Halidiye

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Halidiye, İslam dinine bağlı bri tarikat.

Nakşibendi Tarikatının Halidiye Kolu. Mevlânâ Halid Bağdâdî'ye dayanmaktadır.Nakşibendilik tarikatının Kürt kolunu oluşturmaktadır.Kuzey Irak bölgesinde yaygındır.Erbakan hareketinin ondan temel aldığı söylenebilir.Soner Yalçın,son kitabı EFENDİ-2(BEYAZ MÜSLÜMANLARIN BÜYÜK SIRRI)nda bu tarikatı ve siyaset-ticaret-tarikat denklemini irdelemektedir.

Mevlana Halid-i Bağdadi, Nakşibendi Tarikatı'nın Halidi Kolu halifelerinden, vekillerinden ve müritlerinden uymasını istediği ve bunlara uymayan bizden değildir dediği Halidiliğin esasını teşkil eden kurallar:

1.Şeriatsız tarikat olmaz.

2. Şeriata ve sünnete uymayan hiç bir işimiz fiilimiz ve amelimiz yoktur olamaz. Bir halife veya mürit kendisi şeriata ve sünnete uymadiğı halde nakşi olduğunu ve bizim yolumuzda olduğunu söylüyorsa ve siz de onlara inanıyorsanız Allah onları ve sizi ıslah etsin. Zira siz de onlar da ancak sapıklardansınız.

3. Gıybetle zinanın farkı yoktur. Hatta gıybet edenin işi daha zordur. Çünkü zina eden her halükarda işlediğinin günah olduğunu bilir ve tövbe eder. Halbuki gıybet eden çoğunlukla günah işlediğinin farkında değildir. Bunun için tövbe de etmez.

4. Şeriatın helal kıldığını al ve onu hayır yolunda harca.

5. Mümin kardeşin ihtiyaçlıyken sen gereksiz harcama yapma.

6. Hiç kimseyi hakir görme. Nefsinin başkasından üstün olduğunu düşünme ve nefsine iyi bir işi olmadığını telkin et.

7. Şeytanın akıllarıyla oynadığı kimseler gibi Allah'ın fazlına güvenip ibadetleri terketme.

8. Zikri kalbiyle ibadetlere devam et.

9. Hüküm sahibi hiçbir emirin işine girme.

10. Abdestsiz gezme, yeme, içme, uyuma.

11. Sünnetleri terk etme. Ruhsatları gücün nisbetinde terk et.

12. Namazlarını kazaya bırakma. Kazaya kalanı da hemen kıl.

13. Başındaki görevlilere karşı çıkma. Onlarda şeriata ve tarikata muhalif bir hal görürsen görev yeri dışında yalnızken onu uyar yine aynı haller devam ederse mürşidine bildir.

14. Şeriata ve sünnete uygun olmayan sohbet etme, edene de yakın durma.

15. Mürşidine olan bağlılığını göstermenin en güzel yolu emrini tutmaktır.

16. Sevdiğinin emrini erteleyen onu sevmiş değildir.

17. Şeyhini münkiriyle görüşme. Ona dil uzatana gücün neye yetiyorsa onunla karşı dur. Onu inkar edene selam bile verme.

18. Tekkene mal en bedenen hizmeti ihmal etme, bir şartla ailenin nafakasını keserek yaptığının sana bir faydası olmaz.

19. Mürşidinin yakınlarına saygıda kusur etme. Yalnız şeriat ve tarikatımızın şartlarına uymayan tekliflerini geri çevir Peygamberlerin yakınlarının dahi bu zahir yakınlığının kendilerine bir fayda vermediğini unutma.

20. Hatmesini dersini virtlerini ve nafile namazlarını 15 gün özürsüz terk eden müritlikten çıkmıştır geri dönmesi için durumu mürşidine bildirerek kabul ederse dersini tazelemelidir.

