Portal:Kristian

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

PORTAL KRISTIAN
Utama   Indeks   Projek
sunting  

Pameran kandungan Kristian

Salib.
Kristian adalah agama monotheis yang berdasarkan pada kehidupan dan ajaran Jesus Christ, seperti yang dipersembahkan dalam penulisan Wasiat Baru dari pengikut awalnya. Ia dianggarkan mempunyai 1.9 billion penganut, atau satu-pertiga dari jumlah populasi dunia.

Ia berkongsi dengan Ayat Suci Ibrani Judaisme (dipanggil Wasiat Lama oleh Kristian), dan kadangkala dipanggil agama Ibrahimik, bersama dengan Judaisme dan Islam.

Dalam Injil, nama "Kristian" dan maka itu "Kristian" adalah yang pertama dibuktikan dalam Acts 11:26: "Untuk seluruh tahun mereka datang dengan gereja dan mengajar ramai orang agung. Dan dalam Antioch Jesus' murid adalah yang pertama dipanggil Kristian" (B. Greek χριστιανοί, dari Christ B. Greek. Χριστός, dimana bermaksud "yang dilumurkan").

Akibat dari berbagai ketidaksetujuan termasuk Perpecahan Timur-Barat dan Reformasi Protesten, Kristian telah dibahagikan kepada banyak badan keimanan atau komunion, dimana kepercayaan dan amalan mungkin berbeza amat banyak. Yang terbesar adalah Gereja Katolik Rom (kedua-dua upacara Latin dan Upacara Timur) dan Gereja Ortodoks Timur, tetapi badan Kristian termasuk banyak kumpulan lain seperti gereja Timur lain seperti Ortodoksi Oriental, berbagai mazhab Protesten dan gereja Dimulaan Afrika. Terdapat juga berbagai gereja tersendiri yang memisahkan diri mereka dari pengelasan sedemikian, termasuk Gereja Jesus Christ dari Santos hari-Terkemudian, (juga dipanggil Mormons), dan Saksi Jehovah, Quakers, Sains Kristian dan kumpulan lain. Kolektifnya berbagai mazhab dan membentuk agama terbesar di dunia.

Sebuah kaji selidik dari berbagai kumpulan Kristian termasuk konteks bersejarah.
Sebuah kaji selidik dari berbagai kumpulan Kristian termasuk konteks bersejarah.
sunting  

Rencana pameran

The Way of the Master adalah latihan menteri evangelisme Kristian, dicipta pada 2002 dan diketuai oleh Kirk Cameron, dari kemasyuran Kesakitan Bertambah dan Left Behind: The Movie, dan evangelis Ray Comfort. Terdapat juga beberapa tokoh penting lain didalam pertubuhan tersebut. Program utama termasuk Rancangan TV yang bermula pada 2003, siaran radio, banyak buku, sekolah online, cetakan dari berdozen tract gospel, kursus latihan kumpulan kecil, dan sebuah laman web dari nama sama. Ia adalah Syarikat liabiliti terhad dengan pautan hebat dengan pertubuhan saudaranya Penerbitan Living Waters. Menggunakan berbagai outlet media ini, Comfort dan Cameron mengajar yakni ia adalah tanggungjawab setiap Kristian untuk lisannya menggunakan Sepuluh Rukun ke menunjukkan seseorang dosa mereka, dimana akan membawa pada seorang itu menyedari keperluan mereka untuk Jesus sebagai Penyelamat. Mereka juga mencela apa yang mereka melihat sebagai sebilangan besar dari pemelukan palsu ke Kristian pada Kristendom abad ke-21, sesiapa yang, sementara pura-pura untuk mengetahui Christ atau malah menghadiri gereja, tidak mempunyai gaya hidup yang bersesuaian dengan dakwaan seumpama. Todd Friel, pengacara harian dari rancangan radio mereka, kerapkali menghamun trend seperti sensitiviti-pencari dan aspek dari kemunculan gereja, terutamanya teologi yang diberikan oleh Brian McLaren.

Arkib | Anugerahkan rencana...
sunting  

Gambar pameran


Washington National Cathedral ialah kathedral Episkopal di Washington, D.C. Ia adalah monumen yang disenaraikan pada National Register of Historic Places.

Arkib | Anugerahkan gambar...
sunting  

Tahukah anda?

