Πάπας Λέων Η΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Πάπας Λέων ο Η΄ (4 Δεκεμβρίου 963 - 1 Μαρτίου 965) διαδέχθηκε ένα από τους αισχρότερους Πάπες της εποχής της Πορνοκρατίας που καθαιρέθηκε Πάπα Ιωάννη ΙΒ΄, γιο του Αλβέριχου του Β΄, διερχόμενος εντός της ίδιας ημέρας όλους τους βαθμούς της ιεροσύνης και την επομένη χειροτονήθηκε επίσκοπος.

Ο Λέων ο Η΄ υποστηριζόταν από τον Αυτοκράτορα Όθωνα. Όμως μετά την αναχώρησή του τελευταίου από την Ρώμη, επανήλθε το 963 ο έκπτωτος Ιωάννης ο Β΄ και εξεδίωξε τον Λέοντα αφού ακύρωσε με συνοδική πράξη την εκλογή του.
Το 964 όταν πέθανε ο Ιωάννης μετά από αποπληξία επανήλθε στο θρόνο ο Λέων τον οποίο όμως απομάκρυνε στη συνέχεια ο λαός της Ρώμης ανακηρύσσοντας ως Πάπα τον Βενέδικτο τον Ε΄.
Μετά όμως από επέμβαση του Αυτοκράτορα Όθωνα ο Λέων αποκαταστάθηκε και παρέμεινε στο παπικό θρόνο μέχρι το θάνατό του τον ίδιο χρόνο, το 965.