Harry Potter dan Pujaan Kematian
Dari Wikipedia bahasa Melayu
Buku / Novel | |
Harry Potter and the Deathly Hallows | |
---|---|
Siri | Ketujuh |
Pengarang Asal | Joanne Kathleen Rowling (J. K. Rowling) |
ISBN | - |
Kod Buku | - |
Saiz | - |
Terbitan | Scholastic Press |
Bahasa | Bahasa Inggeris |
Tahun Keluaran | 2007 |
Harry Potter and the Deathly Hallows iaitu buku ketujuh dalam siri Harry Potter merupakan peleraian bagi keseluruhan siri Harry Potter. Dalam laman web peribadi J.K. Rowling, beliau menyatakan bahawa kerja menghasilkan karya Harry Potter 7 telah dijalankan pada tahun 2006 dan telah tamat pada 11 Januari 2007. Oleh itu, buku Harry Potter 7 akan diterbitkan pada tahun 2007 iaitu pada 21 Julai 2007, seminggu selepas pelancaran filem kelima, Harry Potter and the Order of the Phoenix.
Jadual isi kandungan |
[Sunting] Tajuk
Menjelang Krismas iaitu pada 21 Disember 2006, J.K. Rowling memperkenalkan tajuk bagi buku terakhir ini di laman web rasminya sebagai hadiah Krismas daripadanya kepada peminat dan untuk mengetahui tajuknya, pengunjung perlu memainkan sebuah permainan perkataan "hangman". Didapati, tajuknya adalah "Harry Potter and the Deathly Hallows" yang secara kasarnya bermaksud "Harry Potter dan Pujaan Kematian". Dikhabarkan, terdapat sepucuk nota yang ditulis oleh JK Rowling di Balmoral Hotel, Edinburgh yang menyatakan "JK Rowling telah siap menulis Harry Potter and the Deathly Hallows di dalam bilik ini (652) pada 11 Januari 2007.
[Sunting] Bahagian Plot Buku Lepas Yang Masih Belum Terungkai
- Harry akan kembali ke rumah ibu bapa saudaranya yang bukan ahli sihir Muggle iaitu rumah Pakcik Dursley dan Makcik Petunia (setelah diberi peluang untuk bekerjasama dengan Profesor Albus Dumbledore), semasa cuti sekolah. Perlindungan sihir Dumbledore telah diatur, di mana ia memerlukan Harry untuk tinggal bersama keluarga bapa dan ibu saudaranya tersebut hingga umurnya genap 17 tahun.
- Bill Weasley dan Fleur Delacour merancang untuk berkahwin pada bulan Ogos dan beberapa watak utama akan dijemput unuk meraikannya.
- Adalah tidak dapat dipastikan perkara yang akan terjadi kepada Hogwarts setelah sekolah tersebut telah diserang pada bahagian akhir buku ke-6, tetapi Harry telah menyatakan bahawa dia akan meninggalkan sekolah tersebut untuk menyambung semula perjuangannya menentang Voldemort. Namun jika sekolah itu dibuka semula, seorang guru baru bakal diperlukan dalam subjek Pertahan Terhadap Ilmu Hitam (menggantikan Severus Snape), dan berkemungkinan guru subjek Transfigurasi, Minerva McGonagall bakal menjadi guru besar pengganti.
- Harry bercadang untuk melawat semula kawasan tapak bekas rumah ibubapanya di Godric's Hollow dan Ronald Weasley bersama Herione Granger mungkin akan menemani beliau.
- Harry akan genap umur matang untuk ahli sihir iaitu 17 tahun pada 31 Julai, di mana dia mula dibenarkan untuk menggunakan sihir di luar kawasan sekolah dan dunia sihir sebelum mendapatkan lesen untuk sihir Apparate. Kawannya Ronald Weasley, Hermione Granger serta rakan-rakannya yang lain sudahpun menyambut ulangtahun ke-17 semasa tahun 6.Neville Longbottom yang menyambut hari jadinya yang ke 17 sehari sebelum Harry iaitu pada 30 Julai-kerana di dalam buku ke-6 telah dikatakan bahawa berkemungkinan yang sebenarnya Voldemort sedang memburu Neville Longbottom dan bukannya Harry.
