Kullanıcı mesaj:Khutuck

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Boş vakitlerimde rastgele gezerek vikipediada bulunması gerektiğini üşündüğüm maddeleri madde istekelrine ekliyorum. İlk üye olduğumda oradan seçip yazardım, hep saçma istekler olurdu, en azından mantıklı şeyler istensin derdim :) Khutuck 20:54, 13 Ekim 2006 (UTC)

Konu başlıkları

[değiştir] Selamlar Khutuck

Maddelerin tartışma bölümüne ingilizceden çevrildiğini yazmak yerine [1] linkteki şablonu kullanmak daha uygun olur. Stasi maddesinde nasıl kullanıldığını görebilirsin. Kolay gelsin--Paris 20:15, 20 Ekim 2006 (UTC)

[değiştir] Vedder.jpg

Merhaba Khutuck,

Resimlerle ilgili yardım istemişsin resmin sayfasında. Ben de elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım sana.

Şimdi... Resmi aldığın sayfanın linki burda. Sorunun kökeninde İngilizce'ye yüklenen bu resmin telif sorunlu olması yatıyor Khutuck, yoksa sorunsuz bir resmi rahatlıkla yükleyip kullanabilirdin. İlk önce diğer dillerdeki Vikilerden resim alma konusunda akılda tutulması gerekenleri anlatayım, sonra Eddie abimiz için nasıl bir resim kullanabiliriz, o konuya geçeriz.

Diğer Vikilerde bir resim gördün diyelim. İlk dikkat etmeni tavsiye edeceğim konu, resmin altında olması muhtemel bir "Bu dosya Wikimedia Commons'ta yüklüdür" uyarısı. Wikimedia Commons tüm Wiki projeleri için ortak resim deposudur ve Commons'taki resimleri kullanmak için tr.wiki'ye ayrıca yüklememize gerek yoktur. Zaten en.wiki'de de yüklü değildir. Bu tür resimlerin bilgisayara indirilip sonra tekrar tr.wiki'ye yüklenmesi sık yapılan bir hata olduğu için bu konuyu araya sıkıştırayım istedim. Bu uyarının bir örneğini şu sayfada görebilirsin. Tahmin edersin ki; resmi aldığın Viki hangi dildeyse, bu uyarı da o dilde olacaktır. Şu resim de bizden bir örnek mesela...

Bu arada şu an Commons'ta yüklü bir Pearl Jam resmi var, İngilizce ve Türkçe dışında Eddie Vedder maddesinde resim kullanan tek Viki olan Fransızca da bu resmi kullanmış, ancak oldukça küçük boyutlu, Vedder'in yüzü bile seçilmiyor. Resim şu bağlantının ucunda, istersen (ki isteyeceğini sanmıyorum) bu resmi de sorunsuzca kullanabilirsin.

Bahsettiğim uyarı yoksa resimlerde; resmin telif etiketine (Kategori:Resim telif etiketlerinde bu etiketleri tek tek görebilirsin.) dikkat etmen gerekiyor. Resmi alacağın Viki'nin dilini bilmiyor olabilirsin, böyle bir durumda resmin "değiştir" sekmesine (her zaman yukarıdaki üçüncü sekmedir) basarsan şablonun kodunu ({{Promosyon}} şeklinde mesela) görebilirsin. İngilizce'den aldığın kodlar Vikipedi'de sorunsuz çalışacaktır, sorun olursa da bana mesaj sallayıp sorabilirsin.

Vedder'in resmindeki gibi diğer Viki'de telif ihlali söz konusuysa (Özellikle kaynak olarak Google'un resim arama bölümünün verilmiş olması kullanıcının espri anlayışının enfesliğine delalettir, aklında olsun.), diğer Viki'yi de konuyla ilgili uyarırsan süper olur, onlar da kardeşimiz, onlar da şeker yiyebilsinler.

