Αθανασία Τσουμελέκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αθανασία Τσουμελέκα γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1982 στην Πρέβεζα και είναι μία από τις 4 Ελληνίδες αθλήτριες που έχουν καταφέρει να κερδίσουν χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και μαζί με τη Φανή Χαλκιά οι μοναδικές στο στίβο. Είναι αθλήτρια των 20000μ. βάδην, ενός εκ των πιο δύσκολων και επίπονων αγωνισμάτων στο στίβο.

Η πρώτη της συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωσε έγινε σε ηλικία μόλις 20 ετών, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου 2002 του Μονάχου, όπου με επίδοση 1.31.25 κατέλαβε την 9η θέση και κατέρριψε το τότε ισχύον πανελλήνιο ρεκόρ

Το 2003, ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για αθλήτριες κάτω των 23 ετών στο Μπίντγκοτζ με επίδοση 1.33.55. Στη συνέχεια έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2003 στο Παρίσι, όπου κάνοντας μια εξαιρετική κούρσα κατέλαβε την 7η θέση με επίδοση 1.29.34.

Όμως αποδείχθηκε ότι η χρονιά της ήταν το 2004, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Σε μία διαδρομή που ήξερε καλύτερα από κάθε άλλη αθλήτρια και με κούρσα αναμονής, πήρε το προβάδισμα στα μέσα περίπου της κούρσας και άντεξε μέχρι το τέλος κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με επίδοση 1.29.12, που αποτελεί ακόμη και σήμερα το ατομικό της ρεκόρ. Αυτή η νίκη ήταν σίγουρα για τη μικρόσωμη αθλήτρια από την Πρέβεζα η σπουδαιότερη της καριέρα της.

Το 2005, η χρονιά δεν ήταν και η καλύτερη για την Αθανασία. Αντιμετωπίζοντας διάφορα προβλήματα που της στέρησαν τη δυνατότητα για μια καλή προετοιμασία επεδίωξε και κατάφερε να ταξιδέψει στο Ελσίνκι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2005. Παρά τα όποια προβλήματα, η Αθανασία έκανε μία θαυμάσια προσπάθεια και βρισκόταν στην 3η θέση με μεγάλη διαφορά από την 4η, ώσπου δέχθηκε τρίτη παρατήρηση και ακυρώθηκε, χάνοντας την ευκαιρία να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο. Η πικρία της ήταν διάχυτη και όπως η ίδια δήλωσε τη στιγμή εκείνη σκέφτηκε ακόμα και να σταματήσει τον αθλητισμό. Ωστόσο, όπως ήταν σαφές κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Το 2006, υποχρεώθηκε να σταματήσει τις προπονήσεις όχι λόγω τραυματισμών αλλά λόγω … πελαργού. Η χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας έμεινε έγκυος και περιμένει τον καρπό του έρωτά της με το σύντροφο και προπονητή της, Νίκο Δημητριάδη.

Άλλες γλώσσες