Kullanıcı mesaj:Bemewe

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Konu başlıkları

[değiştir] Hoş Geldin!

Hoş Geldin Bemewe!

Merhaba, tamamen gönüllü katılımcıların çabalarıyla 250 dilde oluşturulmaya çalışılan ansiklopedinin Türkçe bölümü Vikipedi'ye hoş geldin!

  • Bu ansiklopedi beş ana madde üzerinde şekillenir, katkıda bulunmadan önce okumanızda yarar vardır.
  • Katkıda bulunmaktan lütfen çekinmeyin.
  • Vikipedi'nin yazım kuralları basittir. Ne şekilde madde yazabileceğiniz biçem el kitabında ayrıntılı olarak açıklanıyor.
  • Herhangi bir sorun olursa, yardım sayfalarına bakabilirsin.
  • Diğer kullanıcılardan yardım istemekten çekinmeyin; yeni bir katılımcıya yardım etmekten mutluluk duyacaklardır.
  • Tartışma ve kullanıcı mesaj sayfalarındaki yazılarınıza, ansiklopedi maddeleri hariç, lütfen imza atmayı (~~~~) ihmal etmeyin.
İletişim
için
Köy çeşmesi
Ortak çalışma alanı
Topluluk portalı
Telif hakkı kaybolmuş bir eseri eklemek istiyorsanız
VikiKaynak
Bir terimin sözlük açıklamasını yapmak istiyorsanız
VikiSözlük
Bir şeyin nasıl yapıldığını tarif etmek istiyorsanız
VikiKitap
Özlü sözleri eklemek istiyorsanız
VikiSöz
En çok sorulan... Burada
Bulmak istediğim konuya nasıl erişirim? Gezinti
Bir madde için ekleme yapacağım ama telif hakları sorunu ne olacak? Kaynaklar
Madde hakkında nasıl tartışırım? Tartışma sayfasını kullanın
Bir madde için yapıcı eleştiri nasıl yapılır? Tavsiye
Bir kullanıcı ile sorunum var. Ne yapmalıyım? Nezaket (saldırı yasaktır) ve Sorun çözümü

Kolay gelsin.

--Atacameñoileti 19:34, 2 Kasım 2006 (UTC)

[değiştir] Telif hakları

Öncelikle özgür ansiklopedi Vikipedi'ye hoşgeldiniz ! Vikipedi'ye katkıda bulunmak istemeniz çok güzel, fakat ne yazık ki Vikipedi'ye kamu malı olmayan veya lisansı GÖBL olmayan hiçbir kaynaktan içerik aktaramayız; yani (telif hakkı saklı) başka web sitelerinden veya kitaplardan buraya doğrudan içerik taşımanız mümkün değildir. Telif hakları hakkında daha fazla bilgiyi Vikipedi:Telif hakkı ile ilgili SSS ve Vikipedi:Telif hakları sayfalarında bulabilirsiniz. İçerik aktarabileceğiniz bazı GÖBL kaynaklar için GÖBL kaynaklar sayfasına, bazı kamu malı kaynaklar içinse kamu malı kaynaklar sayfasına göz atabilirsiniz. Tekrar hoşgeldiniz, iyi değişiklikler!

Vito Genovese 19:50, 3 Kasım 2006 (UTC)


[değiştir] Telif hakları

Lütfen telif hakkı saklı metin eklemeyiniz. Vikipedi'de telif hakkı saklı içerikler kullanılamaz. Ancak kamu malı ilan edilmiş veya GÖBL kaynaklardan içerik aktarabiliriz. Daha fazla bilgiyi Vikipedi:Telif hakkı ile ilgili SSS ve Vikipedi:Telif hakları sayfalarında bulabilirsiniz. Unutmayınız ki uyarılara rağmen ısrarla telif hakkı saklı içerik eklemek bir Vikipedi suçudur ve Vikipedi kuralları (madde 8) gereği engellenebilirsiniz. Teşekkürler, iyi değişiklikler!