21. Zina günahı müridin ihracına sebep olur. Tövbesi şeriatte kabul edilir ancak tarikatta şartlara bakılır; ya kabul edilir yada edilmez. Kabul edilsede seyri sülük yeniden başlar. Bu hal müridin bütün amelinin silinmesine sebep olur Allah korusun.

22. Siyasetle uğraşan mürit olabilir. Tek şartla; bu kimliği ile tekkelere giremez ve ne sebeple olursa olsun tekkelerimizde siyaset yapamaz.

23. İnsanların veya emirlerin rızasını kazanmak için tarikatımızda değişiklik yapmaya kalkışanın bizim tarikatımızla bağı kesilmiştir.

24. Tarikatı kendi siyasi, ticari emellerine alet eden kişi bu tarikatın büyüklerine savaş açmış gibidir.

25. Tarikata yeni giren kişinin ilk yapacağı ibadetlerini eksiksiz yapabilecek kadar Kur'an, fıkıh ve ilmihal bilgisini öğrenmektir.

26. Cuma günleri, cuma namazına kadar gideceği yere varamama ihtimali olan, yolculuklara çıkmasın. Cuma namazına boy abdestli olarak gitmeye gayret edin.

27. Teveccühe boy abdestli ve hiçbir şey yemeden gelin. Ağzınızı ve dişlerinizi yıkayın ve temiz giysiler giyin.

28. Kadın ihvanlarla münaseblerinizde hiç bir ayrıcalık tanınmamıştır. Şeriat ölçüleri aynen geçerlidir.

29. Kadın ihvanlarla, erkek ihvanlar bir arada hatme okuyamazlar. Aynı hatmeye ayrı bölümlerde katılsalarda kadın okuyamaz, yalnız dinleyebilir.

30. Kadından, Halife, vekil olmamaz. Ancak mecburiyet halinde tarife verebilir.

31. Erkek müritler kendi mahremi olan hanımlara ders tarif edebilir.

32. Tarikata bişr bidat sokanın günahı, on kişiyi katleden bir katilin günahındanm daha büyüktür.

33. Açık zikir bu yolun yolcularına kesinlikle yasaklanmıştır.

34. Sesli cezbeyi kınamayın ancak çok da itibar etmeyin.

35. Şeriat ve sünnetlere uymayan kişilerde meydana gelen cezbe, keşif ve keramete itibar etmeyiniz.

36. Keramet haktır. Ancak velayetin şartı değildir.

37. Peygamberler mucizelerini göstermekle veliler ise kerametlerini saklamakla mükelleftirler.

38. Boy abdesti alınıp tövbe namazı kılınmadıkça tarikata girlimiş sayılmaz.

39. Geceyi 3 e bölüp; ilk kısmını sohbetle, ikinci kısmını uyuyarak, üçünçü kısmını ibadetle geçirin.

40. Rabıtasız hiçbir iş yapmayınız.

41. Evvabin ve tehecüt namazları sizin için farz namazlar gibidir.

42. Camilere ve cemaate devam ediniz.

43. Hatanı ihvandan gizle, mürşidinden gizleme.

44. Rüya ile amel bizim tarikatımızda yoktur. Rüyada işaret olduğunu düşünüyorsanız rüyanızı mürşidinize anlatın.

45. Sohbet bizim tarikatımızın en önemli unsurlarından birisidir. Sohbetsiz mürşid olmaz. Sohbetsiz mürit zor yetişir.

46. Sabah namazından sonra dersinizi yapın. En eftal saat budur.

47. Selat-ü Selamları ihmal etmeyin.

48. Kalbe doğan şey şeriata uygun değilse itibar etme.

49. Sana muhabbet ve istikamet kazandıran sohbete devam et.

50. Mürşidin sohbetinin olmadığı yere itibar etme.

51. Sabah namazından sonra, güneşin doğup 1 saate yakın bir zaman geçinceye kadar ki olan süreyi telkin olunan zikir ile ihya et.

52. İkindi ve akşam arasını muhafaza et.