Wikisumber
idwikisource
https://id.wikisource.org/wiki/Halaman_Utama
MediaWiki 1.47.0-wmf.24
first-letter
Media
Istimewa
Pembicaraan
Pengguna
Pembicaraan Pengguna
Wikisumber
Pembicaraan Wikisumber
Berkas
Pembicaraan Berkas
MediaWiki
Pembicaraan MediaWiki
Templat
Pembicaraan Templat
Bantuan
Pembicaraan Bantuan
Kategori
Pembicaraan Kategori
Pengarang
Pembicaraan Pengarang
Indeks
Pembicaraan Indeks
Halaman
Pembicaraan Halaman
Portal
Pembicaraan Portal
TimedText
TimedText talk
Modul
Pembicaraan Modul
Acara
Pembicaraan Acara
Halaman:Barang rahsia dari astana Konstantinopel.pdf/181
104
85250
321903
321893
2026-10-21T00:29:41Z
Nabilaaprisanti
27585
321903
proofread-page
text/x-wiki
<noinclude><pagequality level="4" user="Nabilaaprisanti" />{{rh||166|}}</noinclude>doea kapala barisan apa diaorang ada dapat soerat dalam hamba toean poenja badan;” menjaut HALILBEY jang tjerdik itoe, „boekan sadja hamba toean diloekai dan di kaniaja, tetapi Baginda poenja kapala-kapala barisan itoe soeda pareksa diri hamba toean seperti satoe pentjoeri adanja.”
Soeltan tanja kapada SADI dan ZORA-BEY: „Angkau tiada dapat satoe apa?”
„Tiada satoe apa Baginda!” menjaut ZORA-BEY.
Soeltan amat mara kapada itoe doea kapala barisan, dan berkata: „Sekarang MOESTAPHA PACHA akan dapat tau jang akoe soeda soeroe pareksa dia poenja patti dan tiada mendapat satce apa; tetapi akoe mau itoe soerat dengan orangnja jang membawa!”
Bahoewa pri kaädaän ZORA-BEY dan SADI adalah amat soesa, di kiranja nanti mendapat poedjian hanja beroleh mara dari Soeltan, tetapi HALIL-BEY tinggal bersoedjoet di bawa kaki Soeltan dengan minta Soeltan poenja keadilan atas ini perkara, harap sopaija akan hoekoem SADI dan ZORA-BEY.
Sedang Soeltan hendak poetoesi ini perkara akan kamenangannja HALIL- BEY, maka masoeklah Soeltan poenja patti didalam kamar itoe, dan Soeltan poen menanja padanja: „Apa kabar?”
„Satoe baschi moeda dari djaga-djaga Soeltan mochoen masoek disini sebab dia hendak bitjara barang jang perloe pada Baginda.”<noinclude></noinclude>
94u1rwkzg9g0gnyvngw635y272i2nwj
Halaman:Barang rahsia dari astana Konstantinopel.pdf/182
104
85489
321904
321896
2026-10-21T00:34:19Z
Nabilaaprisanti
27585
321904
proofread-page
text/x-wiki
<noinclude><pagequality level="4" user="Nabilaaprisanti" />{{rh||167}}</noinclude>„Kabar apa?” menanja Soeltan.
„HASSAN baschi menjatakan jang dia hendak taro itoe kabar dibawa Baginda poenja kaki!”
Maka ZORA-BEY dan SADI amat girang meliat HASSAN datang, barangkali dia dapat katerangan dari HALIL poenja salah.
„Siapa itoe HASSAN Baschi?” menanja Soeltan.
ZORA-BEY menjaut: „Katiga dari kita, jang melakoekan Baginda poenja soeroean.”
Tetapi HALIL-BEY jang masi berloetoet di bawa Soeltan poenja kaki, berasa takoet sahingga sagenap badannja bergemetar.
Soeltan berkata: „Soeroe baschi moeda itoe masoek!”
Demikianlah HASSAN masoek dengan soerat di tangannja.
„Kabar apa angkau bawa?” menanja Soeltan.
