Perbualan Pengguna:Aviator

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Selamat datang ke Wikipedia Bahasa Melayu!

Berikut merupakan beberapa pautan yang dapat anda layari jika masih baru di Wikipedia: Lihat juga tutorial Wikipedia. Untuk menandatangani sebuah pesan pada halaman perbualan, seperti halaman ini, letakkan ~~~~ (empat kali tanda gelombang). Semoga anda menikmati kunjungan anda di Wikipedia Melayu. Salam!

...Aurora... 03:58, 21 Oktober 2006 (UTC)

p/s: Anda boleh membetulkan tajuk laman dengan menggunakan fungsi "alih" di bahagian atas sesuatu laman.

Jadual isi kandungan

[Sunting] Portal Sains Komputer

Terima kasih atas pesanan anda. Portal tersebut sememangnya tidak dapat dibuka untuk sekian lama. Untuk pengetahuan anda, saya tidak pernah menyuntig apa-apa dalam portal tersebut.

Saya masih ingat pada awal tahun ini, satu perubahan telah berlaku di semua portal apabila semua portal gagal dibuka. Mugkin perubahan tersebut telah membawa impak kepada portal Sains Komputer. Namun begitu, saya berjaya mencari laman-laman yang digunakan untuk mengendalikan portal tersebut.

Portal:Sains komputer/box-header Portal:Sains komputer/box-footer Portal:Sains komputer/Rencana pilihan Portal:Sains komputer/Gambar pilihan Portal:Sains komputer/Biografi pilihan

Terdapat juga laman-laman lain yang tidak tersenarai di atas. Masalah ini berlaku pada bulan Mei. Lihatlah pesanan-pesanan di http://ms.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kedai_Kopi/Arkib5/2007#Portal:Masyarakat. Sebenarnya masalah ini disebabkan oleh perubahan ruangnama portal yang telah bermula pada 19 Mei 2007. Langkah-langkah untuk memperbaiki dinyatakan di sana.

Saya tidak mempunyai masa untuk memperbaiki portal itu sekarang. Sekiranya anda mempunyai masa yang terluang, cubalah membaikinya. --MSWiki 06:02, 22 Ogos 2007 (UTC)--

Saya berharap anda berpuas hati dengan perubahan yang telah saya lakukan supaya portal tersebut seragam dengan portal-portal lain seperti Portal:Teknologi, Portal:Sastera, Portal:Iran, Portal:Geografi. Adakah portal ini nampak lebih menarik dan tidak ketinggalan zaman sekarang? --MSWiki 13:57, 22 Ogos 2007 (UTC)--

[Sunting] Tentang kehadiran saya di sini dan pengundian saya sebagai penyelia sekali lagi

Assalamualaikum Aviator, saya tak tau berapa lama saya akan berada di sini. Juga, jika saya bakal jadi penyelia sekali lagi pada bulan November atau Disember tahun ini, adakah itu masa yang lebih menyenangkan? Serta adakah anda akan kemungkinan sokong saya? Jika saya gagal sekali lagi pada bulan tersebut saya akan minta jadi penyelia buat kali kelima dalam akaun asal saya (Emrrans) pada bulan April atau Mei tahun 2008. Saya harap dosa saya ditebus 100% sebersihnya. Hehe, anda tak perlu risau sangat tentang saya. Saya boleh jaga diri saya dengan baik. — Imran Al-Sahih 13:59, 22 Ogos 2007 (UTC)

[Sunting] Antara muka

Nampaknya anda mahir dalam bab pengkomputeran. Berminat nak menterjemah antara muka Wikipedia? Silat lihat Wikipedia:Antara muka dan laman perbincangannya. ...Aurora... 14:35, 24 Ogos 2007 (UTC)

