Θεσπιές Βοιωτίας
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Θεσπιές ήταν αρχαία πόλη της Βοιωτίας, μια από τις σημαντικότερες της αρχαίας Ελλάδας. Πήραν το όνομά τους από το βασιλιά των Θεσπιών Θέσπιο, γιο του Ερεχθέα και επώνυμου ήρωα των Θεσπιών. Ο Ερεχθέας ήταν, κατά τη μυθολογία, υιός της Γαίας (Γης) και του Ηφαίστου και ήταν βασιλιάς της Αθήνας, εισηγητής των Ελευσινίων μυστηρίων και ιδρυτής της εορτής των Παναθηναίων. Οι Θεσπιές έγιναν από νωρίς μέλος του κοινού των Βοιωτών και έλαβαν μέρος στον πόλεμο εναντίον των Περσών με 700 άνδρες και αρχηγό τον Δημόφιλο. Την εποχή της κυριαρχίας των Ρωμαίων, οι Θεσπιές γνώρισαν ακόμα μεγαλύτερη ακμή.
Σήμερα οι Θεσπιές είναι έδρα του Δήμου Θεσπιέων, που αποτελείται από την πόλη και τέσσερις ακομα οικισμούς(Άσκρη, Λεοντάρι, Νεοχώρι, Μαυρομμάτι). Έχουν, κατά την απογραφή του 2001, πληθυσμό 2.000 κατοίκων. Εξακολουθεί να ελκύει πολλους τουριστες κατα τους καλοκαιρινούς μηνες! Στις Θεσπιές όπως και σε όλα τα γειτονικά χωριά ομιλούνται τα "αρβανίτικα" που μοιάζουν πολύ με τα Αλβανικά. Η αρβανίτικη ονομασία των Θεσπιών είναι "Ρημόκαστρο" ή "Ερημόκαστρο". Σύμφωνα με την παράδοση από τις Θεσπίες καταγόταν η Φρύνη η εταίρα, ο μεγάλος έρωτας του Πραξιτέλη, όπου την χρησιμοποιούσε ως μοντέλο.
Στο Ιερό των Μουσών και του ομώνυμου ποταμού, καθρεπτιζόταν ο Νάρκισσος [1].
Αυτό που ίσως είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι καθώς ο Ηρακλής πήγαινε στον Κιθαιρώνα για να σκοτώσει το γνωστό λιοντάρι, σταμάτησε για ένα βράδυ στις Θεσπιές όπου ζήτησε φιλοξενία από τον βασιλιά Θέσπιο. Αυτός κατά το έθιμο τον φιλοξένησε στο παλάτι του και του ζήτησε να αποκτήσει απογόνους με τις πενήντα κόρες του. ‘Κανένα πρόβλημα’ λέει ο Ηρακλής και κάνει το χρέος του με όλες το ίδιο βράδυ. Εννέα μήνες αργότερα ο Βασιλιάς απέκτησε 50 εγγονούς, όλοι κατευθείαν απόγονοι του Ηρακλή.