„Hamba toean persembahkan kapada Baginda soerat dari wazir MOESTAPHA PACHA;” menjaut HASSAN „jang mana baroe ini hamba toean rampas dari satoe djoeroe dajoeng pada djalanan ka Therapia.”
Satelah itoe dia berloetoet dan serahkan soerat itoe kadalam tangan Soeltan sendiri, jang memboeka dan membatja soerat itoe.
Sahdan SADI dan ZORA-BEY meliat kapada HASSAN jang berkadipkan mata kapada dia orang, karna moekanja Soeltan Toerki beroba mendjadi laen dan bitjaralah dalam dirinja: „Akoe poenja sangkaän tiada salah,<noinclude></noinclude>
gp5rfq9tkxclvx81a2833hvl23urkgz
Halaman:Barang rahsia dari astana Konstantinopel.pdf/184
104
85571
321905
248088
2026-10-21T01:09:34Z
Nabilaaprisanti
27585
/* Tervalidasi */
321905
proofread-page
text/x-wiki
<noinclude><pagequality level="4" user="Nabilaaprisanti" />{{rh||169|}}</noinclude>SADI menjaut: „Kita lebi soeka di pindakan ka laen barisan.”
Soeltan berkata: „Akoe tiada mau tanja apa sebabnja, tetapi akoe mau toeroet kamoe orang poenja kahendak karna akoe soeda djandji lebi doeloe;” komedian Soeltan tanja kapada HASSAN: „Siapa namamoe?”
„HASSAN baschi, Baginda!
HASSAN baschi djadi patti pada anakkoe lalaki poetra JOESSOEF IZZEDIN!”
„Sjoekoer alhamdoelilah Baginda Soeltan!” menjaut HASSAN.
ZORA-BEY dan SADI djadi kapala barisan baschi bozoek,” demikian Soeltan tetapkan, „djangan berkata Soekoer lagi! „Soekoer, satoe kapala barisan bersatia adanja, dengan soenggoe-soenggoe hati kapada radjanja dan djangan moendoer sampe mati; akoe harap jang samoea akoe poenja kapala barisan akan ada poenja hati jang demikian itoe;” komedian Soeltan kasi tanda sama tangannja, soeroe itoe tiga kapala barisan poelang pada tampatnja.
Sasoedanja bitjara dari pada hal HALIL-BEY dan tjara bagimana HASSAN dapat tangkap itoe soerat, maka SADI naik praunja, ZORA dan HASAN naik koeda.
Pada esoknja waktoe pagi hari pergilah satoe hamba Soeltan kepada wazir MOESTAPHA PACHA<noinclude></noinclude>
a9kskas9hi78yt5p1ah6lfgcofn0c6q
Halaman:Barang rahsia dari astana Konstantinopel.pdf/375
104
116937
321902
321895
2026-10-21T00:28:52Z
Nabilaaprisanti
27585
321902
proofread-page
text/x-wiki
<noinclude><pagequality level="3" user="Nabilaaprisanti" />{{rh||352|}}</noinclude>pedangnja jang lebar dan jang berkilat dari dalam saroengnja, pegang di tangannja jang koeat akan lantas mendjalankan pakardjaän dari dia poenja pembalasan djahat; tetapi satelah dia angkat kaen
lajar Cheimah itoe. masoek kadalam dengan toetoep mata, karna takoet akan kena penggoda djikalau dia dapat liat SADI poenja moeka jang bagoes, dia raba badannja SADI tiada dapat dan lantas boeka
matanja liat Cheimah itoe soeda kossong, sahingga dia djadi amatlah terkedjoet dan mara jang tiada terkira.
Apa soeda djadi? Dimana orang jang loeka itoe soeda pergi? Siapa soeda bawa pergi padanja? Komedian parampoean itoe angkat samoea kaen lajar Cheimah sopaija tjahja terang boelang boleh masoek kadalamnja, tetapi dengan hati bimbang dia meliat koeliling cheimah soeda kossong dan orang jang loeka poen soeda tiada, melainkan tanda dara sadja menoendjoek dimana bekasnja SADI soeda rebah.