Kecil tapak tangan, nyiru saya tadahkan. ~ Aviator 13:16, 25 Ogos 2007 (UTC)
Apa yang perlu dibuat ialah memindahkan terjemahan yang berkenaan dari Istimewa:Allmessages ke MessagesMs.php di Bugzilla. Pernah dibuat sebelum ini oleh PM Poon tetapi terbantut kerana banyak kesalahan sintaksis. Lihat bugzilla:4770. Perkara ini perlu dibuat kerana MessagesMs.php turut digunakan projek lain seperti Wiktionary dan Wikibooks. Untuk panduan, sila lihat meta:MediaWiki localisation. ...Aurora... 13:53, 25 Ogos 2007 (UTC)
Jangan risau, saya amat mahir dalam PHP dan sintaksnya. Kalau anda nak tahu, saya telah membuat fail MessagesMs.php sendiri untuk projek lain yang juga menggunakan perisian MediaWiki, cuma saya tidak pernah kirim kepada BugZilla. Saya tak perasan pula bahawa sudah terdapat usaha untuk memperbaharui MessagesMs.php di BugZilla oleh penyunting Wikipedia bahasa Melayu. Fail yang saya miliki mempunyai terjemahan yang berbeza sedikit dengan terjemahan dalam Wikipedia bahasa Melayu. Hasrat saya ialah mengirim fail ini dan mengusulkannya dalam perbincangan di sini (Wikipedia:Antara muka?) supaya semua terjemahan dalam kedua-dua versi dicantumkan, kemudian hasilnya dikirim kepada BugZilla. Boleh, kan? ~ Aviator 14:49, 25 Ogos 2007 (UTC)
Baguslah kalau begitu. Kalau anda ada fail terjemahan lengkap seeloknya buat laman baru (Wikipedia:Antara muka2) dan kita bincang di laman perbualannya. ...Aurora... 15:06, 25 Ogos 2007 (UTC)
Saya akan cuba usahakan. ~ Aviator 17:13, 25 Ogos 2007 (UTC)

Saya dapati bahawa terdapat sesetengah terjemahan dalam Istimewa:Allmessages adalah khusus untuk Wikipedia bahasa Melayu sahaja dan tidak boleh digunakan untuk projek Wikimedia yang lain seperti Wiktionary dan Wikibooks. Para pembangun MediaWiki telah menyatakan dalam BugZilla bahawa mereka mahukan terjemahan yang umum, bukannya yang khusus atau hardcoded untuk satu projek sahaja. Contohnya menu pada bar sisi (sidebar): "Laman Utama, Tinjau, Gotong-royong, Hal semasa, Laman rawak" yang bukan lagi sekadar terjemahan tetapi sudah diubah supaya dapat disesuaikan dengan Wikipedia bahasa Melayu. Bar sisi ini tidak relevan bagi projek-projek lain seperti Wiktionary atau Wikibooks.

Pada masa yang sama, saya telah menghasilkan fail MessagesMs.php sendiri untuk sebuah projek persendirian. Fail yang saya hasilkan ini mematuhi kehendak pembangun MediaWiki (tidak khusus untuk mana-mana projek). Akan tetapi, fail ini agak ketinggalan zaman kerana saya menggunakan MediaWiki versi 1.8 sebagai rujukan. Tambahan pula, ia tidak boleh disalin secara terus ke dalam Wikipedia bahasa Melayu kerana semua pengubahsuaian mesej yang khusus bagi Wikipedia bahasa Melayu akan hilang.

Oleh itu, untuk memuaskan hati semua pihak, saya mencadangkan supaya kita menggariskan matlamat-matlamat ini:

  1. Gabungkan fail terjemahan Wikipedia bahasa Melayu dengan fail terjemahan milik saya. Pilih terjemahan yang terbaik bagi setiap mesej. Jika terdapat keraguan, gunakan fail asal dalam bahasa Inggeris (MessagesEn.php) sebagai rujukan supaya tidak menyimpang daripada kehendak pembangun MediaWiki.
  2. Setelah fail terjemahan yang baru siap, salin semua perubahan ke dalam Wikipedia bahasa Melayu dengan menyunting laman-laman dalam ruang nama khas MediaWiki (seperti MediaWiki:Sidebar dsb.). Mesej yang khusus untuk Wikipedia bahasa Melayu dikekalkan.
  3. Kirim fail terjemahan baru kepada Bugzilla supaya dapat dikongsi bersama dan digunakan dalam projek-projek lain.