Portal:Kristian/Arkib TA/Ahad

Arkib | Cadangkan TA?...
sunting  

Biografi pameran

Makam John di Damsyik
Makam John di Damsyik

John Pembaptis adalah seorang pengkhutbah Yahudi abad pertama, dan dianggap sebagai nabi oleh empat agama: Kristian, Islam (sebagai Nabi Yahya a.s.), Mandaeisme dan Bahai. Dalam Kristian, beliau yang bertanggungjawab membaptis Jesus di Sungai Jordan. Tujuan baptis adalah dengan membasuh muka, mandi dan menyelam di Sungai Jordan, semua dosa dan noda dapat dihapuskan. Hari pembalasan dan kerajaan syurga sudah hampir tiba. (Matius 11:11)

Anehnya mengapa Jesus perlu dibaptiskan oleh orang lain sebelumpun mengembang dan menyebar agama Kristian. Gereja Kristian menyatakan, tujuan Jesus dibaptis bukan kerana Jesus ada dosa dan noda. Tetapi sebagai menyerupai orang-orang yang berdosa.

(lebih)


Arkib | Anugerahkan biografi...
sunting  

Ayat Suci pameran

Isaiah 53

1 Siapa yang percayai laporan? dan kepada siapa adalah tangan dari TUAN didedahkan?

2 Untuk dia akan membesar sebelumnya sebagai tumbuhan lembut, dan laksana akar keluar dari tanah kering: dia tak mempunyai bentuk atau kedatangan; dan apabila kita akan jumpanya, terdapat tiada keindahan yang kita patut hendakinya.

3 Dia adalah hina dan ditolak dari manusia; lelaki yang sedih, dan berbiasa dengan duka: dan kami sembunyi laksana ia muka kita darinya, dia adalah hina, dan kami sanjungnya tidak.

4 Pastinya dia telah tanggungkan duka kita, dan memikul kesedihan kita: namun kita sanjunginya diserang, dipukul Tuhan, dan disedihkan.

5 Tetapi dia telah cedera untuk pencabulan kita, dia telah lebam untuk kezaliman kita: hukuman dari keamanan kita adalah padanya; dan dengan belangnya kita disembuh.

6 Semua kami seperti biri-biri yang telah sesat; kami telah menjadikan setiap seorang kepada jalannya sendiri; dan TUAN telah letakkan padanya kezaliman dari kita semua.

7 Dia telah dizalimi, dan dia telah disedihkan, namun dia membuka bukan mulutnya: dia telah dibawa sepert kambing kepada sembelihan, dan laksana biri-biri sebelum pemotongnya adalah dungu, jadi dia buka bukan mulutnya.

8 Dia telah diambil dari penjara dan dari penghakiman: dan siapa akan isytiharkan generasinya? untuk dia telah dikerat keluar dari tanah hidupan: untuk pencabulan dari orang kita telah dia diserang.

9 Dan dia buatkan kuburnya dengan yang jahat, dan dengan yang kaya pada kematiannya; kerana dia tidak buat apa-apa keganasan, mahupun ada sebarang penipuan pada mulutnya.

10 Namun ia memuaskan TUAN untuk lebamkannya; dia telah letakkannya dalam duka: apabila engkau akan buat jiwanya suatu tawaran untuk dosa, dia akan lihat bijinya, dia akan memanjangkan harinya, dan kepuasan dari TUAN akan berjaya dalam tangannya.

11 Dia akan lihat kerja keras dari jiwanya, dan akan puas: dengan pengetahuannya akan hamba benarku mengadili ramai; untuknya akan tanggungkan kezaliman mereka.

12 Oleh itu akan ku bahagikannya sebahagian dengan yang agung, dan dia akan bahagikan yang rosak dengan yang kuat; kerana dia telah tuangkan keluar jiwanya kepada kematian; dan dia telah diakhiri dengan pencabul; dan dia tanggung dosa dari ramai, dan membuat pensyafaatan untuk pencabul.

Arkib | Cadangkan perjalanan...
sunting  

Topik

Sejarah: Jesus dari Nazareth - Si Pengikut - Majlis Perpaduan - Perpecahan Besar - Kruset - Reformasi

Teologi Kristian: Gereja Kristian - Penyembahan Kristian - Kurnia · Salvation - Sermon on the Mount - Rukun Sepuluh

Injil Kristian: Wasiat Lama - Wasiat Baru - Apocrypha

Gerakan Kristian

Mazhab Kristian: Katolisisme Rom - Kristian Ortodoksi Oriental - Kristian Ortodoks Byzantine - Anglikanisme - Protestantisme

sunting  

Wikimedia Bersekutu


Apakah portal? | Senarai portal | Portal pilihan

Hapuskan ingatan para pelayan