Şimdi daha önemli bir konuya, telif haklarına geçeyim ve sana resimler arasındaki ayrımı nasıl yapabileceğin hakkında bir iki tüyo vereyim:

Vikipedi'ye iki tür resim yükleyebilirsin. Özgür lisanslı resimler, adil kullanım resimleri. Özgür lisanslı resimler telif hakkı saklı olmayan ve isteyenin istediği gibi kullanabildiği resimlerdir. Türleri arasında Kamu malı, GÖBL (Tüm Wikipedia projelerindeki metinler GÖBL lisanslıdır mesela) ve Creative Commons (Wikimedia Commons'la karıştırma bunu, bu bir lisanslama formatı, tesadüfen isimleri benziyor. Dikkat etmen gereken bir nokta da bu lisansta sadece by ve by-sa türlerini kullanabildiğimiz). Adil kullanım resimleri ise ABD telif hakkı kanunlarında tanımlanan ve resmin telif hakkı sahibinden izin almadan kullanılabilmesini sağlayan bir olgu ve belirli kapsamları var. Örnek olarak kitap, DVD, albüm, dergi kapakları; posta pulları; ekran görüntüleri ve logoları sayabilirim.

Vikipedi'ye bir resim yükleyeceğin zaman her zaman önceliği özgür lisanslı resimlere vermeye çalış. Amacımız bilginin kısıtlanmadan özgür kalması ve adil kullanım resimleri konusunda oldukça fazla kısıtlama var.

Adil kullanım etiketlerinin kapsamlarını açıklamak şu ana kadar yazdığım karmaşanın iki katı süreceği için sadece Vedder.jpg'nin neden adil kullanıma girmediğini açıklamakla yetineyim, diğerlerini sordukça anlatırım elimden geldiğince.

Müzisyenlerin resimleri genelde {{Promosyon}} kapsamında kullanılıyor. Ancak bunun da kısıtlamaları var dediğim gibi. Bir resmin promo resim olabilmesi için tanıtım amaçlı, grubun/sanatçının kendisi tarafından (Resmi web sitede veya başka bir ortamda) dağıtılan resimler olması gerekiyor. Sanatçıların sitelerinde galerilerinde bulduğun resimleri bu etiketle rahatlıkla kullanabilirsin yani.

Ama Vedder.jpg bir konserde çekilmiş, fotoğrafı çeken belli değil, kaynak doğru düzgün verilmemiş. Resmin telif hakkı saklı olması kuvvetle muhtemel (Bilmen gereken bir nokta da üretilmiş her eserin otomatik olarak teliflendiğidir ABD kanunları gereğince, bir sitede telif hakkı uyarısı görmediğin zamanlarda aklında olsun). O yüzden alternatif bir resim bulmamız gerekiyor.

Bunun için ilk olarak Pearl Jam'in resmi sitesine baktım, ancak rockstar olmayı feci şekilde reddeden adamlar oldukları için promo resme rastlayamadım (Belki de ben göremedim, varsa bir galerileri falan haberdar etmeyi unutma beni de). Google'dan eski promo resimler bulurum umuduyla bakındım, onda da temiz bir sonuç alamadım. Son çare olarak Flickr'a başvurdum, oradan bir şeyler çıktı Allahtan.

Flickr'da resim aramak istersen şu detaylı arama sayfasına girip alttaki 3 adet Creative Commons kutusunu tıklarsan, Vikipedi'de kullanıma uygun lisanslı resimleri listeletebilirsin. Ben de öyle yaptım ve Eddie Vedder'le ilgili 6 sonuç çıktı, sonuçları şurdan görebilirsin. Tabi ki telif hakları saklı olan onlarca enfes resim kadar kaliteli değiller ama yine de telif açısından sorunsuzlar, pir paklar, cilloplar. Konser resimlerinde Eddie az yer kaplıyor; kesip Eddie'yi merkeze alan yeni bir resim oluşturalım desek, tam boyut hallerine baktığımızda da yine küçük oluyor resim. Bu 6 resim arasında en uygunu güneş gözlüklü "Eddie Vedder arriving" resmi sanırım, yüzü gözükse daha iyi olurmuş elbet ama diğer Vikilerde bile olmadığını düşünürsen, daha ne isteyelim artık eheh.

Eğer resim içine sinerse, istersen sen, istersen ben, resmi yükleyebiliriz ve rahat rahat kullanabilirsin. Bu 6 resimden hiçbirini beğenmediysen alternatif aramaya devam ederiz, bir yerlerde belki bir şey bulunur. Ama şu an için enfes bir çözüm diyorum ben güneş gözlüklü resim için.

Umarım bu laf kalabalığının içinde işine yarayacak bir şeyler bulabilirsin, kafana takılan başka konular olduğunda da mesaj atıp sormaktan çekinme.