~ Aviator 18:45, 25 Ogos 2007 (UTC)

Setuju. Lihat juga pesanan Siebrand di kedai kopi. Terpulanglah kepada anda nak gunakan atau tidak. Cuma kalau buat di sana susah sedikit nak bincang. ...Aurora... 04:08, 28 Ogos 2007 (UTC)
Saya tak mahu ulas tentang projek Betawiki. Macam bukan projek rasmi Wikimedia saja. Lagipun, betul seperti anda cakap, kalau buat di sana susah sikit nak bincang. Tentang proses penggabungan itu, saya akan muat naik hasil analisis secepat mungkin. Bila siap, saya akan umumkan di Wikipedia:Antara muka. ~ Aviator 14:42, 28 Ogos 2007 (UTC)
Di sini: Perbualan_Wikipedia:Antara_muka#MessagesMs.php_baru. ~ Aviator 07:34, 29 Ogos 2007 (UTC)

[Sunting] Kesalahan tatabahasa

Mengapakah anda berasa hairan apabila melihat kesalahan-kesalahan yang terdapat dalam laman utama? Mugkin Wikipedia MS perlu membentuk satu projek untuk memeriksa semua rencana dari segi kualiti dan kesalahan tatabahasa? Apakah pandangan anda tentang perkara ini? MSWiki 07:07, 26 Ogos 2007 (UTC)

Bukan Laman Utama sahaja yang mempunyai masalah tatabahasa. Bagi saya, ejaan dan tatabahasa perlu dijadikan keutamaan untuk memelihara reputasi Wikipedia. ~ Aviator 11:57, 26 Ogos 2007 (UTC)

[Sunting] User:Arrazzaz

Assalamualaikum!
Bolehkah anda ceritakan macam mana anda cipta akaun itu? Saya rasa hairan... --Edmund The King of The Woods! 10:34, 31 Ogos 2007 (UTC)

Satu lagi, maafkan saya kerana nak cakap ini yg mungkin buat anda rasa tak selesa... Saya nasihatkan anda agar minta seorg birokrat tukarkan nama robot tu kpd sesuatu yg mengandungi perkataan "bot", cadangkan "ArrazzazBot", supaya menjadi jelas bahawa itu sebuah robot. Ini adalah mandatori di Wikipedia Bahasa Inggeris. Salam. --Edmund The King of The Woods! 10:37, 31 Ogos 2007 (UTC)

Eh? Saya cipta akaun pengguna biasa saja. Baiklah, saya akan mohon tukar nama. ~ Aviator 10:51, 31 Ogos 2007 (UTC)

Anda cipta akaun biasa? Adakah anda meksudkan hanya daftar mengikut prosudur biasa apabila kita berdaftar? Mungkin apabila anda daftarkan robot itu, anda tidak log keluar. Jadi log akaun baru ada pernyataan bahawa anda cipta akaun itu. Kalau tidak, saya rasa pelik... --Edmund The King of The Woods! 09:29, 1 September 2007 (UTC)

Benar. Saya tidak log keluar. ~ Aviator 11:32, 1 September 2007 (UTC)

[Sunting] Wikipedia Bahasa Inggeris dan Bahasa Arab?

