Α.Σ. Λαμία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΑΣ ΛΑΜΙΑ
Πλήρες όνομα ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΜΙΑΣ
Έτος ίδρυσης 1964
Γήπεδο ΔΑΚ ΛΑΜΙΑΣ
Πρόεδρος ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΛΙΟΣ
Κατηγορία Γ ΕΘΝΙΚΗ
{{{σεζόν}}} {{{θέση}}}
Χρώματα ομάδας Χρώματα ομάδας Χρώματα ομάδας
Χρώματα ομάδας
Χρώματα ομάδας
 
Εντός έδρας
Χρώματα ομάδας Χρώματα ομάδας Χρώματα ομάδας
Χρώματα ομάδας
Χρώματα ομάδας
 
Εκτός έδρας


Πίνακας περιεχομένων

[Επεξεργασία] ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα δεκαπέντε του χρόνια στην Β Εθνική μέχρι στιγμής σε συνδυασμό με την μαχητικότητά του απέναντι στις μεγάλες ομάδες της χώρας, έχουν καταξιώσει τον Α.Σ. Λαμία στις καρδιέςτων φιλάθλων της Φθιώτιδας και όχι μόνο.

Την 1η Ιουνίου του 1964, όταν τελικά οι εκπρόσωποι των Φθιωτικών συλλόγων αποφάσισαν να "χαράξουν" μια κοινή πορεία, ιδρύθηκε και η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη ομάδα της Λαμίας. Βέβαια, για να φτάσουν στην τελική απόφαση, χρειάστηκε να περάσει πολλής καιρός και ατελείωτες ώρες διαπραγματεύσεων. Η "βασίλισσα της Φθιώτιδας", όπως αποκαλείται, προέρχεται από την συγχώνευση του Λαμιακού και της Παλλαμαϊκής.

Όλα ξεκίνησαν το 1961, όταν η ΕΠΟ αποφάσισε ότι από την επόμενη αγωνιστική περίοδο (1962-63) η Β Εθνική κατηγορία, στην οποία αγωνιζόταν τότε ο Ολυμπιακός Λαμίας, θα απαρίζεται από 60 ομάδες χωρισμένες σε τέσσερα γκρουπ και η πρωταθλήτρια από κάθε όμιλο θα έπαιρνε και την άνοδο στα "σαλόνια" της Α Εθνικής. Έτσι με την λήξη του πρωταθληματος της περιόδου 1961-62 σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν τα μέλη του Ολυμπιακού Λαμίας (17/6/1962) αποφάσισαν να προτείνουν στην Παλλαμαϊκή την συγχώνευσή τους σε ένα καινούργιο σύλλογο με καινούργιο όνομα. Παρόλο που η απάντηση των "κιτρινόμαυρων" ήτανε καταφατική, η πρότασή τους η ομάδα να ονομαστεί Παλλαμαϊκή δεν έγινε δεκτή και έτσι ο "γάμος κατέληξε σε διαζύγιο".

Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την Παλλαμαική οδήγησε και πάλι σε γενική συνέλευση τα μέλη του Ολυμπιακού (24/7/1962), όπου αποφασίστηκε η συγχώνευση των "ερυθρολεύκων" με τον Παμφθιωτικό, με την ονομασία Λαμιακός. Έτσι ο Λαμιακός θα είναι η ομάδα που θα εκπροσωπήσει τον νομό στην Β Εθνική την περίοδο 1963-64. Ωστόσο την ίδια χρονιά, το εισιτήριο για την κατηγορία θα πάρει και η Παλλαμαϊκή ως πρωταθλήτρια της Γ Εθνικής, με αποτέλεσμα η Λαμία να εκροσωπήτε απο δύο συλλόγους στην κατηγορία. Αυτή λοιπόν ήταν και η κατάλληλη εποχή να δημιουργηθεί ένα σωματείο, το οποίο θα προερχόταν από την ένωση των μεγαλύτερων ομάδων της πόλης.

Στις 27/5/1964 λοιπόν με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου της Λαμίας και των ποδοσαιρικών παραγόντων του νομού πραγματοποιήτε γενική συνέλευση, η οποία δεν ειχε το προσδωκόμενο αποτέλεσμα, αφού κατέληξε στην δημιουργια δύο νέων συλλόγων του Α.Σ. Λαμία και του Α.Σ. Θερμοπυλών. Πάντως, η ζωή του δεύτερου δεν ήταν και πολύ μεγάλη, καθώς δεν κράτησε παραπάνω από μία εβδομάδα και την 1η Ιουνίου του 1964 συγχωνεύτηκε με τον Α.Σ. Λαμία.