Maka sekarang timbuel satoe ingatan dalam SOLIHA poenja akal; tiada laen orang jang soeda bawa pergi orang jang loeka itoe melainkan EL OMAR djoega! Karna dia itoe soeda di liatnja ada pada itoe cheimah dan soeda mengintip tingka lakoe parampoean itoe, maka barangkali dia soeda dapat<noinclude></noinclude>
12i6okmcpk6iz9pc2l6bi192g2helvu
Halaman:GS.djvu/41
104
116941
321901
2026-10-20T19:29:28Z
~2026-56083-67
27884
gaudium et spes 40-44
321901
proofread-page
text/x-wiki
<noinclude><pagequality level="1" user="112.78.133.162" /></noinclude>peransertanya, dan mendorong ke arah kebudayaan manusia dan masyarakat, serta
melalui kegiatannya, juga dibidang liturgi, mendidik manusia untuk kebebbasan batin.
59. (Mewujudkan keserasian berbagai nilai dalam pola-pola kebudayaan)
Berdasarkan alasan-alasan tadi Gereja mengingatkan kepada siapa saja, bahwa
kebudayaan harus diarahkan kepada kesempurnaan pribadi manusia seutuhnya,
kesejahteraan paguyuban dan segenap masyarakat manusia. Oleh karena itu perlulah
pembinaan jiwa sedemikian rupa, sehingga berkembanglah kemampuan untuk merasa
kagum, menyelami sesuatu, merenungkannya, membentuk pendirian pribadi, dan
memupuk semangat keagamaan, kesusilaan dan sosial.
Sebab kebudayaan, yang langsung berakar dalam sifat rasional dan sosial manusia,
tiada hentinya memerlukan kebebasan yang sewajarnya untuk mengmbangkan diri, serta
membutuhkan kemampuan yang wajar pula untuk bertindak secara mandiri dan
menurut prinsip-prinsipnya sendiri. Maka sudah selayaknya kebudayaan
menunutsupaya dihormati, dan arti tertentu tidak dapat diganggu-gugat, tentu saja tanpa
merongrong hak-hak pribadi mapun persekutuan, baik yang khas maupun umum, dalam
lingkup kesejahteraan masyarakat.
Konsili sekarang ini, mengenangkan apa yang diajarkan oleh Konsili Vatikan Pertama,
menyatakan: “ada dua taraf pengetahuan” yang berbeda, yakni iman dan akal-budi;
sudah tentu Gereja tidak melarang, bahwa “alam budaya kesenian dan ilmu-penegtahuan
manusia ... masing-masing dalam lingkupnya menggunakan asas-asas maupun
metodenya sendiri”; maka “sambil mengakui kebebasan yang wajar itu”, Konsili
menyatakan otonomi kebudayaan, terutama ilmu-pengetahuan, yang sewajarnya[130].
Itu semua meminta juga, supaya manusia, seraya mengindahkan tata nilai moril serta
kepentingan masyarakat, dapat dengan leluasa menyelidiki kebenaran dan menyatakan
serta menyiarkan pendapatnya, dan mengembangkan kesenian mana pun; akhirnya
diisyaratkan pula, bahwa manusia mendapat informasi tentang peristiwa-peristiwa
umum dengan kebenaran[131].
Termasuk tugas pemerintah, bukan untuk menetapkan sifat khas bentuk-bentuk
kebudayaan, melainkan untuk memupuk kondisi-kondisi dan sumbang-bantuan guna
mengembangkan perihidup budaya diantara semua orang, juga diantara kelompok-
kelompok minoritas suatu bangsa[132]. Oleh karena itu terutama perlu ditekankan, supaya
kebudayaan jangan dialihkan dari tujuannya, pun juga jangan di paksa untuk mengabdi
kekuasaan-kekuasaan politik maupun ekonomi.
130
KONSILI VATIKAN I, Konstitusi dogmatis tentang Iman Katolik, bab IV; DENZ. 1795, 1799 (3015,3019).
–
Bdk.
PIUS XI, Ensiklik Quadrasimo Anno: AAS 23 (1931) hlm. 190.
