Cezayir Soykırımı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cezayir Soykırımı Fransız yönetimi altında 1,5 milyon kişi hayatını kaybetmiş (Scotsman, 17 Nisan 2006), çok sayıda kişi de işkence ve kötü muameleden geçmiştir. Cezayirliler bu olayları 'Cezayir Soykırımı' olarak adlandırırlar.
Fransa, soykırım bir yana, olaylardaki sorumluluğunu dahi kabul etmiş değildir. Paris hükümetine göre tüm bu olaylar tarihçilere bırakılmalıdır.
Cezayir devlet başkanı Abdülaziz Bouteflika ise Fransa'nın Cezayir'de sadece insanlara karşı değil, insanların kimlikleri ve kültürlerine karşı da bir soykırım uyguladığını iddia etmiştir.
Cezayirli üst düzey bir idareci olan ve Mayıs 1945 Vakfı'nın Başkanı Muhammed El Korso "Fransızlar ve uluslararası kamuoyu bilmelidir ki Fransa Mayıs 1945'de gerçek bir soykırım işlemiştir" demiştir. Yine Cezayir devlet başkanı Abdülaziz Bouteflika da "Cezayir sömürgecilik ve bağımsızlık savaşı dönemlerinde işlenen tüm bu suçların Fransa tarafından kabul edilmesini beklemeyi hiçbir zaman bırakmamıştır" demiştir. [1]
Cezayir resmi kaynaklarına göre soykırımın asıl başladığı tarih Setif Katliamı'dır. Bu katliamda 45.000 sivil gösterici Fransız askerler tarafından katledilmiştir. Katliam esnasında Fransızlar hava kuvvetlerinden de yararlanmışlardır Setif Katliamı
Ayrıca Fransa parlementosunun Ekim 2006'da kabul ettiği Ermeni soykırımını kabul etmeyenlerin cezalandırılmasını öngören kararı onaylamasına en büyük tepki Türkiye Cumhuriyeti'nden gelmiştir. Başbakan AKIL TUTULMASI GİRDABINA GİRENLER VAR derken bir çok sivil toplum kuruluşda Fransız mallarını boykot çağrısı yapmaya başladı. Ayrıca yüksek maliyetli askeri ihaleler ve nükleer enerji santrali ihalesine Fransanın katılamayacı basına yansıdı. Son olarak 16 Ekim 2006 tarihinde Türkiye Merkez Bankasının Fransada bulunan 9.1 Milyar Euro'yu Fransadan çekebileceğini duyurdu.
Gariptir ki Türkiye, Cezayir'in 1954-1962 yılları arasında Fransız sömürgeciliğine karşı verdiği bağımsızlık savaşı sırasında Fransa'ya destek vermişti.[2]
[değiştir] Kaynakça
[değiştir] Dış bağlantılar
- "Orijinal vidyo", aktuel24.net
- Cezayir Soykırımı
- "Colonial abuses haunt France", By Hugh Schofield, BBC News
- French colonisation 'genocide' N24
- Algerian leader calls colonisation 'genocide' Scotsman
- "France’s history wars", By Chris J Bickerton Le Monde Diplomatiqué
- "France's Alledged Algerian Genocide"
- Algerian President: France Committed Genocide in Algeria Jan SOYKOK, JTW