Αθλητική Ένωση Λεμεσού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΑΕΛ

Πλήρες όνομα AΘΛHTIKH ENΩΣH ΛEMEΣOY
Έτος ίδρυσης 1930
Γήπεδο Τσίρειο
Πρόεδρος ΜΑΡΙΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΥ
Προπονητής ΠΑΝΙΚΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Κατηγορία 1η Κατηγορία
{{{σεζόν}}} {{{θέση}}}
Χρώματα ομάδας Χρώματα ομάδας Χρώματα ομάδας
Χρώματα ομάδας
Χρώματα ομάδας
 
Εντός έδρας
Χρώματα ομάδας Χρώματα ομάδας Χρώματα ομάδας
Χρώματα ομάδας
Χρώματα ομάδας
 
Εκτός έδρας

Πίνακας περιεχομένων

[Επεξεργασία] Ταυτότητα σωματείου

Ημερομηνία ίδρυσης: 4 Οκτωβρίου 1930

Τμήματα: Ποδόσφαιρο, Καλαθόσφαιρα, Πετόσφαιρα, Ποδηλασία, Μπόουλινγκ

Τμήματα που λειτούργησαν στο παρελθόν: Θαλάσσια σπορ (Υδατοσφαίριση, Λεμβοδρομίες), Χόκεϊ, Χειροσφαίριση

Τίτλοι τμημάτων

  • Ποδόσφαιρο 29
  • Καλαθόσφαιρα 55
  • Πετόσφαιρα 81
  • Λεμβοδρομίες 3
  • Χειροσφαίριση 2
  • Χόκεϊ 2
  • Μπόουλινγκ 4
  • Ποδηλασία 6
  • Σύνολο τίτλων 182

[Επεξεργασία] Ιστορία

Στις 4 Οκτωβρίου του 1930 τριάντα ένας αθλητές και παράγοντες της Λεμεσού αποφάσισαν τη σύσταση της Αθλητικής Ένωσης Λεμεσού (ΑΕΛ). Στο ζαχαροπλαστείο Άγιος Γεώργιος στην οδό Αγίου Ανδρέου πήραν την ιστορική απόφαση.

Οι πρώτες ταυτότητες μελών της ΑΕΛ είχαν αρχίσει να εκδίδονται από την 1η Ιουλίου 1930. Ο πρώτος τερματοφύλακας της ΑΕΛ, Γεώργιος Κωνσταντίνου Πλατσιάρας, κατέχει την πρώτη ταυτότητα που εκδόθηκε (αρ. μητρώου 1).

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΛ αποτελούσαν εξέχουσες προσωπικότητες της Λεμεσιανής κοινωνίας: Κρίτων Τορναρίτης (δικηγόρος και αργότερα πρώτος Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας), Λεύκιος Ζήνων, Γιάννης Παρέας, Γιάγκος Αραούζος, Νίκος Σολωμονίδης (πατέρας του Δημήτρη Σολομωνίδη), Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Σταύρος Πίττας. Άλλοι πρωτεργάτες ήταν οι Μάριος Μαληκκίδης, Γιάγκος Λιμνατίτης (υπηρέτησε επι 20ετία ως πρόεδρος της ΑΕΛ), Πάρης Πιερής, Παναγιώτης Μαύρος, Γεώργιος Πλατσιάρας και ο Βρετανός Marten Williamson. Το όνομα Αθλητική Ένωσης Λεμεσού (ΑΕΛ) ήταν έμπνευση του τότε διευθυντή του κτηματολογίου Δημήτρη Τσιέπη.

[Επεξεργασία] Σταθμοί

1931: Το πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι της ιστορίας της στις 6 Ιανουαρίου, η ΑΕΛ συντρίβει την ΕΠΑ στη Λεμεσό με 6-1.

1932: Η ΑΕΛ γίνεται η πρώτη κυπριακή ομάδα που φέρνει Ελλαδίτη προπονητή, τον Αργύρη Γαβαλά.

1934: Η ΑΕΛ, μαζί με τα σωματεία Τραστ, Ολυμπιακός Λευκωσίας, Άρη, ΑΠΟΕΛ, Τουρκική Λέσχη, Ανόρθωση Αμμοχώστου, και ΕΠΑ, ιδρύουν την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).

