Αλέξια
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πιθανή παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων |
Το περιεχόμενο που υπήρχε στο παρόν άρθρο πιθανόν παραβιάζει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχεται από την ιστοσελίδα: Αν σκοπεύετε να επεξεργαστείτε το άρθρο, παρακαλούμε να το κάνετε χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο σε μία προσωρινή σελίδα. Ένας διαχειριστής θα αναλάβει τη μετακίνηση του νέου άρθρου που θα επεξεργαστείτε από την προσωρινή σελίδα στον τίτλο του παρόντος άρθρου. |
|
Η Αλέξια γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου στην Αμμόχωστο της Κύπρου οπου και έζησε τα παιδικά της χρόνια ως τον Αυγουστο του 1974 που η τουρκική εισβολή , καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα , ανάγκασε την οικογένεια της και χιλιάδες Ελληνοκύπριους να γίνουν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την χώρα.
Το 1981 πήρε μέρος για πρώτη φόρα στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον , εκπροσωπώντας την Κύπρο μαζί με το συγκρότημα ISLAND και το τραγούδι «Μόνικα» , που κέρδισε την 6η θέση. Την ίδια χρονιά έφυγε για σπουδές στην Βοστόνη , στο περίφημο κολλέγιο BERKLEΕ COLLEGE OF MUSIC (με καθηγητή τον παγκοσμιου φήμης vibraphonist GARY BURTON). Εκεί την επέλεξε να τραγουδήσει σε μια συναυλία του διάσημος τζαζίστας Τσικ Κορία , με τον οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα φιλικές σχέσεις.
Απο το 1985 ως το 1987 η Αλέξια μένει στην Νέα Υορκη και συμμετέχει σε διάφορα μουσικά γκρούπ κάνοντας ζωντανές εμφανίσεις. Ήταν ενεργό μέλος 5 συκγκροτημάτων και τραγούδησε σε τζαζ κουαρτέτααλλά και σε ποπ και ροκ μπάντες! Εμφανίστηκε σε κλαμπ του Μανχάταν και συνεργάστηκε με μπάντες του Φρέντυ Τζάκσον και της μαύρης ντίβας Ρομπερτα Φλάκ!
Το 1985 μάλιστα, η Αλέξια δίδακσε στο ΒΟSTON COMMUNITY CENTER σολφέζ , μουσικολογία και ακουστική ανάλυση! Επίσης παρακολουθησε μαθήματα VOICE THERAPY απο τον διάσημο δόκτορ BLAIR Mc CLOSKY! Άξιο λόγου ειναι να αναφέρουμε οτι το 1982 η Αλέξια κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ στην Αμερική που κατάφερε να μπεί στο Τοπ-100 του Billboard με το τραγούδι 'I AM SIAM'. Είναι η μοναδική Ελληνίδα που κατάφερε κάτι τέτοιο!
Το 1987 ήταν η χρονιά της Αλέξιας , αφου επέστρεψε στην Κύπρο για να πάρει μέρος 2η φορά στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον. Το τραγούδι ήταν το «Άσπρο Μαύρο» (Ανδρος και Μαρία Παπαπαύλου) και πήρε την 7η ΄θεση. Το τραγούδι πούλησε πάνω απο 250.000 στις Σκανδιναβικές χώρες.
Μετά την τεράστια επιτυχία του κομματιού μένει μόνιμα στην Ελλάδα και υπογράφει με την Πόλυγκραμ συμβόλαιο για τον πρώτο της δίσκο. Τον δίσκο έγραψε ο «Φοίβος» της εποχής εκείνης , Κώστας Χαριτοδιπλωμένος και οι στίχοι ήταν του Γιώργου Μίτσιγκα. Το άλμπουμ «ΑΛΕΞΙΑ» έσπασε ρεκόρ πωλήσεων για πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη (180.000) και τα τραγούδια ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΞΕΝΥΧΤΑΝΕ, ΣΤΑΛΙΑ ΣΤΑΛΙΑ, ΤΟ ΞΕΡΩ ΤΟ ΞΕΡΩ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΘΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ τραγουδήθηκαν απο χιλίαδες στόματα. Ο χαλασμός άρχισε και η αναγέννηση της ελληνικής ποπ σκηνής ήρθε απο την Αλέξια! Έκείνη τη χρονιά ξεκίνησαν και οι εμφανίσεις της μαζί με τον Πασχάλη στο «ΟΝ ΤΗΕ
Το 1989 έρχεται το άλμπουμ «Ενα Δύο Τρία» με πρωτότυπο , καθαρά ευρωπαικό ήχο και ξεχώρισαν οι επιτυχίες: ΕΛΑ ΕΛΑ, ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ, ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΟΙΤΑΞΕ ΜΕ, ΕΝΑ ΔΥΟ ΤΡΙΑ. Ο δίσκος έγινε χρυσός και κράτησε ανεβασμένες τις μετοχές της Αλέξιας στην ελληνική ποπ σκηνή.