Adakah anda mempunyai akaun di kedua-dua bahasa itu? Jika ada, saya cadangkan anda buat pautan InterWiki ke laman pengguna anda di sana. Saya sgt gembira lihat anda yg tau Bahasa Arab berada di sini, harap anda dpt terjemahkan rencana-rencana Bahasa Arab ke sini... --Edmund The King of The Woods! 09:35, 1 September 2007 (UTC)

Saya tidak mempunyai akaun dalam Wikipedia bahasa Arab. Rencana di sana pun kebanyakannya ringkas. Apapun, kalau anda perlukan bantuan dalam bahasa Arab, saya boleh sedikit-sebanyak membantu. :) ~ Aviator 11:32, 1 September 2007 (UTC)

Kalau ringkas baguslah, boleh cepat habiskan terjemahan... --Edmund The King of The Woods! 02:35, 5 September 2007 (UTC)

[Sunting] Bot dan MessagesMs.php

Arrazzaz kini ArrazzazBot. Kotak pasir Wikipedia tak aktif sangat, mungkin 24 jam lebih sesuai. Kalau anda nak ambil alih mengirim pesanan selamat datang, silakan.

Tentang MessagesMs.php, ok. Kebetulan saya juga agak sibuk ketika ini. Beritahu saya apabila anda telah menyiapkannya dan saya akan tolong cek. ...Aurora... 14:42, 2 September 2007 (UTC)

Seeloknya maklumkan di kedai kopi, takut-takut kalau orang lain ada bantahan. ...Aurora... 13:30, 3 September 2007 (UTC)
Mungkin anda boleh menambah bot bagi menangani pesalah laku. Ada satu bot di Wiki Inggeris yang saya kagum ClueBot. Mungkin anda dapat berbincang dengan penciptanya bagi mendapatkan maklumat lanjut. Selain itu bagi bot yang menyambut pengguna baru, mungkin ia juga dapat menyekat pengguna dengan nama tertentu (lucah). Yosri 00:41, 4 September 2007 (UTC)
Maksud Yosri, antivandalisme? Saya akan cuba usahakan. ~ Aviator 02:49, 4 September 2007 (UTC)

Rasanya ada satu robot di Wikipedia Bahasa Inggeris yg dicipta khas utk melawan vandalisme, iaitu AntiVandalBot. --Edmund The King of The Woods! 08:59, 4 September 2007 (UTC)

Bot AntiVandalBot dah meninggal.
Untuk status bot, kita boleh calonkan untuk perlantikan.
Mengenai pengguna baru, dahulunya saya menyambut semua pengguna, tetapi apabila jumlah mereka meningkat melebihi keupayaan saya menyambutnya, saya menghadkan sambutan kepada pengguna yang mempunyai nama manusia normal. Tetapi bot boleh menyambut semua pengguna, kecuali yang nama jelik. Yosri 00:08, 5 September 2007 (UTC)

Sila buat robot anda kirimkan kedua-dua {{sd}} dan {{interd}} serentak, terima kasih! --Edmund The King of The Woods! 00:21, 6 September 2007 (UTC)

Saya membantah pemberian kuasa penyelia kpd robot anda. Itu akan menimbulkan salah faham kpd mereka yg tidak mengenali sini. Lebih baik anda tunggu sampai jadi penyelia nanti, anda jadikanlah akaun sendiri sebuah robot dan boleh guna kuasa penyelia secara automatik! --Edmund The King of The Woods! 02:15, 6 September 2007 (UTC)

[Sunting] Nak jadi duta?

Assalamualaikum... Adakah anda tau tentang jawatan duta di sini? Kedutaan kita dah lama tidur, sebab ketiga-tiga duta itu sudah tak aktif. Saya berharap ada org pergi menjadi duta agar membantu org yg tak tau Bahasa Melayu. Memandangkan tugas duta menyentuh penggunaan robot, apa kata anda mempertimbangkan utk menjadi duta? Sebab anda tau Bahasa Inggeris dan Bahasa Arab juga. Saya minat menjadi duta, tapi saya tak tau apa-apa tentang robot, jadi saya pun rasa tak layak. Sila fikirkannya ya, terima kasih! --Edmund The King of The Woods! 09:17, 4 September 2007 (UTC)

Waalaikum. Maaf ya, pada masa sekarang saya sudah terlalu sibuk, sampai menyunting laman pun tak sempat. Saya tak rasa yang seseorang itu perlu tahu tentang bot untuk menjadi duta. Bukankah kedutaan Wikipedia hanya berkait dengan masalah rentas-bahasa? ~ Aviator 18:56, 4 September 2007 (UTC)

Anda boleh lihat bahawa pasal-pasal mengenai InterWiki sepatutnya diungkitkan di sana. Dan kebanyakan robot melibatkan diri dlm penambahan InterWiki. --Edmund The King of The Woods! 02:36, 5 September 2007 (UTC)

[Sunting] Pengguna baru.