131
Lih. YOHANES XXIII, Wnsiklik Pacem in terris: AAS 55 (1963) hlm. 620.
132
Lih. YOHANES XXIII, Wnsiklik Pacem in terris: AAS 55 (1963) hlm. 283.
–
PIUS XII, Amanat ra dio tgl. 24 Desember
1941: AAS 34 (1942) hlm 16-17.<noinclude></noinclude>
0pouo7yssiqbyebzm8igrdiocjvo2zk
Halaman:Pandji Poestaka 12-9-1942.pdf/2
104
116942
321906
2026-10-21T01:59:56Z
Intan IB agribisnis
27739
/* Telah diuji baca */
321906
proofread-page
text/x-wiki
<noinclude><pagequality level="3" user="Intan IB agribisnis" /></noinclude>''Buat kecantikan muka dan bikin bersih kulit jadi putih'
Lekas coba pakai
Bedak virgin dan Ajer Daffodil
Ditanggung lantas dapat faedah<noinclude></noinclude>
113ep0l7n1fo66pwmj86y8z9laqljdl
Halaman:Pandji Poestaka 12-9-1942.pdf/3
104
116943
321907
2026-10-21T02:10:23Z
Intan IB agribisnis
27739
/* Telah diuji baca */
321907
proofread-page
text/x-wiki
<noinclude><pagequality level="3" user="Intan IB agribisnis" /></noinclude>Hari Rabu tanggal 9 bulan ini,sudah di persembahkan kepada J.M.M.Djenderal Imamura sebuah gambar buatan basoeki Abdullah,sebagai penghormatan atas pimpinan dalam waktu enam bulan ini. Gambar itu gambar J.M.M.itu sendiri. Diatas ini kami membuat foto gambar itu<noinclude></noinclude>
aufn6jcx9c30jjq8qelke0l0rgkb6cc
Halaman:Pandji Poestaka 12-9-1942.pdf/10
104
116944
321908
2026-10-21T02:19:11Z
Intan IB agribisnis
27739
/* Telah diuji baca */
321908
proofread-page
text/x-wiki
<noinclude><pagequality level="3" user="Intan IB agribisnis" /></noinclude>2.pertandingan kasti ditanah lapang di kebun binatang antara sekolah Ra'jat petodjo dan kampung Jawa. Permainan semacam itu makin lama makin banyak di ajarkan kepada murid-murid sekolah<noinclude></noinclude>
45hw7b9t7wd7r193guljs9gd5zizcs2
Halaman:Pandji Poestaka 12-9-1942.pdf/14
104
116945
321909
2026-10-21T02:24:28Z
Intan IB agribisnis
27739
/* Telah diuji baca */
321909
proofread-page
text/x-wiki
<noinclude><pagequality level="3" user="Intan IB agribisnis" /></noinclude>Pemandangan
di Pasar Malam
Lain dari pekan olahraga I.S.I., diadakan pula di jakarta,pasar malam untuk memperingati balatentara Nippon sudah enam bulan disini.<noinclude></noinclude>
gyryplnx2f46j5db2027y1v26q8y1fp
321910
321909
2026-10-21T02:27:25Z
Intan IB agribisnis
27739
/* Telah diuji baca */
321910
proofread-page
text/x-wiki
<noinclude><pagequality level="3" user="Intan IB agribisnis" /></noinclude>Pemandangan di Pasar Malam
Lain dari pekan olahraga I.S.I., diadakan pula di jakarta,pasar malam untuk memperingati balatentara Nippon sudah enam bulan disini.<noinclude></noinclude>
2znca2x9el93pbq0kf8t35gen1wlcy1
Halaman:Pandji Poestaka 12-9-1942.pdf/13
104
116946
321911
2026-10-21T02:31:20Z
Intan IB agribisnis
27739
/* Telah diuji baca */
321911
proofread-page
text/x-wiki
<noinclude><pagequality level="3" user="Intan IB agribisnis" /></noinclude>Diatas : bendera Kokki dan bendera I.S.I yang di dibawa dari bandung berkibar-kibar dilapangan Ikada,seolah-olah menjadi lambang bergejolak semangat berjuang dari pemuda-pemuda.<noinclude></noinclude>
b82n8qc2jckplkrfnziegx6i7bn87uw
Halaman:Surat-surat perdjandjian antara Kesultanan Bandjarmasin dengan pemerintahan2 VOC.pdf/64
104
116947
321912
2026-10-21T08:41:53Z
Maria indah lestarii
27861
/* Belum diuji baca */ ←Membuat halaman berisi 'achir tiada lagi tinggal dalam kuatnja . Fasal jang keempat. Terlebih djauh berdjandji Paduka Seri Sultan jang sekali tiada ber- idinkan pada suatu djenis bangsa orang Wilandah seperti orang Inggris orang Peransis orang baik sebagaimana dinamai pada hal berniagakan kemari tetapi sekaliannja dengan tiada perbedakan diendjahkan dan tiada dikurniakan jang ia berniaga kemari dan pada tempat atawa negeri atawa djadjahan jang lain jang ada ditakluk...