1938: Σε επίσημο αγώνα για το παγκύπριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στις 20 Νοεμβρίου, η ΑΕΛ διασύρει στο τοπικό ντέρμπυ τον Άρη με 24-1 και δημιουργεί ένα μεγάλο παγκύπριο ρεκόρ.

1939: Η ΑΕΛ κατακτά τον πρώτο ποδοσφαιρικό τίτλο Κυπέλλου στην ιστορία της, νικώντας στον τελικό το ΑΠΟΕΛ με 3-1.

1941: Η ΑΕΛ κατακτά τον πρώτο ποδοσφαιρικό τίτλο Πρωταθλήματος στην ιστορία της.

1956: 29 ποδοσφαιριστές της πρώτης και της αναπληρωματικής ομάδας μαζί με τον προπονητή αποχωρούν από την πρωταθλήτρια ΑΕΛ και ενσωματώνονται στον Απόλλωνα που βρισκόταν στην Β' κατηγορία. Αιτία η άρνηση του Νίκου Σολομωνίδη να επιτρέψει την πολιτικοποίηση του σωματείου.

1968: Η ΑΕΛ κερδίζει το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα για 5η φορά στην ιστορία της, αγωνίζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, και γίνεται μια από τις πέντε κυπριακές ομάδες που αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα Α' Εθνικής.

1974: Η ΑΕΛ κατακτά τον πρώτο καλαθοσφαιρικό τίτλο πρωταθλήματος στην ιστορία της.

1976: Η ομάδα πετόσφαιρας γυναικών κατακτά το πρωτάθλημα στην πρώτη διοργάνωση.

1977: Η ΑΕΛ γίνεται η πρώτη ομάδα που εκπροσωπεί την Κύπρο σε ευρωπαική διοργάνωση καλαθόσφαιρας.

1983: Σε επίσημο αγώνα του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας, η ΑΕΛ συντρίβει τον Εθνικό με 177-39 και δημιουργεί παγκύπριο ρεκόρ καλύτερης επίθεσης και μεγαλύτερης διαφοράς σε ένα αγώνα. Το ρεκόρ παραμένει μέχρι σήμερα.

1987: Σον 45ο τελικό Κυπέλλου Κύπρου, η ΑΕΛ κέρδισε τον 5ο ποδοσφαιρικό τίτλο κυπελλούχου στην ιστορία της νικώντας τον Απόλλωνα.

1989: Η ΑΕΛ σημειώνει την πρώτη της επίσημη ευρωπαική νίκη με 1-0 επί της Αντμίρα Βάκερ (Αυστρίας) στο Τσίρειο στάδιο για το Κύπελλο Κυπελλούχων.

1994: Η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΛ υποβαθμίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Β' κατηγορία.

1996: Η ποδοσφαιρική ομάδα, μετά από 62 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Α' κατηγορία, υποβαθμίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Β' κατηγορία.

2002: Η ποδοσφαιρική ομάδα επιστρέφει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 13 χρόνια απουσίας.

2003: Η ομάδα μπάσκετ σημειώνει τη μεγαλύτερη επιτυχία του σωματείου στην ιστορία του κατακτώντας αήττητη το ευρωπαϊκό Regional Challenge Cup, ενώ λίγες μέρες αργότερα στέφεται πρωταθλήτρια Κύπρου μετά από 15 χρόνια.

[Επεξεργασία] Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ιστορική ιστοσελίδα ΑΕΛ

Ιστοσελίδα της ΑΕΛ

Ιστοσελίδα ΑΕΛ

Επίσημη ιστοσελίδα σωματείου ΑΕΛ

Επίσημη ιστοσελίδα ΣΥΦΑΕΛ

Κυπριακό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, 2006-2007

ΑΕΚ | ΑΕΛ | ΑΕΠ Πάφου | Ανόρθωση Αμμοχώστου | ΑΠΟΕΛ | Απόλλων Λεμεσού | Άρης Λεμεσού | Αγία Νάπα | Ένωσης Παραλιμνίου | Εθνικός Άχνας | Νέα Σαλαμίνα | Ολυμπιακός Λευκωσίας | Ομόνοια

Ποδόσφαιρο Κύπρου
Cyprus Football Association - Εθνική Ομάδα - Αθλητικοί σύλλογοι Κύπρου
Διαγωνισμοί: Κυπριακό Πρωτάθλημα - Κυπριακό πρωτάθλημα γυναικών - Κυπριακό Κύπελλο - Κυπριακή Ασπίδα
Άλλες γλώσσες