Tidak apa bukan bererti dibiarkan. pengguna baru yang merosakkan laman diberi amaran pertama. Sekiranya berulang, amaran lebih keras / sekatan akan dilakukan. Pengguna baru yang melakukan kerosakan laman dengan sengaja (secara berulang / lebih dari 2 laman / mengguna kata lucah) akan dikenakan tindakan lebih berat SERTA-MERTA. Yosri 03:25, 12 September 2007 (UTC)

[Sunting] ArrazzazBot

Saya dapati ArrazzazBot menggantikan pesanan yang telah ada pada laman pengguna. Bolehkan anda ubah agar ArrazzazBot mengelak laman yang sudah dikomen (mungkin kerana kerana salah laku). Lihat [Im ipba.] Yosri 04:28, 12 September 2007 (UTC)

Sepatutnya bot ikut pengguna, bukan pengguna ikut bot. Pesanan selamat datang seeloknya guna "subst". Mungkin anda boleh program bot anda untuk tidak menyunting laman yang telah disunting orang lain. ...Aurora... 14:39, 12 September 2007 (UTC)
Mungkin orang lain tak guna "subst", tapi saya guna. Oleh itu robot anda kena pandai sikit. ...Aurora... 15:18, 12 September 2007 (UTC)
Ok, dengan itu anda juga boleh mengesan templat {{ujian}}. ...Aurora... 15:55, 12 September 2007 (UTC)

[Sunting] Tentang rencana senarai warna

Sila ambil perhatian, jika anda pandai-pandai nak gantikan laman rencana senarai warna yang saya buat, saya akan kembalikan kandungannya kepada yang asal. — Imran Al-Sahih 05:03, 12 September 2007 (UTC)

[Sunting] Toolserveraccount

Hello Aviator,
please send your real-name, your wikiname, your prefered login-name and the public part of your ssh-key to image:zedler-admins.png. We plan to create your account soon then. --DaB. 14:02, 13 September 2007 (UTC)

[Sunting] Be humble!

Hey Aviator, bulan puasa lagi dah buat hal dengan saya. Nasib baik saya bukan adik anda. Saya tahulah anda boleh membuat templat setanding saya, tapi janganlah sombong sangat! Saya sunting Wikipedia pun saya taklah sombong macam anda, kalau anda tuliskan pesanan dalam apa jua bentuk sekalipun terus kepada saya, saya akan beritahu penyelia untuk kenakan sekatan terhadap anda. — Imran Al-Sahih 14:50, 21 September 2007 (UTC)

Aviator, saya nak katakan bahawa Wikipedia merupakan Ensiklopedia bebas, dimana boleh disunting sespaia jua! Jadi suka hati sayalah saya nak tukar Templat:Tunas asalkan tak melakukan perkara yang bertentangan dengan peraturan yang ditetapkan di Wikipedia, cuba anggap niat baik lain kali dengan saya dan orang lain! — Imran Al-Sahih 02:43, 22 September 2007 (UTC)

[Sunting] Maaflah banyak2 ye

Hai Aviator, disebabkan saya cuba suntingkan Templat:Tunas untuk tukar warna, saya ubah fikiran saya. Maafkanlah saya ye kerana berbalah dengan anda, atas sebab rencana Senarai warna dan juga Templat:Kotak. Kalau anda nak tukar rencana Senarai warna, buatlah, saya tak kisah. Maaf banyak2 ye, saya yang tak sedar akan kesilapan saya. :) — Imran Al-Sahih 22:30, 21 September 2007 (UTC)