321912
proofread-page
text/x-wiki
<noinclude><pagequality level="1" user="Maria indah lestarii" /></noinclude>achir tiada lagi tinggal dalam kuatnja .
Fasal jang keempat.
Terlebih djauh berdjandji Paduka Seri Sultan jang sekali
tiada ber-
idinkan pada suatu djenis bangsa orang Wilandah seperti orang Inggris
orang Peransis orang baik sebagaimana dinamai pada hal berniagakan
kemari tetapi sekaliannja dengan tiada perbedakan diendjahkan dan
tiada dikurniakan jang ia berniaga kemari dan pada tempat atawa negeri atawa djadjahan jang lain jang ada ditakluk dibawah Paduka Seri
Sultan pada membawa barang
akan mendjual dan membeli atawa di-
perniagakan dengan apa djenis rupa dagangan serta berdjaga2 jang
rakjat² Paduka Seri Sultan djangan diperniagakan dengan olehnja barang djenis dagangan baik sebagaimana diatasnja serta diketahuikan
sigerah harus menghukumkan demi itu seperti orang jang melumpuhkan
dan memetjahkan waad perdjandjian ini .
Fasal jang kelima .
Maka segala djenis jang lain2 sebagai 8 ) lagi tiga djung Tjina boleh
datang berlajar dan berniaga kemari diluar badjak laut dan jaitu jang
membawa apiun dan rempah
pas perahu
tersembunji akan ditangkap dan diram-
dan isi2nja sekaliannja serta bahagi dua suatu bahagian
atas hisab Kompeni dan suatu bahagian atas hisab Paduka Seri Sultan
lagi pun atas denda kehidupannja .
Fasal jang keenam .
Supaja memberi alamat alichlas dan kesetiaan jang tiada berkeputusan
daripada Paduka Seri Sultan kepada Tuan Gurnadur Djenderai dan
Raden pan India jang mana oleh perdjandjian jang indah tachta keradjaan ditetapkan maka berdjandji Paduka Seri Sultan akan melarangkan sekali
jang tersembunji dan pada sekarang ini tiada sekali
akan
mendjual lada dengan djung Tjina atawa bangsa Wilandah atawa djenis jang lain
baik sebagaimana dinamai tetapi sekaliannja jang terse-
but daripada pulo jang besar ini dan tempat2 jang akan dialahkan dengan waktunja akan diserahkan kepada Kompeni dengan keteguhan
dari djenis
8)
50
jang tersebut dengan harga jang telah dituntuti jaitu anem
میکنه<noinclude></noinclude>
gu55fn7c01xh68vpdf1cv7rmds7gzz2
Halaman:Surat-surat perdjandjian antara Kesultanan Bandjarmasin dengan pemerintahan2 VOC.pdf/65
104
116948
321913
2026-10-21T08:51:57Z
Maria indah lestarii
27861
/* Telah diuji baca */
321913
proofread-page
text/x-wiki
<noinclude><pagequality level="3" user="Maria indah lestarii" /></noinclude>rijal tuah lagi pun mengaku Paduka Seri Sultan mana bunji fasal jang
ketudjuh dari waad perdjandjian jang telah dikerdjakan pada achir dengan ia ini tiada tinggal dalam kuatnja.
