Nurhak, Kahramanmaraş
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Genel Özellikleriyle Nurhak
Nurhak’ ın Adı:
İlçe adını kuzeyinde bulunan 3091 metre yüksekliğindeki Nurhak Dağından almıştır. Toros dağlarının bir uzantısı olan Nurhak Dağı, eski sönmüş volkanik bir dağdır. Nurhak’ın kurulduğu yıllarda halk geceleri bu dağın parlamasından dolayı Nur var diyerek Nur dağı, Nur-u Hak, Hakk’ın Nuru ismini vermişler ve bu isim zamanla Nurhak şeklinde kalarak, bu dağ Nurhak Dağı adını almış yerleşim biriminin de bu adla anılmasını sağlamıştır.
Bu parlaklığın sebebini kimileri ay ışığında parlayan dağdaki fosfor madenine bağlarken kimileri de bunu ışığın parladığı yerde bulunan ve önceleri yaz aylarında çıkılarak adak kurbanları kesilen ve kutsal kabul edilen Ali Gölü’ne bağlamaktadır. Bu parlaklık halen havanın açık olduğu günlerde belirli bir farkla hissedilmektedir.
Nurhak’ ın Tarihi:
Tarih kitaplarında Nurhak’ ın tarihi ile ilgili net ve geniş açıklama bulunmamaktadır. Nurhak’ ın tarihini bölgede yapılan bazı araştırmalar sonucu öğrenmekteyiz. Ancak ilçe sınırları içinde yer alan yıkılmış ve harabe konumuna gelmiş birkaç tane kale yıkıntılarının (Kaleboynu-kale, Gözün kalesi, Şuğulun kalesi, Yücenin kalesi gibi) ve bu kalelerin etrafındaki tarihi ev kalıntılarından da anlaşıldığı üzere Roma ve Bizans imparatorluğu zamanında buralarda yerleşim olduğu bulunan eski madeni eşya, para ve ev aletleri cam parçalarından anlaşılmaktadır.
Ayrıca Tarihi ipek yolunun da ilçe sınırları içinden geçtiği bilinmektedir. Toros Deresi mevkiinden geçen Kervan yolu adlı tarihi İpek yolunun Bağdat postasının buradan işlediği rivayet edilmektedir. Yine ilçenin sınırları içinde bulunan Kamerat’ ın Hanı, Zilli Han (Bir köyün de adı) ve Altın köprü isimli han ve köprülerin kalıntıları bugün dahi durmaktadır.
Yine Osmanlı Devletinin yaptığı Turnadağ savaşı Nurhak'ta olmuştur. Nurhak Dağının eski adı Turnadağ’ dır. Nurhak’ta Şehitler Kabiri denilen yer bu savaşta şehit olan Osmanlı askerlerinin gömüldüğü yerdir.
Nurhak’ ın kuruluş hikayesi ise birçok farklı rivayete dayanır. Bunlardan en gerçekçi olanı şöyledir. Nurhak 1277 yılına kadar İlhanlı imparatorluğu sınırları içinde yer alır. 1277 yılında İlhanlılar ile Memlüklüler arasında Elbistan Ovası’ nda yapılan savaşta İlhanlılar yenilmiş ve imparatorluk dağılmaya başlamıştır. İmparatorluk bünyesinde bulunan tüm beylikler bağımsızlığını ilan etmişlerdir. Nurhak’ a yerleşen Moğolların Taraklı oymağından gelen Halil Beyliği bağımsızlığının ilanından yaklaşık 60 yıl sonra 1336-1337 yıllarında Anadolu Selçuklu Devletinin zayıflamasından yararlanarak Elbistan’ ı işgal etmiş ve kendisine bağlamıştır. Bu da uzun sürmemiş bir yıl sonra Maraş’ ta kurulan Dulkadiroğlu oymağı’ na (Karaca Bey’ e) mağlup olarak bölgeyi Dulkadiroğullarına bırakmıştır.
Halil Beyliği’ nin yerleştiği bölge Halil Bağı Yurdu, Halilli olarak bilinir. Halil bey Nurseloğulları Beyliğinden ayrılan üç kardeşin dağılması sonucunda Nurhak’ a gelmiştir.
Nurhak’ ta eski yerleşim yerleri Göyyab, Eskiköy ve Hacılar’ dır. İlçenin en büyük mahallesi olan Seyitaliler mahallesi ise yaklaşık 200 yıl önce Antep’ ten gelerek Nurhak’ a yerleşen Seyit Ali isminde bir şahsın adıdır. İlçe 1971’ de kasaba oldu. 1990’ da ilçe olmuştur.
[değiştir] Dış bağlantılar
- AE-Nurhak : Nurhak üzerine ayrıntılı bilgiler ve birçok resimler
![]() |
Kahramanmaraş ilinin ilçeleri | ![]() |
---|---|---|
Kahramanmaraş | Afşin | Andırın | Çağlayancerit | Ekinözü | Elbistan | Göksun | Nurhak | Pazarcık | Türkoğlu |
NOT:
Bu sayfadaki bilgiler, Halen Erciyes Üniversitesi Yozgat Fen-Edebiyat Fakültesi Edebiyat Bölümü; IV. sınıf öğrencileri olan Hatice KILÇIK ve Ali AKSU' nun 2002 yılı okul bitirme tezi olarak hazırladıkları kaynaktan alınmıştır adı geçen şahıslara buradan teşekkürlerimi iletirim.