Sevgiler

Vito Genovese 03:45, 21 Ekim 2006 (UTC)


Tekrar merhaba Khutuck,

Dediğim gibi sadece serbest lisanslı resimler yüklenebiliyor Commons'a. İstersen Common'a, istersen de buraya yükleyebilirsin Flickr'dan bulduğun CC resimlerini. Ancak ikisinden birine mutlaka yüklemen gerekli, zira Flickr bir Wikimedia projesi değil, oradaki resimleri yüklemeden kullanamayız.

İkinci soruna cevaben; Commons'ta bulduğun tüm resimleri kullanabilirsin. Zaten oranın denetimini yapanlar arı gibi çalışıyorlar, resimlerde bir sorun olursa ya da silinmesi gerekirse de "Check Usage" denen fasiliteleri sayesinde hangi projede kullanıldığını görüp tüm sayfalardan tek tek çıkartıyorlar. Eğer resmi eklediğin sayfa izleme listendeyse hemen haberin olur bu durum değişikliğinden zaten.

Özgür lisanslı resimlerin yerel Vikiler yerine Commons'a yüklenmesi tavsiye edilen bir hareket. Çünkü buraya yüklersen sadece biz (Vikisözlük, Vikikaynak falan da değil, sadece Vikipedi), Commons'a yüklersen herkes kullanabilecek. O açıdan Commons'a yüklemen tavsiyem. O konuda da yardıma ihtiyacın olursa bir mesaj salla, çekinme.

Sevgiler

Vito Genovese 17:12, 21 Ekim 2006 (UTC)

[değiştir] Gecikmeli olarak hoş geldin.

Katkılarını yeni fark ettim. Böyle güzel katkılarla başlangıç yapan bir wikipediste gecikmeli olarak da olsa hoş geldin demek isterim. Teşekkürler--Atacameñoileti 13:22, 25 Ekim 2006 (UTC)

Ditto! Hosgeldin ve eline saglik. Citrat 15:14, 25 Ekim 2006 (UTC)

[değiştir] Aparthayd

Khutuck merhaba yazdığın maddeyi Cansız çok önceden yazmış, bende oraya taşıdım senin katkılarını, haberin olsun.--Alp Er Tunga 19:25, 26 Ekim 2006 (UTC)

[değiştir] Sel

Selam, Evet denk geldi aynı anda, ben de tam kaydederken gördüm 'çalışma var'ı senin tanımını da en üste ekledim... --Berque 18:16, 28 Ekim 2006 (UTC)

[değiştir] Haftanın işbirliği katılımlarınız...

Çalışkan Barnstarı
23 Ekim/30 Ekim tarihleri arasındaki haftanın işbirliği projesini katkıları ile , 2. sırada tamamladığı için bu ödül Vikipedi adına verilmiştir. 30 Ekim 2006 Renegade

[değiştir] Yönlendirmeler

Merhaba Khutuck,

Bir şey soracağım izninle. Bu olmayan maddelere yönlendirmeyi neden yapıyorsun? Yani plan nedir, onu bileyim de; ona göre normalde hızlı bir biçimde silinmesi gereken bu tür yönlendirmelerin silinmemesi için bir formül bulayım gerekiyorsa.

Vito Genovese 11:03, 31 Ekim 2006 (UTC)


Hah tamam o zaman, eyvallah. Zira boş yönlendirmeler VP:HS#Yönlendirmeler 1 kuralı gereği siliniyorlar, bitirdikten sonra yapmak daha sağlıklı ve uzun ömürlü o açıdan.

Sevgiler

Vito Genovese 11:15, 31 Ekim 2006 (UTC)


Valla geçen gün aynı soruyu IRC'de sordular, hiç bir fikrim yok ne yazık ki. Tarayıcı ayarlarından kaynaklanıyor olabilir.

Keşke yardım edebilseydim ama edemiyorum.

Vito Genovese 14:18, 31 Ekim 2006 (UTC)

[değiştir] VikiBuluşma

İlginize, bilginize: Vikipedi:Buluşma/İstanbul (17 Kasım 2006).

Tartışılacak konular: "21 Aralık Wikipedia paneli", "Wikimania 2008"

--Cat out 20:52, 9 Kasım 2006 (UTC)

[değiştir] İstanbul (17 Kasım 2006)

Beşiktaş mı, Taksim mi olsun. Bakınız: Vikipedi:Buluşma/İstanbul (17 Kasım 2006) --Cat out 02:53, 13 Kasım 2006 (UTC)