Fasal jang ketudjuh .
Sebab Paduka Seri Sultan menghendaki
pada
hal
melarang
sekali
djangan membawa keluar tersenibunji butir lada serta lain2 barang2
dari jang telah dilarangkan
kontraban supaja
diketahuikan terlebih
baiklah Paduka Seri Sultan memberi kuasa pada Kompeni akan memeriksakan segala wangkang Tjina dan perahu jang lain2 jang masuk
dan keluar kometir daripada kedua pihak jaitu daripada Paduka Seri
Sultan dan dari Kompeni djikalau dapat ditangkap jang ada butir lada
dan barang jang telah dilarangkan atawa kontraban akan diturut , bagaimana bunji pasal jang keempat maka Paduka Seri Sultan mengambil
supaja terlebih baik boleh mengetahui mengambil djangan diperniagakan jang tiada patut dan tersembunji akan suruh kerdjakan surat daftar
daripada butir lada jang masuk dan jaitu tiap2 tahun akan dikirimkan
kepada Tuan Gurnadur Djenderal dan Raden pan India ke Batawi.
Fasal jang kedelapan .
Oleh karena sebab itulah lada rempah² dan apiun akan disebutkan dagangan larangan atawa kontraban serta berikut barang siapa²nja dari
pada chadam2 dan rakjat2 Kompeni dan resident bersama2 diartikan
melumpuhkan dan melanggarkan maksud waad perdjandjian ini dengan mengerdjakan dan beri idzin atawa memberi pertolongan atas
perniagaan dagang jang telah dilarangkan jaitu rempah2 apiun dan lada
seperti jang tersebut pada fasal jang diatas akan suruh mengambil dia
dari sini serta disiksakan atas keridaan jang Maha Mulia dan Tuan
jang Bangsawan Tuan Gurnadur Djenderal dan Raden pan India tetapi
djikalau djadi pada sebelah pihak Tuan jang almusjarafat Paduka Seri
Sultan jaitu dalam kaum keluarga
atawa
pangeran²
daripada ' darah
akan dan diambil seperti suatu orang jang memetjah sahabat bersahabat
tetapi rakjat? Paduka Seri Sultan baik rakjat2 jang benar atawa orang
asing jang mengdijami disini atawa datang berniaga kemari orang Tjina
orang Bugis orang Mandar orang Bali orang Djawa dan orang Palembang serta lain djenis2 tiada membedakan sekali
baik disini atawa tem-
pat jang lain2 kuliling segala pulau Borneo dapat jang bertjela dan bersalahan akan disiksakan pada tubuhnja maka kedua perkara jang tersebut pada achir akan dimulai daripada hari jang termeteraikan waad
perdjandjian ini hanja jaitu daripada chadam dan ra'jat Kompeni akan
51<noinclude></noinclude>
8i2vd4qkqw4m1dt7bzt08vpt154ajpo
Halaman:Surat-surat perdjandjian antara Kesultanan Bandjarmasin dengan pemerintahan2 VOC.pdf/66
104
116949
321914
2026-10-21T08:52:47Z
Maria indah lestarii
27861
/* Telah diuji baca */
321914
proofread-page
text/x-wiki
<noinclude><pagequality level="3" user="Maria indah lestarii" /></noinclude>bernanti terlebih dahulu hingga dikabulkan oleh Gurnadur Djanderal
dan Raden pan India dan djikalau menjukupi jang telah dimusjawaratkan dan kemudian akan dimulai.
Fasal jang kesembilan .
Dan djikalau barang siapa2nja daripada pihak Kompeni jang mengdiami disini seperti resident atawa hoperhop jang memegang kuasa memberanikan pada hal dipaksai rakjat2 Sultan atawa lain djenis orang2
asing jang datang berniaga kemari atawa memberi idzin dagangan dengan perkara jang kedji atawa dipintaki djumlah rejal pas lebih dari
pada biasa maka Kompeni akan suruh mengambil dia itu dari sini serta
dibuang daripada pangkatnja supaja mendjadi suatu tuladan pada jang
jain.
