Σιδηροδρομικός Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας είναι ένα συγκρότημα δύο σιδηροδρομικών σταθμών στα όρια των Δήμων Χαλανδρίου, Βριλησσίων και Αγίας Παρασκευής. Ο πρώτος σταθμός είναι σταθμός του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, επί της γραμμής Συγκοινωνιακού Κέντρου Αχαρνών - Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και ο δεύτερος είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 3. Οφείλει την ονομασία του στη λεωφόρο Δουκίσσης Πλακεντίας, με την οποία γειτνιάζει. Προσφέρει στους επιβάτες δυνατότητα μετεπιβίβασης μεταξύ του Αττικού Μετρό και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.
[Επεξεργασία] Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας (προαστιακού σιδηροδρόμου)
Ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Προαστιακού Σιδηροδρόμου βρίσκεται επί της γραμμής Συγκοινωνιακού Κέντρου Αχαρνών - Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουλίου 2004. Βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, στη νησίδα της Αττικής Οδού και διαθέτει κεντρική αποβάθρα και γραμμή εναπόθεσης αμαξοστοιχιών.
Προηγούμενος σταθμός | Σιδηροδρομικές γραμμές | Επόμενος σταθμός | ||
---|---|---|---|---|
Πεντέλης | Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών -
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών |
Παλλήνη |
[Επεξεργασία] Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας (Μετρό Αθήνας)
Ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του μετρό της Αθήνας βρίσκεται επί της γραμμής 3. Εγκαινιάστηκε στις 28 Ιουλίου 2004. Είναι υπόγειος και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες, καθώς και αμαξοστάσιο.
Ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας είναι τερματικός για ορισμένους συρμούς της γραμμής 3 του Αττικού Μετρό, ενώ άλλοι συρμοί συνεχίζουν τη διαδρομή τους προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, μέσω των γραμμών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Η μετάβαση αυτών των συρμών μεταξύ των δύο δικτύων επιτυγχάνεται μέσω συνδετήριας σήραγγας διπλής γραμμής αμέσως μετά τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Μεταξύ της εξόδου της σήραγγας και των αλλαγών τροχιάς από και προς τις γραμμές του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, οι συρμοί αλλάζουν το σύστημα ρευματοληψίας μεταξύ του συνεχούς ρεύματος 750 V από τρίτη τροχιά του Αττικού Μετρό και του εναλλασσομένου ρεύματος 25 kV 50 Hz από εναέριο καλώδιο του ΟΣΕ. Η σύνδεση του μετρό με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο λειτουργεί από τις 30 Ιουλίου 2004, ενώ τις προηγούμενες 2 ημέρες όλοι οι συρμοί χρησιμοποιούσαν τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ως τερματικό.
Στα αρχικά σχέδια κατασκευής της γραμμής 3 του μετρό και κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της κατασκευής του, ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας αναφερόταν με την ονομασία «Σταυρός», η οποία προερχόταν από τη συνοικία της Αγίας Παρασκευής την οποία εξυπηρετεί ο σταθμός (ο σταθμός που είναι σήμερα γνωστός ως σταθμός Χαλανδρίου ήταν τότε γνωστός με το όνομα «Δουκίσσης Πλακεντίας» και δεν πρέπει να συγχέεται με τον σημερινό σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της γραμμής Εθνικής Άμυνας - Δουκίσσης Πλακεντίας αποφασίστηκε η μετονομασία του σταθμού στο σημερινό του όνομα.
Προηγούμενος σταθμός | Γραμμές μετρό | Επόμενος σταθμός | ||
---|---|---|---|---|
Χαλάνδρι | Γραμμή 3 | Παλλήνη |