Vito Genovese 19:54, 3 Kasım 2006 (UTC)


[değiştir] Engellendin

Israrlı telif ihlali ve intihal nedeniyle (VP:EP 8) 24 saatliğine engellendin. Geri döndüğünde Vikipedi için oldukça önemli olan bu konuya özen göstermen dileğiyle.

Vito Genovese 20:04, 3 Kasım 2006 (UTC)


Merhaba Bemewe,

Mailine burdan cevap veriyorum. Eğer sana yukarıda linklediğim maddelere biraz baksaydın, eklediğin metinlerin neden telif ihlali olduğunu görebilirdin. Tekrar ediyorum; Vikipedi'ye özgür lisanslı olmayan kaynaklar dışında hiç bir kaynaktan metin eklenemez. Aksi telif ihlalidir, suçtur, hırsızlıktır.

Hırsızlığa göz yummadığım için gelişemediğimizi düşünebilirsin, senin görüşündür. 2 uyarıdan sonra bile umursamadan aynı davranışı tekrarlaman ve sana kapılarını açan bir ortamın kurallarını hiçe sayman kabul edilebilir değildir, gelecekte de kabul edilmeyecektir.

Döndüğünde Vikipedi'nin bu çok hassas noktasını anlamış olmanı dilerim.

Vito Genovese 20:28, 3 Kasım 2006 (UTC)


İlk telif uyarısı mesajlarımdaki linklerde sorularının cevabı olduğu için bunları okuman gerektiğini söylemiştim sana. Ama yine de açıklıyım:

Vikipedi'nin tabii olduğu ABD telif hakları kanununa göre yayınlanmış her türlü eser sahibine otomatik olarak telif hakkı kazandırır. Yani bu siteler internette yayınlandığı an otomatik olarak teliflenir ve sitenin altına "Tüm hakları saklıdır" gibi bir ibare koyulmasa da aslında o hale gelir.

İşte bu noktada özgür lisanslar devreye giriyor. Bu siteleri sen yapmış olabilirsin. Ancak Vikipedi'de bu sitelerden alınmış materyalleri kullanabilmemiz için Kamu malı, GÖBL veya Creative Commons (sadece by veya by-sa) lisanslarından biriyle lisanslanmış olması gerekiyor. Biraz önce de dediğim gibi telif ibaresi olmaması, "Her hakkı/Tüm hakları saklıdır" ibaresinden farksız bizim için.

Sitelere bu üç tür lisanstan birini koyarsan Vikipedi'ye eklemek mümkün olabilir. Yalnız belediye sitesinin lisansını değiştirmenin senin elinde olmayacağını tahmin ediyorum. Bu durumda daha eski ve telif hakkı saklı sürüm o olacağı için, diğer sitelerinde özgür lisanslanmış materyalleri orada kullanıldıkları için bizim kullanmamız mümkün olmayabilir.

Şu andaki öğrenme azmini keşke engellenmeden önce de taşıyor olsaydın.

Sevgiler

Vito Genovese 20:48, 3 Kasım 2006 (UTC)


Önceki mesajımda anlattığım hususlar, refere ettiğin kısmın istisnasını oluşturuyor. Yani sen belediye sitesinde bu metni yayınlayarak aslında bir nevi söz konusu hakları kaybetmiş ve belediyeye devretmiş oluyorsun da denebilir.

O yüzden yeni cümlelerle tekrar yazman gerekiyor metinleri.

Vito Genovese 21:55, 3 Kasım 2006 (UTC)


Tamam o zaman, tekrar yazarsan sorun kalmayacaktır. Zira metnin bir kısmı da http://www.dreamcityantalya.com/tr/?page=ulasim adresinde mevcut.

Vito Genovese 22:11, 3 Kasım 2006 (UTC)


Bir adım atana onüç adım gitmektir mottom. O yüzden engellemeni kaldırıyorum ve Viki'deki yazarlık hayatında başarılar diliyorum.

Sevgiler

Vito Genovese 22:38, 3 Kasım 2006 (UTC)