Fasal jang kesepuluh.
Oleh karena seberapa kali² dipeladjari oleh pengetahuan rakjat² Pacuka Sultan antara berniaga dengan djenis Tjina dan bangsa lain² jang
tiada boleh dipertjajakan seperti patut pada saudagar2 jang mulai selamanja mentjahari kerugian sudagar² jang datang berniaga serta dikurangkan charadjatnja Paduka Seri Sultan dan membeli barang2nja denigan tiada mau membajar hanja djikalau ia berniat pada membajar
maka paksa suruh mengambil dan membeli barang2nja dengan harga
jang terlalu amat tinggi dan supaja ditegahkan perbuatan jang kedji
itu dan selamatkan perniagaan mengkabulkan Paduka Seri Sultan jang
sendiri boleh diperniagakan dengan keteguhan dari sekalian ra'jat²nja
dan dari Tjina datangnja djung boleh dibelikan serta
atas
keridaan
mendjual tetapi diluar dua atawa tiga ribu rejal harga barang mana
Tuan Sultan menghendaki dan menghusahakan dan jaitu dengan harga
jang akan ditentukan .
Fasal jang kesebelas.
Dan pada sekarang ini perniagaan intan ketjil besar tiada seorang boleh
berniaga melainkan Tuan Sultan dan Pangeran boleh diperniagakan.
berdjandji Paduka Seri Sultan baik oleh sendirinja dan Pangeran
jang
tersebut akan mendjual dan menjerahkan batu intan itu kepada Kom-peni dengan harga jang akan ditentukan , oleh karena itulah batu jang
tersebut lagi akan dibilang dagang larangan seperti apin lada dan
rempah
bagaimana bunji fasal jang tersebut diatas maka barang sia-
Fa²nja membawa intan dari Bandjar atawa daripada tempat jang lain2
jang ta'luk dibawah pulau Borneo ke Batawi pada hal didjual dengan
52<noinclude></noinclude>
mu0yhgujbwshiaze8bqjgddiryl82tw
Halaman:Surat-surat perdjandjian antara Kesultanan Bandjarmasin dengan pemerintahan2 VOC.pdf/67
104
116950
321915
2026-10-21T08:53:05Z
Maria indah lestarii
27861
/* Telah diuji baca */
321915
proofread-page
text/x-wiki
<noinclude><pagequality level="3" user="Maria indah lestarii" /></noinclude>tiada tjap dan idzin Paduka Seri Sultan akan dendakan pegang batu2nja dan disiksakan bagaimana menjertai.
Fasal jang keduabelas .
Sarang burung daripada djenis jang pertama dan kedua dan ketiga
sebagai lagi lain barang2 jang mengusahakan dalam negeri Tjina djikalau datang djung dari sana kemari maka nachoda itu harus menerima
barang2 jang tersebut oleh tangan Kompeni atas pembajaran barang2nja
dengan harga bagaimana biasa dalam daerah ini.
Fasal jang ketiga belas .
Oleh karena Kompeni sekarang ini sekian tahun2 terlalu amat telah
mengurangkan perniagaan emas oleh karena orang Kompeni tiada mau
berchadam dengan setianja tetapi dengan sangat kesukaran telah mengetahui jang resident2 sendiri mentjahari supaja boleh memenuhi pardjandjiannja dan Kompeni tiada boleh diperolehkan benda jang amat
indah ini maka berdjandji Komisaris jang tersebut pada awal satar ini
akan ditetapkan harga perbendaan ini atas dua belas rejal tuah pada
serejal berat emas halus atawa baik maka djadilah telah dua rejal lebih
harganja atas satu2 seperti jang telah biasa disini maka jang mendjual
boleh diserahkan ke Tatas di lodji Kompeni atawa ke Batawi oleh tangan operkupman2 dari Kota Intan disana .
Fasal jang keempatbelas .
