Μεροβίγγειοι
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Μεροβίγγειοι (Merovingi) ήταν δυναστεία Φράγκων βασιλέων που βασίλευσαν στην περιοχή της αρχαίας Γαλατίας. Η δυναστεία ξεκινάει με τον Κλοντιόνε που ήταν αρχηγός γαλλικού φύλου. Γιός του ήταν ο Μεροβέος , ο οποίος δίνει και το όνομα στην δυναστεία και που βασιλεύει από το 447 εώς το 458. Τη θέση του θα την πάρει ο γιός του Χιλδέριχος Α' (458-481), ακολουθούμενος από τον Χλωδοβίκο Α' ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ο πρώτος βασιλιάς της δυναστείας αφού είναι αυτός που ένωσε τους Φράγκους και που προσχώρησε στον τριαδικό Καθολικό χριστιανισμό σε αντίθεση με τους περισσότερους γερμανικούς λαούς που εκείνη την περίοδο ακολουθούσαν τον Αρειανισμό. Με αυτόν τον τρόπο κέρδισε τη συμπάθεια των Γαλλο-Ρωμαίων υπηκόων του. Θα βασιλεύουν με τη βοήθεια των κυρίων του παλατιού που είναι κάτι σαν πρωθυπουργοί.
[Επεξεργασία] Θρύλοι και ιστορίες
Για τους Μεροβίγγειους υπήρχε ο θρύλος ότι είχαν έρθει από την θάλασσα. Λεγόταν ότι είχαν υπεράνθρωπες δυνάμεις και διαδόθηκαν διάφορες ιστορίες για την καταγωγή της οικογένειας. Λεγόταν ότι η μητέρα του Μεροβέου βιάστηκε από ένα θαλάσσιο τέρας όταν ήταν ήδη έγκυος και έτσι γεννήθηκε ο Μεροβέο. Άλλες ιστορίες έλεγαν ότι ο οίκος προερχόταν από την αρχαία Ελλάδα, ενώ μια άλλη τους θέλει απογόνους αίματος του Ιησού και της Μαρίας Μαγδαληνής κ.α.
[Επεξεργασία] Πορεία του βασιλείου
Με τον θάνατο του Χλωδοβίκου Α' το βασίλειο μοιράζεται στους γιους του βασιλιά, όπως ήταν συνήθεια στα Γερμανικά φύλα απο τα οποία προέρχονται και οι Φράγκοι. Στη διάρκεια της δυναστείας το βασίλειο θα μοιραστεί και θα επανενωθεί πολλές φορές. Η δυναστεία θα αντικατασταθεί από τους Καρολίγγειους που ήταν κύριοι του παλατιού.
[Επεξεργασία] Κατάλογος βασιλέων της δυναστείας
Στη συνέχεια καταγράφονται οι βασιλείς, η περίοδος βασιλείας τους και σε ποια ή ποιες από τις 4 περιοχές, που διαιρέθηκε το βασίλειο κατά περιόδους, βασίλεψαν.
Κλοντιόνε (Clodione) |
Μεροβέος (Meroveo) 447-458 |
Χιλδέριχος Α' 458-481 |
Χλωδοβίκος Α' (Clovis/Chlodoveus/Chlodwig I) 481-511 |
Με τον θάνατο του Χλωδοβίκου το βασίλειο μοιράζεται στους τέσσερις γιούς του
Λουτέτια Leutetia (Παρίσι Parigi) | Σουασόν Soissons | Ορλεάνη Orleans | Reims |
Χιλδεβέρτος Α' 511-558 | Κλοθάριος Α' 511-561 | Clodomero 511-524 | Θεοδώριχος Α' της Αυστρασίας (Teodorico I) 511-534 |
Teodoberto I 534-548 | |||
Teodobaldo 548-555 | |||
Κλοθάριος Α' 511-561 |
Αυστρασία (Austrasia) | Νευστρία | Μποργκόνια (Borgogna) |
Κλοθάριος Β' 584-629 | ||
Cariberto II 629-632 | ||
Chilperico I 632 | ||
Δαγοβέρτος Α' 632-639 |
Αυστρασία (Austrasia) | Νευστρία |
Χιλδέριχος Β' 673-675 | |
Χλωδοβίκος Β' των Φράγκων 675-676 | |
Δαγοβέρτος Β' 676-679 | |
Θεοδώριχος Γ' της Αυστρασίας και της Νευστρίας 673, 679-691 | |
Χιλδεβέρτος Β' των Φράγκων 695-711 | |
Δαγοβέρτος Γ' των Φράγκων 711-715 | |
Chilperico II 715-720 | |
Θεοδώριχος Δ' της Αυστρασίας και της Νευστρίας 720-737 | |
Χιλδέριχος Γ' 742-751 |