- Harry mesti memusnahkkan semua Horcrux milik Voldemort. Dumbledore mengatakan bahawa terdapat 8 horcux dan 2 telahpun dimusnahkan.
- Masih tidak terdapat jawapan bagi penutup buku ke-6 bagi identiti watak misteri R.A.B yang dikatakan telah mencuri salah sebuah Horcrux Voldemort iaitu sebuah loket dengan niat untuk menghancurkannya dengan menggantikannya dengan sebuah loket palsu, yang kemudian dapat ditebus semula oleh Harry dan Dumbledore. Watak yang dikatakan paling sesuai ialah Regulus Black yang dikatakan Rowling sebagai satu tekaan yang baik semasa sebuah temuramah. Di dalam buku ke-5 juga dikatakan bahawa semasa adegan membersihkan almari di Nombor Dua Belas, Grimmauld Place, Harry adn beberapa watak lain telah menjumpai sebuah loket yang berat yang tidak dpat dibuka.
- Harry telah meyakinkan Remus Lupin dan Sirius Black untuk melepaskan Peter Petigrew di dalam buku ke-3. Hal ini bermakna, Peter Petigrew telah berhutang nyawa bersama Harry dan masih tidak terdapat bukti-bukti yang menunjukkan hutang tersebut telah terbalas.
[Sunting] Maklumat-maklumat yang telah dikenalpasti
Cerita sebenar Harry Potter hanya akan diketahui selepas penerbitan versi bahasa Inggeris Harry Potter. Walau bagaimanapun, pelbagai maklumat telah diberikan olah pelbagai pihak. Maklumat yang telah dikenalpasti oleh J.K. Rowling adalah seperti berikut.
- Buku ke-7 merupakan buku yang kedua paling tebal selepas Harry Potter Dengan Kumpulan Phoenix.
- J.K. Rowling telah menulis bab terakhir bagi Harry Potter 7. Perkataan terakhir bagi Harry Potter 7 ialah "scar" (parut).
- Latar masa bagi Harry Potter 7 adalah bermula pada tahun 1997.
- Harry akan kembali ke rumah keluarga Dursleys buat kali terakhir sebelum ulang tahun 17 Harry. Dia membuat rancangan untuk melawat Godric's Hollow dan menghadiri majlis perkahwinan Bill dan Fleur dalam Julai. Harry akan berumur 17 pada 31 Julai 1997, dan dia akan menjadi dewasa dan mempunyai kelayakan untuk mengambil ujian Muncul Tiba-tiba. Neville Longbottom juga akan berumur 17 pada akhir bulan Julai 1997. Ron dan Hermione sudah pun 17.
- Kita akan mengetahui sebab sesetengah orang boleh menjadi hantu dan sesetengah tidak boleh selepas mati.
- Kita akan mengetahui banyak tentang Lily Potter dalam buku ketujuh.
- 2 watak penting akan dimatikan oleh J.K. Rowling.
- J.K. Rowling tidak akan meneruskan cerita siri Harry Potter dengan menulis buku ke-8.
- Kemungkinan Harry akan mati kerana JK Rowling mendakwa beliau tidak ingin orang lain yang membuat sambungannya setelah beliau meninggal. Kemungkinan beliau akan mengikuti jejak Agatha Christie yang mematikan watak utama Detektif Hercule Poirot yang di akhir cerita.
[Sunting] Khabar Angin
Maklumat tersebut diberikan oleh seorang penyunting Harry Potter. Walau bagaimanapun, perkara tersebut tidak mendapat pengesahan dari pengarang cerita yang asal. Berkemungkinan, khabar angin tersebut adalah palsu semata-mata.
- Dumbledore akan wujud tetapi beliau tidak akan hidup semula. Kewujudan Dumbledore membawa kepada perkembangan plot.