Terlebih djauh berdjandji Kompeni dari sekarang hingga selama waad
perdjandjian ini dengan tiada pertjideraan menurut dan memeliharakan
menridakan jang orang Bandjar boleh berlajar ke Batawi Mangkasar
Bima Djawa Sumenep Bali Sumbawa tetapi tiada boleh lebih
jauh
kepihak masrik dan lagi tiada boleh lebih djauh kemagrib dan seperti
Beliton Palimbang Djohor Malaka dan lain2 negeri jang bersisi atawa
berdekat² maka Paduka Seri Sultan akan menaruh perintah jang chair
supaja rakjat jang tiada menurut ia ini djangan beroleh kerugian dan
tjilaka.
Fasal jang limabelas .
Dan oleh karena sebab seseorang jang membawa dagang larangan dan
tersembunji dengan segala djenis pendustaan dan memakai nama Paduka Seri Sultan supaja boleh berbebas daripada perpas serta dengan
tiada tiada berhentinja mentjahari untung oleh perbuatan jang kedji dan
53<noinclude></noinclude>
ia1poy1y3osioyj55vm9exmdv80yxzl
Halaman:Surat-surat perdjandjian antara Kesultanan Bandjarmasin dengan pemerintahan2 VOC.pdf/68
104
116951
321916
2026-10-21T08:53:25Z
Maria indah lestarii
27861
/* Telah diuji baca */
321916
proofread-page
text/x-wiki
<noinclude><pagequality level="3" user="Maria indah lestarii" /></noinclude>dusta jang ia membawa perahu Tuan Sultan maka Paduka Seri Sultan
mengkabulkan pada hal menjerahkan suatu surat daftar daripada perahu2nja dengan nama dan besarnja oleh resident2 jang mengdijami disini
supaja boleh tersebut dalam pas serta
menghabiskan
dari
perbuatan
jang djahat itu .
Fasal jang keenambelas .
Terlebih djauh sekalian perahu2 jang mengeluarkan dari sini akan ada
dengan suatu pas daripada Kompeni dan barang siapanja baik dilaut
disini atawa pada tempat jang lain2 ditangkap oleh kapal
lang
dan pentja-
atawa perahu Kompeni jang lain2 dengan tiada pas jang demikian
itu akan dirampas atas hisab Kompeni dan Paduka Seri Sultan .
Fasal jang ketudjuhbelas .
Berdjandjilah Kompeni djikalau barangkali datang kuasa dari djenis
orang asing baik orang Wilanda seperti orang dari pihak masrik baik
sebagaimana dinamai pada hal melawan atawa berperang ditanah Bandjar baik didarat atawa dilaut maka Kompeni akan menolong dengan
sesungguhnja Paduka Seri Sultan mengusirkan dan melinjapkan musuh
itu dengan tiada dipintaki suatu pembajaran atawa didjumlahkan belandja obat dan peluru .
Fasai jang kedelapanbelas .
Mengambillah lagi Paduka Seri Sultan jang sekali2 tiada beridzinkan
pada musuh jang melawan Kompeni baik siapa2nja atawa bagaimana
keadaannja pada hal menjembunjikan dirinja dalam negeri2 jang ta'luk
dibawahnja atawa tolong menjandarkan dan lagi bernaungkan dibawah
pandji2nja
sidurhaka
seteru
Kompeni,
tetapi
serta
datang
dibawa
' aidzatnja 9 ) dengan sigerah suruh menangkap serta diserahkan pada
Kompeni.
Fasal jang kesembilanbelas .
Sebagai lagi mengambil dan herdjandji Paduka Seri Sultan akan ber-
tudung operhupt atawa resident Kompeni serta rakjat dan lain chadam2
jang ada disini atawa jang akan datang atawa berlajar berniaga kemari sekaliannja itu dibawah pandji²nja antara hebat perbuatan orang
Bandjar sebagai lagi barang siapa2nja bertjela atawa bersalahan akan
و
عيد تن<noinclude></noinclude>
g4ios2fr464cx83cf5xsfjatmjf9lap