Το 1990 επαναλαμβάνεται η επιτυχημένη συνεργασία που είχε στο πρώτο της δίσκο με τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο. Το άλμπουμ «Ελα μια νύχτα» κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο και γίνεται νέος χαμός με τα τραγούδια «Ορκίσου» , «Δίλλημα» , «Αλλάξαμε θέση» , «Παίζω και χάνω» , «Καλημέρα» , «Ψεύτικος κόσμος» που είχε θέμα τα ναρκωτικά. Την επόμενη χρονιά ξεκινά μια καμπάνια κατα των ναρκωτικών με συναυλίες σε σχολεία και χώρους της Ελλάδας. Μαζί της ήταν οι ΠΥΞ ΛΑΞ και οι ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ.
Σημαντική διάκριση έφερε η Αλέξια για την Ελλάδα το 1991 , αφού πήρε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ EUROSONG , που έγινε στην Κέρκυρα. Το τραγούδι λεγόταν «‘Ελα να δεις» σε μουσική Λουκίας Γιαβάσογλου και στίχους Λουκίλας Καρέρ. Η ενορχήστρωση ήταν του Μίμη Πλέσσα.
Όλα αυτά τα χρόνια η Αλέξια εμφανιζόταν στα μεγαλύτερα μαγαζιά της Αθήνας και της Θεσσαλονλίκης και σημείωνε μεγαλη επιτυχία με τις συναυλιες της σε όλη την Ελλάδα και στα σχολεία που την καλούσαν για να τραγουδήσει.
[Επεξεργασία] 1992 – η αρχή της ...στροφής
‘Υστερα απο δισκογραφική απουσία σχεδόν 2 ετών η Αλέξια υπογράφει συμβόλαιο με την BMG. Το καλοκαίρι του 1992 συμμετέχει στο διαφημιστικό κλιπ της «ΗΒΗ» τραγουδώντας το «Ξυπνάει ο άλλος μου εαυτός»
Τον Σεπτέμβριο κυκλοφορεί η καλύτερη δουλειά της ως τότε καριέρας της , οι περίφημες «Νερομπογιές» . Τη μία πλευρά του δίσκου έγραψαν ο Σπύρος Πάζιος και η Τασούλα Θωμαιδου («Ματια μου , «Νερομπογιές» , «Τρυφερά» , «Έχω μια αγάπη») , ενώ την άλλη πλευρά ο Κώστας Τουρνάς και ο Σταύρος Λάντσιας («Μπορεί» , «Όσο θα λείπεις» , «Είσαι το καλυτερό μου» , «Σπίτι σου ή σπίτι μου» και το «Η δική μου η πατρίδα» που είναι αφιερωμένο στην Κύπρο. (Είναι η πρώτη Κύπρια που ερμηνεύει κομμάτι για την χώρα της). Ο δίσκος αυτός ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό για το στυλ της Αλέξιας που μας είχε συνηθήσει. Το τραγούδι «Μάτια μου» ήταν στο Τοπ-1 για βδομάδες!
===1993 – Από μιά άλλη εποχή.........=== Η συνεργασία της Αλέξιας με τον Μάκη Δελαπόρτα αποδείχθηκε χρυσή! Εννέα μήνες τους πήρε για να ψάξουν τα τραγούδια για τον νέο δισκο «Η Αλέξια ερμηνεύει τα κλασικά»... Πρόκειται για ένα δίσκο με απίστευτες ερμηνείες της Αλέξιας σε παλιά κλασικά κομμάτια των δεκαετιών 1930 – 1970! Τραγούδια που ακόμα και οι ίδιοι οι συνθέτες τους τα είχαν ξεχάσει. Το αποτέλεσμα ξάφνιασε ευχάριστα και η Αλέξια έδωσε το στίγμα της στα τραγούδια αυτα.Το άλμπουμ σαρώνει κυριολεκτικά και ερχονται ρούμπες και χάλυ γκάλυ πάλι στην μόδα! Η ενορχήστρωση ανήκει στο Κώστα Καπνίση , οι ηχογραφήσεις γίνονται στην Βουλγαρία με 20μελής ορχήστρα και συμμετέχει σε ντουέτο η αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου στο «Πρώτο ραντεβού», ο Βλάσσης Μπονάτσος στον «Πειρασμό» και η Ζωίτσα Κουρούκλη στον «Διπλό γλυκό καημό». Το ερμηνευτικό ταλέντο της Αλέξιας αναδείχθηκε κάλλιστα μέσα απ ΄το άλμπουμ αυτό και ο δίσκος είναι πλέον «θρυλικός»..
Την άνοιξη του 1994 η Αλέξια βρίσκεται στο «Αβαντάζ» της Θεσσαλονίκης για εμφανίσεις , οι οποίες ενώ ήταν περιορισμένες στην αρχή έπαιρναν συνεχώς παράταση. Τα «Κλασσικά» συνεχίζουν να πουλάνε και να αγαπιούνται όλο και πιο πολύ. Ήταν γεγονός οτι η Αλέξια έπεισε τους πάντες οτι η φωνή της δεν ήταν τυχαία κι ούτε μόνο «ποπ». Τέλος , να σημειώσουμε οτι τα Κλασικά είναι ο πρώτος πλατινένιος δίσκος που έγινε ποτέ στην Κύπρο ως το 1993. Ως τότε , κανένας άλλος καλλιτέχνης δεν είχε κάνει χρυσό ή πλατινένιο δίσκο στο νησί της Αφροδίτης.