- Hogwarts akan dihentikan sekolah sehingga Voldemort ditewaskan.
- Harry, Ron dan Hermione akan terus berada di dalam Hogwarts kerana diari penyiasatan yang ditinggal olah Dumbledore menunjukkan bahawa terdapat kuasa yang menakutkan Voldemort di dalam Hogwarts. Voldemort ingin mendapatkannya manakala Harry, Ron dan Hermione mesti mendapatkannya sebelum Voldemort mendapatkannya.
- Sejarah dan kuasa ajaib Hogwarts akan ditunjukkan oleh Harry, Ron dan Hermione dan rahsia di sebalik Hogwarts:Sejarahnya
- Ginny akan menunjukkan bahawa dia akan bersama dengan Harry selama-lamanya walau apa yang berlaku.
- Ahli-ahli Kumpulan Phoenix akan bertempur mati-matian dengan Death Eater bagi mendapatkan masa untuk Harry.
- Dumbledore menginginkan Harry bertempur dengan Voldemort secara bersemuka disebabkan Kumpulan Phoenix tidak mempunyai kemampuan untuk bertempur dengan kuasa Voldemort (juga bagi memenuhi ramalan).
- Perang tanding antara Harry dan Voldemort adalah di dalam rumah Harry dilahirkan. Mereka masing-masing telah menggunakan kuasa menterbalikkan masa dan menghalang berlakunya sesuatu.
- Ron, Hermione dan Ginny tidak dapat menemani Harry sehingga pengakhiran cerita. Walau bagaimanapun, mereka tidak akan mati.
- Ron telah memberitahu Hermione tentang perasaan cintanya, malangnya situasi pada masa itu adalah huru-hara dan Ron menafikannya selapas itu.
- Neville dan Malfoy memainkan peranan yang sangat penting dalam plot cerita ini.
- Snape berkemungkinan akan mati.
[Sunting] Pelbagai Soalan, Tekaan, dan Kemungkinan
- Siapakah R.A.B ?
Regulus Black, adik Sirius Black. Dalam muka surat 131 versi bahasa Melayu Harry Potter dalam Kumpulan Phoenix, tertulis "Mereka juga menjumpai sebentuk loket yang tidak dapat dibuka," berkemungkinan loket tersebut merupakan horcrux Voldemort.
- Apakah horcrux Voldemort yang lain?
Horcrux yang telah ditentukan adalah loket Slytherin, diari Tom Riddle dan cincin Marvolo. Horcrux lain yang berkemungkinan: piala Hufflepuff, sesuatu barangan Ravenclaw (terdapat pihak yang beranggapan bahawa ia merupakan tongkat sakti Hufflepuff) dan Nagini, ular Voldemort seperti yang disyaki oleh Dumbledore. Walau bagaimanapun, parut Harry juga dipercayai sebagai salah satu Horcrux.
- Severus Snape berada di pihak baik atau jahat?
Pada pengakhiran cerita Harry Potter 6, Snape telah membunuh Dumbledore dan melarikan diri. Dia mengaku yang dialah Putera Berdarah Kacukan yang merupakan tajuk Harry Potter 6. Walau bagaimanapun, dia dipercayai bahawa dia mungkin berada di pihak Dumbledore kerana ramai yang percaya Dumbledore merayu kepada Snape sebelum Snape membunuh beliau. Rayuannya dipercayai oleh pelbagai pihak yang dia menyuruh Snape untuk membunuhnya agar dia mendapat kepercayaan Voldemort.
Siri Harry Potter rekaan J. K. Rowling | |||
---|---|---|---|
|
|||
Batu Hikmat | buku | filem | |
Bilik Rahsia | buku | filem | |
Banduan Azkaban | buku | filem | |
Piala Api | buku | filem | |
Kumpulan Phoenix | buku | (filem) | |
Putera Berdarah Kacukan | buku | (filem) | |
Pujaan Kematian | (buku) | ||
|
|||
Watak – Tempat – Terjemahan – Subjek - Objek - Makhluk - Petikan |