5 Σεπτεμβρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ιούλιος | Αύγουστος | Σεπτέμβριος | Οκτώβριος | Νοέμβριος
4 Σεπτεμβρίου | 5 Σεπτεμβρίου | 6 Σεπτεμβρίου

H 5η Σεπτεμβρίου είναι η 248η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (249η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 117 ημέρες.


Σεπτέμβριος
Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ. Σαβ.
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
2006




Πίνακας περιεχομένων

[Επεξεργασία] Γεγονότα

  • 1774 - Στη Φιλαδέλφεια (Β. Αμερικής) συνέρχεται για πρώτη φορά το "ηπειρωτικό κογκρέσο" στο οποίο αντιπροσωπεύτηκαν οι 13 τότε βορειοαμερικανικές αποικίες, το οποίο και αποτέλεσε το πυρήνα της δημιουργίας των ΗΠΑ.
  • 1905 - Στο Πόρτσμουθ των ΗΠΑ υπογράφεται κατόπιν της μεσολάβησης του Προέδρου Θεοδ. Ρούσβελτ η συνθήκη ειρήνης με την οποία τερματίστηκε ο Ρωσοϊαπωνικός πόλεμος. Έκτοτε η Ιαπωνία μετέχει στη χορεία των υπολογίσιμων Δυνάμεων.
  • 1914 - Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Στο Λονδίνο υπογράφεται η "συνθήκη" μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας (Αντάντ) οι οποίες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μη συνάψουν χωριστή συνθήκη ειρήνης με τις Κεντρικές Δυνάμεις.
  • - Την ίδια ημέρα αρχίζει η Μεγάλη Μάχη του Μάρνη στη Γαλλία που διάρκεσε μέχρι τις 12 του ίδιου μήνα. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες των μαχών της ιστορίας αφού η τυχόν διαφορετική της έκβαση θα είχε ως συνέπεια τη νίκη των Κεντρικών Δυνάμεων κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • 1944 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ρωσία κηρύσσει το πόλεμο κατά της Βουλγαρίας.
  • 1995 - Η Γαλλία πραγματοποιεί υπόγεια πυρηνική δοκιμή στην ατόλλη Mururoa, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.
  • 1997 - Η Αθήνα επιλέγεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
  • 2002 - Παραδίδεται στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο Δημήτριος Κουφοντίνας, ο οποίος ήταν συνεργός στην τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη"
  • 2004 - Ο Frances είναι ο δεύτερος τυφώνας από τον οποίο πλήγεται η Φλόριδα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Περισσότεροι από 30 οι νεκροί.

[Επεξεργασία] Γεννήσεις

  • 1638 - Ο Βασιλεύς της Γαλλίας Λουδοβίκος 14ος (ο Βασιλιάς Ήλιος) που έχτισε τα Ανάκτορα των Βερσαλλιών.
  • 1735 - Γιόχαν Κρίστιαν Μπαχ, Γερμανός συνθέτης, 11ος γιός του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
  • 1940 - Η Joraquel Tejada στο Σικάγο που αργότερα θα γίνει ο μεγάλος παγκόσμιος αστέρας του κινηματογράφου η Ράκελ Γουέλς.
  • 1945 - Αλ Στιούαρτ, Σκωτσέζος συνθέτης και τραγουδιστής.
  • 1946 - Φρέντι Μέρκιουρι, συνθέτης, τραγουδιστής του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Κουίν

[Επεξεργασία] Θάνατοι

[Επεξεργασία] Αργίες και εορτές

Βλέπε Επίσης:


Ιανουάριος | Φεβρουάριος | Μάρτιος | Απρίλιος | Μάιος | Ιούνιος | Ιούλιος | Αύγουστος | Σεπτέμβριος | Οκτώβριος | Νοέμβριος | Δεκέμβριος