Κακοκαιρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μπάλες χαλαζιού αποτελούμενη εμφανώς από περισσότερες μπάλες

Ως κακοκαιρία ορίζεται ένα διάστημα με "κακές" καιρικές συνθήκες. Αυτό το διάστημα μπορεί να συμπεριλαμβάνει ισχυρές βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις, καταιγίδες με ή χωρίς χαλάζι. Πρόκειται για μία γενικά αφηρημένη έννοια. Λόγω του πλούσιου γεωγραφικού διαμελισμού αλλά και της σχετικά μεγάλης έκτασης της Ελλάδας, είναι σχεδόν απίθανο μία κακοκαιρία να επηρεάζει όλες τις περιοχές ταυτόχρονα.

Στην Ελλάδα, οι κακοκαιρίες συμβαίνουν συνήθως το φθινόπωρο, το χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Πιο συγκεκριμένα:

Πίνακας περιεχομένων

[Επεξεργασία] Άνοιξη

Τους εαρινούς μήνες, οι κακοκαιρίες σχετίζονται συνήθως με καταιγίδες που εστιάζονται στις παραθαλάσσιες περιοχές και, προϊούσης της εποχής, σε ηπειρωτικές περιοχές. Χιονοπτώσεις μπορούν να λάβουν χώρα στις αρχές της άνοιξης σε εκτεταμένες εκτάσεις, αλλά τον Απρίλιο και το Μάιο επηρεάζουν συνηθέστατα τις ηπειρωτικές και δη τις ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Στις αρχές της εποχής, παρατηρείται μερικές φορές παγετός, συνηθέστατα δε στις ηπειρωτικές περιοχές.

[Επεξεργασία] Καλοκαίρι

Τους θερινούς μήνες, οι κακοκαιρίες σχετίζονται συνηθέστατα με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις που μπορεί να επιφέρουν καταστροφές στις καλλιέργειες. Το χιόνι είναι πολύ σπάνιο και επισκέπτεται αποκλειστικά ορεινές περιοχές.

[Επεξεργασία] Φθινόπωρο

Τους φθινοπωρινούς μήνες συμβαίνουν συχνά κακοκαιρίες με παρατεταμένες βροχοπτώσεις και, συνήθως στα ορεινά, χιονοπτώσεις. Καταιγίδες πλήττουν αρχικά βασικά τις ηπειρωτικές περιοχές και, προϊούσης της εποχής, τις παραθαλάσσιες περιοχές.

[Επεξεργασία] Χειμώνας

Τους χειμερινούς μήνες μπορεί να παρατηρηθεί οποιοδήποτε είδος κακοκαιρίας που μπορεί να επηρεάσει μία περιοχή είτε με ισχυρές βροχοπτώσεις, είτε με χαλαζοπτώσεις (αποκλειστικά στις παραθαλάσσιες περιοχές όμως), είτε με χιονοπτώσεις και παγετό.

[Επεξεργασία] Συνοπτικές συνθήκες σχετιζόμενες με κακοκαιρίες

Ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα στην Ελλάδα: 12/09/2002. Εικόνα από το wetterzentrale.de
Ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα στην Ελλάδα: 12/09/2002. Εικόνα από το wetterzentrale.de
Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στο Ανατολικό Αιγαίο στις 13/2/2004 με ταυτόχρονη κάθοδο πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τη ΒΑ Ευρώπη που συνδυάστηκε με ιδιαίτερα ισχυρές χιονοπτώσεις στην ανατολική και νότια, κυρίως, ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Εικόνα από το wetterzentrale.de
Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στο Ανατολικό Αιγαίο στις 13/2/2004 με ταυτόχρονη κάθοδο πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τη ΒΑ Ευρώπη που συνδυάστηκε με ιδιαίτερα ισχυρές χιονοπτώσεις στην ανατολική και νότια, κυρίως, ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Εικόνα από το wetterzentrale.de

Σχετίζονται συνηθέστατα με την ύπαρξη βαρομετρικού χαμηλού που έχει το κέντρο του, σε γενικές γραμμές, νότια από την περιοχή ενδιαφέροντος. Όσο πιο αργή η κίνηση του χαμηλού και όσο καλύτερη η "υποστήριξη" στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα από τον αεροχείμμαρο, τόσο πιο παρατεταμένα τα φαινόμενα. Όταν χιονίζει στην Αθήνα, το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού είναι συνηθέστατα μεταξύ των Κυκλάδων, του νομού Σάμου και των Δωδεκανήσων, ενώ στα Βαλκάνια υπάρχει ισχυρός ή καταρρέων αντικυκλώνας. Μερικές φορές, αντί του ευρωπαϊκού αντικυκλώνα, υπάρχει ο Σιβηρικός αντικυκλώνας που δίνει έξαρση νοτιοανατολικά, προς την Ανατολική Ευρώπη. Σε γενικές γραμμές, οι άνεμοι βόρειας-βορειοανατολικής συνιστώσας "φέρνουν" το περισσότερο χιόνι στην Αττική. Άνεμοι με περισσότερο ανατολική συνιστώσα "φέρνουν" περισσότερο χιόνι στη Φθιώτιδα, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία. Βόρειοι ή βορειοδυτικοί άνεμοι μπορούν να φέρουν χιόνι στις Βόρειες Σποράδες και τα νησιά του Αιγαίου.

[Επεξεργασία] Αφιερώματα σε κακοκαιρίες που επηρέασαν την Ελλάδα


[Επεξεργασία] Δείτε επίσης

  • Κλίμα της Ελλάδας