Αν και οι " κυανόλευκοι" έχουν φτάσει έξι φορές κοντά στην Α Εθνική, δεν έχουν καταφέρει ποτέ να πάρουν την άνοδο στην πρώτη κατηγορία. Παρόλα αυτά η πορεία του όλα αυτά τα χρόνια σε συνδυασμό με τις μεγάλες εμφανίσεις κόντρα στα μεγαθήρια του Ελληνικού ποδοσφαίρου στο θεσμό του κυπέλλου (2-1 και 1-0 με την ΑΕΚ στο ΔΑΚ Λαμίας και 1-0 με τον Παναθηναϊκό στην Λεοφόρο, με το τέρμα των "πρασίνων" να σημειώνεται στο 91') έχουν κάνει τον Α.Σ. Λαμία την ισχυρότερη και μεγαλύτερη ομάδα του νομού, με τους φανατικότερους οπαδούς.

[Επεξεργασία] ΠΑΛΜΑΡΕ

Στο παλμαρέ τους οι "Ρουμελιώτες" έχουν τέσσερα πρωταθλήματα της Δ Εθνικής (1989-90, 1993-94, 1999-00, 2003-04)και ένα της Α ΕΠΣΦ (1972-73).

[Επεξεργασία] ΚΟΣΜΟΣ

Ο Α.Σ. Λαμία είναι μια από τις πιο δημοφιλής ομάδες της Στερεάς Ελλάδας και η πιο διάδημη της Φθιώτιδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι, φίλαθλοι του συλλόγου υπάρχουν όχι μόνο στην Λαμία και τις τριγύρω πόλεις, αλλά και στην Χαλκίδα, στην Κρήτη, την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Την δεκαετία του 1970 μέχρι τις αρχές του 80', όπου οι "Ρουμελιώτες" αγωνίζονταν στην Β Εθνική, η παρουσία του κόσμου ήταν συγκλονιστική, αφού η έδρα της ομάδας, το ΔΑΚ Λαμίας ήταν κάθε Σαββατοκύριακο κατάμεστο. Ωστόσο, η παρακμή των "κυανόλευκων" την δεκαετία του 1990 είχε ως αποτέλεσμα την απουσία του κόσμου. Παρόλα αυτά, το 2004 η συμβολή των "πιστών" της ομάδας ήταν αυτή που "έσπρωξε" τον σύλλογο στην άνοδο στην Γ Εθνική. Μάλιστα, την επόμενη αγωνιστική περίοδο, ο Α.Σ. Λαμία είχε των μεγαλύτερο μέσο όρων εισητηρίων στην τρίτη κατηγορία, περίπου 1500 ανά αγώνα.

[Επεξεργασία] ΓΗΠΕΔΟ

Έδρα του Α.Σ Λαμία είναι το ΔΑΚ Λαμίας. Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι 7500 θέσεις, όλες καθιστές. Το ρεκόρ προσέλευσης κρατάει από το 1985, όταν σε έναν αγώνα της Λαμίας με τα Τρίκαλα στο ΔΑΚ βρέθηκαν πάνω από 11000 φίλαθλοι.

Το γήπεδο χτίστηκε την δεκαετία του 1960 και πρόσφατα (το 2004) ανακατασκευάστηκε. Την αγωνιστική περίοδο 2003-04, λόγο της ανακατασκευής, η Λαμία χρησιμοποίησε ως έδρα το γήπεδο της Αγίας Μαρίνας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, όπου μάλιστα στην φιέστα για την άνοδο στην Γ Εθνική βρέθηκαν 6000 φίλοι της ομάδας.

[Επεξεργασία] ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Εκτός από ομάδα ποδοσφαίρου, η Λαμία διαθέτει τμήματα σε άλλα αθλήματα, με πιο γνωστά αυτό του βόλλεϊ, του μπάσκετ και του χάντμπολ.

Η ομάδα βόλλεϊ των "κυανολεύκων" από την σεζόν 2005-06 αγωνίζεται στην Α1 κατηγορία ανδρών, όπου και η πορεία του ήταν αξιοζήλευτη και τερμάτισε στην 7η θέση.

Τέσσερις ανόδους σε πέντε χρόνια έχει καταφέρει να πάρει η ομάδα του μπάσκετ (Ιωνικός Λαμίας), η οποία το 2006 κατλαφερε να προβιβαστεί στην Α2 ανδρών. Πάντως, την σεζόν 2005-06, αξιοσημείωτη ήταν η πορεία του Ιωνικού και στο κύπελλο, αφού κατάφερε να φτάσει μέχρι τους "8" και αποκλείστηκε από την ΑΕΚ.

Στην Β Εθνική αγωνίζεται το τμήμα του χάντμπολ (Ιωνικός).

[Επεξεργασία] ΑΛΛΑ ΛΙΝΚ

Ο on-line σύνδεσμος φίλων της ομάδας[1]

Σύνδεσμος φίλων της ομάδας "Φαντομάδες"[2]

Επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας μπάσκετ[3]

Επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας βόλλεϊ[4]