah Kapal Mewah melalui video yang kini tersebar luas di Internet. Kakak Ella, Jojie yang juga merupakan pengurus beliau juga dituduh terbabit. Tetapi Ella telah membuat laporan kepada polis dan menyatakan bahawa beliau bukanlah orang yang melakukan aksi tidak senonoh di dalam video itu. Beliau juga menyatakan ada pihak lain yang cuba menyebarkan fitnah terhadapnya dengan tujuan menjatuhkan reputasi diva rock itu. Walau bagaimanapun, kes tersebut masih dalam siasatan polis.
[Sunting] Album
- 1985- The Battle Of The Bands 1 (Ella & The Boys)
- 1986- The Battle Of The Bands 2 (Ella & The Boys)
- 1986- Ella & The Boys 1
- 1987- Ella & The Boys 2
- 1988- Pengemis Cinta (Platinum)
- 1989- Puteri Kota (Platinum)
- 1989- Sembilu (Dipasarkan ke Indonesia)
- 1990- Identiti (Platinum)
- 1990- Unggul
- 1991- Mendung Tidak Bererti Hujan (Duet bersama Deddy Dorres - Dipasarkan ke Indonesia)
- 1991- Kesal
- 1991- Ella Mood (Album Video pertama di Malaysia)
- 1992- 30110 - Terjual melebihi 300,000 unit (100,000 unit terjual pada minggu pertama)
- 1993- Ella 'Sebuah Rockumentari' (Album Video kedua Ella)
- 1994- Ella USA - Terjual melebihi 350,000 unit
- 1995- 8494 (Kompilasi)
- 1996- Demi (Kompilasi)
- 1997- Jalan Ke Sisi Mu
- 1998- Standing In The Eyes Of The World (Album Sukan Komanwel)
- 1999- El
- 2000- Baldu Biru (Kompilasi-Bersama Awie)
- 2000- Diva Metal-Ella
- 2001- Ilham Bicara
- 2003- Simbiosis
- 2005- A Journey Beyond (Kompilasi)
- 2005- Ratu Rock (Kompilasi)
- 2006- Urban Strike (Album Penghargaan Ratu Rock)
- 2007- Rama Rama
- 2007- Kasih (Album Kompilasi Ella)
- 2007- Rama Rama Edisi Kedua
[Sunting] Pencapaian Diva Rock
- Memenangi pertandingan Battle Of The Bands (BOTB) anjuran Radio Televisyen Malaysia.
- Artis Malaysia pertama mengeluarkan album video iaitu 'Ella-Mood' (1991).
- Pernah menjadi duta untuk beberapa jenama terkenal seperti L.A Gear, Levi's dan Canon.
- Artis Malaysia pertama paling laris penjualan albumnya iaitu album 'Ella USA' yang mencatat jualan sebanyak 350000 Unit.
- Satu-satunya artis rock wanita yang bertahan sehingga kini.
- Menjadi duta Muhibbah Persatuan Bulan Sabit Merah sebelum Siti Nurhaliza yang turut menjadi duta bagi persatuan ini.
- Ella adalah antara artis rock yang terkenal dan dikenali oleh peminat di seluruh Asia sekaligus telah menjadikan dirinya sebagai artis rock tersohor Asia.
- Ella pernah muncul di Stesen Televisyen terkenal di Amerika Syarikat iaitu 'Music Television (MTV)'. Ella juga merupakan satu-satunya artis Malaysia yang pernah ditemubual oleh Stesen Televisyen tersebut selepas Datuk Sharifah Aini.
- Artis Malaysia pertama merakamkan album penuh di Amerika Syarikat.
- Dipilih sebagai 'Role Model' oleh Yayasan Kebajikan Negara (YKN) bagi mempromosikan pemikiran positif di kalangan belia dan muda-mudi.
- Memenangi Anugerah Artis Wanita Popular 1993 (Anugerah Bintang Popular Berita Harian 1993).
- Pernah mendermakan wang sebanyak seratus ribu ringgit kepada Persatuan Bulan Sabit Merah.
- Nama tercatat dalam 'Malaysia Book Of Records' sebagai 'Artis Wanita Pertama Yang Mempunyai
Penjualan Album Terbanyak' (1998).
- Album 'Ella 30110' pernah mencatat sejarah sebagai album pertama mencatat jualan terbanyak dalam
tempoh masa yang singkat.
- Pernah menerima sijil MBR (Edisi Emas) sebagai penghargaan kepadanya yang telah mengekalkan
rekodnya selama sepuluh tahun. Artis lain yang juga penerima sijil ini ialah seperti Datuk Sharifah Aini, Siti Nurhaliza, Raihan dan ramai lagi.
- Satu-satunya artis Malaysia yang dipilih menyanyi lagu tema Sukan Komanwel iaitu 'Standing In The
Eyes Of The World'.
- Memegang watak utama dalam tiga buah Filem iaitu Bayangan Maut (1990), Pemburu Bayang (1992) dan Hanya Kawan (1997).
- Artis pertama yang menerima anugerah platinum berkembar sebanyak lima kali.
- Ella merupakan di antara artis terkaya dan mampu mengekalkan status Jutawannya hingga kini. Artis lain yang juga merupakan Jutawan ialah seperti Datuk Sharifah Aini, Datuk Yusof Haslam, Anita Sarawak, Tan Sri Dato' SM Salim Sheila Majid, Ziana Zain, Erra Fazira, Ning Baizura, Siti Nurhaliza dan ramai lagi.
- Ella pernah menjadi penayampai anugerah di Anugerah MTV Asia pada tahun 2003. Beliau juga pernah berduet dengan ahli kumpulan terkenal dari Barat iaitu The Blues.
- Ella adalah antara artis yang menerima bayaran tertinggi dan termahal bagi satu undangan nyanyian. Selain beliau, artis lain yang juga merupakan artis yang menerima bayaran tertinggi ialah seperti Biduanita Datuk Sharifah Aini, Diva Anita Sarawak, Sheila Majid, Fauziah Latiff, Ziana Zain, Erra Fazira, Ning Baizura, Siti Nurhaliza dan ramai lagi.
[Sunting] Lagu-lagu
- Jalan Ke Sisimu
- Bayangan
- Pedih
- Cekal
- Cerah Kembali
- I.S.A (Ikut Suka Aku)
- Rindu Padamu
- Malam Ini
- Cinta Pertama
- Terpaku
- Sembilu - G2 Only
- Tiada Tangis Lagi
- Layar Impian
- Kita Lah Bintang
- Kabus & Sirna
- Penjara Misteri
- 12 Purnama
- Bendera Damai
- Justeru
- Bolero
- Mat Kental
- Cinta Selembut Sutera
- P.P.P.
- Menanti
- Mungkin
- Aku Kau Dia
- Risau
- Esok Lusa Selamanya
- Ala Amerika
- Penawar
- Nuri
- Itulah Saya
- Rindu
- Gemilang
- Pengemis Cinta
- Standing In The Eyes Of The World
- Dua Insan Bercinta - duet Amy
- Simbiosis
- Ku Tahu Kau Rindu
- Hanya Pada Kamu
- Terima Kasih
- Jauh
- Ulek Mayang
- Pesona
- Lagenda 25
- Sayup-sayup
- Dunia Batinku - duet Tam Spider
- Luka Terbisa
- Ibu
- Kau Saja Yang Tahu
- Sekilas Cinta
- Rama-Rama
[Sunting] Filem lakonan
- Bayangan Maut (1990)
- Pemburu Bayang (1992)
- Hanya Kawan (1997)